Kesihatan mental

5 Peranan Agama untuk Kesihatan Mental •

Pelbagai kepercayaan dan agama yang ada di muka bumi ini dan ribuan pengikutnya, mesti mempunyai kesan tersendiri bagi setiap penganutnya. Ajaran-ajaran iman juga diterapkan secara meluas di masyarakat untuk kebaikan setiap individu, misalnya dengan menganjurkan kehidupan yang sihat, menjauhkan diri dari segala yang menyebabkan penyakit, dan banyak cadangan baik lainnya.

Tidak semua orang boleh menghadapi penyakit mereka dengan tenang. Kadang kala, nasihat doktor atau keluarga tidak dapat menenangkan fikiran yang sudah kelam-kabut untuk menerima perkara buruk yang menimpa. Emosi, fikiran, mood, dan kemungkinan keadaan psikologi seseorang dapat terganggu apabila sesuatu terjadi pada kesihatan anda. Namun, jika seseorang percaya kepada Pencipta, ini dipercayai dapat membantu anda.

Bagaimana agama boleh mempengaruhi kesihatan?

Apa pun agama anda, ada banyak bukti yang menunjukkan bahawa kepercayaan anda dapat membantu menjadi "ubat" yang kuat dan meningkatkan kemampuan anda untuk mengatasi pelbagai jenis kemurungan. Iman anda dapat membantu mengatasi kesan penyakit, malah dapat membantu anda hidup lebih lama. Berikut adalah beberapa cara tidak langsung bagaimana agama memainkan peranan dalam kesihatan anda.

JUGA BACA: Senarai Makanan Yang Mempengaruhi Tekanan Anda

1. Agama anda mengajar erti dan tujuan hidup

Dengan mempunyai kepercayaan yang anda percayai, sekurang-kurangnya anda diajar bagaimana mengatasi masalah yang ada dalam kehidupan. Contohnya, mengajar erti kehidupan dan ke mana harus pergi setelah kehidupan berakhir. Anda juga dibimbing untuk menjawab soalan mengenai kehidupan dan semua perkara di dunia. Dari sana, anda dapat menyimpulkan bahawa kehidupan yang anda terima tidak bebas dari ujian (penyakit, malapetaka atau kegagalan) dan percaya pada satu perkara bahawa semuanya akan baik-baik saja.

2. Agama mendorong anda untuk menjauhkan diri dari perkara-perkara yang mencetuskan masalah

Hampir semua agama di muka bumi ini mengajar untuk menjauhkan diri dari sumber tekanan dan penyebab penyakit. Buku, perkataan, ajaran, dan ritual yang dimiliki oleh setiap kepercayaan dapat dijadikan panduan untuk mengelakkan anda dari pelbagai perkara buruk. Dengan mengurangkan masalah kehidupan, anda akan merasa tenang dan berpotensi untuk menjalani kehidupan yang bahagia.

BACA JUGA: 8 Perkara yang Anda Tidak Tahu Membuat Anda Tekanan dengan Mudah

3. Agama dapat membawa harapan baik kepada anda

Iman dapat memberikan harapan dan penerimaan. Ini mendorong keyakinan dan harapan positif apabila perkara buruk berlaku kepada anda. Pada dasarnya, semua agama mengajar anda untuk menerima perkara-perkara yang tidak memihak kepada anda, dan perkara-perkara yang di luar kawalan anda. Ini dikenali sebagai penyerahan diri kepada Tuhan, dan berharap segala yang berlaku kepada anda akan berakhir dengan baik.

4. Kerana agama, anda dapat mencari tempat untuk dikongsi bersama

Banyak orang berkumpul kerana mereka mempercayai ajaran agama tertentu. Ini dapat mewujudkan rasa komuniti dengan saling menyokong. Mengetahui bahawa anda bukan satu-satunya yang mempunyai masalah, mempunyai tempat dan seseorang untuk membagikannya perlahan-lahan dapat mengatasi kemurungan anda.

5. Agama boleh memberi kesan yang menenangkan

Kesan menenangkan agama sering dicapai melalui doa, ritual, meditasi dan bentuk relaksasi badan yang lain. Oleh itu, dengan ajaran kepercayaan yang anda miliki, anda dapat mengurangkan kemurungan dan tekanan fizikal. Beberapa kajian yang telah dijumpai, mengenai bagaimana kepercayaan dapat memberi kesan yang sangat baik pada tubuh anda:

  • Dipetik dari dailyhealth.com, apabila anda mengalami kemurungan yang tidak hilang, peranan agama sangat membantu. "Agama dapat membantu dengan memberikan sokongan sosial, sumber daya, dan alat dalaman yang dapat mengatasi kesan penyakit pada kehidupan seseorang," kata psikiatri Mario Cruz, MD, profesor psikiatri di University of New Mexico School of Medicine di Albuquerque.
  • Diteliti dari sebuah kajian, penyelidikan di Evans County, Georgia, melihat perbandingan kesan pengurangan tekanan seseorang yang kerap pergi ke tempat-tempat beribadah jika dibandingkan dengan orang yang tidak suka pergi ke tempat-tempat ibadah. Mereka mendapati bahawa keputusan tekanan darah jauh lebih rendah bagi pengunjung gereja.
  • Dalam kajian yang dilakukan di Israel, para penyelidik membandingkan kesihatan orang dan mendapati bahawa kumpulan bukan agama mempunyai risiko serangan jantung empat kali lebih tinggi dan tahap kolesterol lebih tinggi daripada orang beragama.

JUGA BACA: Tidak Semua Tekanan Buruk: Cara Mengesan Tekanan Yang Baik