Kesihatan kulit

10 Cara Merawat Rambut Kerinting untuk Pengurusan Mudah •

Sebilangan orang yang mempunyai rambut kerinting memilih untuk meluruskan rambutnya kerana kelihatan kusut dan sukar diuruskan. Sebenarnya, jika dijaga dengan baik, rambut kerinting dapat kelihatan baik dan menjadi lebih teratur. Jadi, bagaimana merawat rambut kerinting dengan betul dan tepat?

Cara merawat rambut kerinting agar lebih senang diurus

Tidak seperti rambut lurus, rambut kerinting sukar diatur dan digayakan. Jenis rambut kerinting cenderung cenderung kering, mudah pecah, dan kelihatan sangat tidak kemas.

Rambut kerinting seperti itu disebabkan oleh kekurangan kelembapan pada rambut. Ironinya, cuaca lembap dan basah tidak banyak membantu memperbaiki keadaan rambut kerinting

Oleh itu, seseorang yang mempunyai rambut kerinting memerlukan penjagaan khas agar rambut kelihatan menarik dan senang diurus. Berikut adalah petua untuk merawat rambut kerinting dengan betul dan tepat untuk anda.

1. Basuh rambut anda tidak lebih dari dua kali seminggu

Minyak semula jadi yang melapisi kulit kepala anda sukar menempuh rambut ketika rambut anda kerinting. Oleh itu, rambut kerinting terdedah kepada kekeringan. Untuk mengurangkan kekeringan rambut, jangan terlalu kerap mencuci rambut dengan syampu. Sekurang-kurangnya, basuh rambut anda dua kali seminggu dan tidak lebih.

Produk syampu juga berbeza-beza bergantung pada jenis rambut. Oleh itu, gunakan syampu untuk rambut kerinting.

2. Gunakan air suam atau sejuk

Apabila terkena panas, rambut kerinting sebenarnya dapat kusut. Oleh itu, jangan gunakan air panas, tetapi gunakan air suam atau sejuk semasa mencuci rambut.

3. Gunakan pelembap rambut

Dalam menjaga rambut kerinting, perkara yang paling penting adalah menjaga kelembapan. Untuk itu, setelah mencuci rambut, sikat rambut dan sapukan krim pelembap khas untuk rambut. Pelembap juga perlu digunakan sebelum anda menggayakan rambut atau gaya rambut.

4. Lakukan pengering rambut dalam dua kali sebulan

Untuk menjaga kelembapan rambut, anda juga perlu melakukan penyaman dalam setiap dua bulan. Gunakan produk perapi dalam yang sesuai untuk kulit kerinting dan biarkan selama 10-15 minit atau semalaman untuk hasil maksimum.

5. Gunakan sikat gigi lebar

Gunakan bahagian gigi yang lebar atau hanya menggunakan jari anda untuk menyikat rambut kerinting. Elakkan menggunakan sisir bergigi halus atau bergigi halus kerana ini boleh merenggangkan rambut anda.

6. Jangan keringkan rambut anda tanpa peresap

Dalam merawat rambut kerinting, anda harus mengelakkan pengering rambut. Namun, jika anda terburu-buru dan perlu mengeringkan rambut dengan cepat, kami mengesyorkan menggunakan pengering rambut yang mempunyai peresap dan meletakkannya pada keadaan rendah.

7. Gunakan produk rambut berkhasiat

Rambut kerinting terdedah kepada kekeringan dan kerosakan. Oleh itu, anda juga perlu menggunakan produk penjagaan rambut lain yang dapat menyuburkan rambut anda, seperti serum, perapi, atau topeng rambut.

8. Elakkan menggunakan produk yang mengandungi alkohol dan sulfat

Semasa merawat rambut kerinting, pastikan produk tersebut tidak mengandungi alkohol dan bahan lain yang merosakkan rambut, seperti natrium lauril sulfat. Kandungan sulfat dapat menjadikan rambut kering.

9. Biasa ke salun

Selain melakukan rawatan di rumah, pemilik rambut kerinting juga harus kerap pergi ke salon untuk memotong rambut atau memotong rambut yang kering dan rosak. Paling tidak, lakukan gunting atau potong rambut anda ke salun setiap 3 bulan.

10. Melindungi rambut dari cuaca panas dan lembap

Cuaca yang terlalu panas dan lembap boleh merosakkan keriting anda. Oleh itu, dalam merawat rambut kerinting, anda perlu menggunakan perapi ketika keluar dari rumah atau mengikat rambut anda ke belakang. Sekiranya perlu, gunakan topi atau selendang untuk melindungi rambut anda daripada kerosakan.