Ubat dan Makanan Tambahan

Piperazine •

Apa ubat Piperazine?

Untuk apa piperazine?

Piperazine adalah dalam keluarga ubat-ubatan yang disebut anthelmintics. Anthelmintics adalah ubat yang digunakan dalam rawatan jangkitan cacing.

Piperazine digunakan untuk mengobati cacing gelang biasa (ascariasis) dan cacing kremi (pinworms, oxyuriasis).

Piperazine berfungsi dengan melumpuhkan cacing, yang kemudian dikeluarkan di dalam tinja. Piperazine hanya boleh didapati dengan preskripsi.

Bagaimana menggunakan piperazine?

Tidak diperlukan persiapan khas atau langkah lain (misalnya, diet khas, puasa, mengambil ubat lain, julap, atau enema) sebelum, semasa, atau segera setelah anda mengambil piperazine.

Piperazine boleh diambil dengan atau tanpa makanan atau semasa perut penuh atau kosong. Walau bagaimanapun, jika doktor memberitahu anda untuk mengambil ubat dengan cara tertentu, lakukan seperti yang diarahkan oleh doktor

Bagi pesakit yang mengambil bentuk minuman langsung:

  • Larutkan kandungan 1 bungkus butiran dalam 57 mL (kira-kira 2 auns) air, susu, atau jus buah
  • pastikan minum semua cecair untuk mendapatkan dos ubat sepenuhnya

Ambil piperazine mengikut arahan. Jangan mengambil lebih daripada itu dan jangan mengambilnya lebih kerap daripada yang diperintahkan oleh doktor. Dos yang berlebihan dapat meningkatkan kemungkinan kesan sampingan yang serius.

Untuk membantu membersihkan jangkitan anda sepenuhnya, ambil piperazine pada dos biasa seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Dalam beberapa jangkitan, rawatan kedua dengan piperazine mungkin diperlukan untuk membersihkan jangkitan sepenuhnya. Jangan terlepas dos.

Bagi pesakit yang mengambil piperazine untuk cacing kremi: Cacing kremi dapat disebarkan dengan mudah dari satu orang ke orang lain, terutama di kalangan orang yang berada di rumah yang sama. Oleh itu, semua anggota rumah tangga mungkin perlu dirawat pada masa yang sama untuk mengelakkan jangkitan atau jangkitan semula cacing.

Bagaimana piperazine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.