Kesihatan Seksual

3 Manfaat Orgasme untuk Kecantikan dan Kesihatan Kulit

Dapat mencapai orgasme adalah puncak keseronokan daripada melakukan hubungan seks. Bukan hanya sedap dan berpuas hati, ternyata terdapat pelbagai faedah orgasme yang baik untuk kesihatan kulit anda, anda tahu. Ingin tahu apa-apa? Inilah ulasan penuh.

Apakah faedah orgasme untuk kulit?

Seorang ahli dermatologi di New York, Doris Day, M.D., mengatakan bahawa orgasme tidak hanya berkaitan dengan seks. Orgasme juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh anda, termasuk untuk kecantikan kulit.

1. Mencegah kedutan

Setiap kali anda mencapai orgasme semasa melakukan hubungan seks, adakah anda merasa tenang? Satu kajian melaporkan bahawa orgasme, sama ada dicapai dalam melancap atau seks, boleh membuat seseorang merasa lebih tenang dan selesa.

Keadaan ini akan mengelakkan anda daripada tekanan. Setiap kali anda mengalami tekanan, tahap hormon oksitosin di dalam badan akan menurun, mencetuskan kegelisahan yang berlebihan. Pada masa yang sama, organ tubuh, termasuk kulit, juga terjejas teruk.

Jerawat adalah bukti jelas mengenai kesan tekanan pada kulit. Selain itu, tekanan juga dapat menjadikan kulit tidak segar lagi malah menyebabkan kedutan dan garis-garis halus.

2. Melambatkan penuaan kulit

Khusus untuk wanita, faedah orgasme sebenarnya dapat membantu meningkatkan kadar hormon estrogen dalam badan. Secara tidak langsung, hormon estrogen dalam jumlah yang mencukupi sebenarnya dapat membantu mencegah proses penuaan kulit.

Sama ada dengan menghalang penampilan bintik-bintik hitam, struktur kulit yang kendur, hingga kerutan di wajah. Ini kerana hormon wanita khas ini mampu mencegah penurunan kolagen pada kulit.

Seperti yang sudah anda ketahui, kolagen berfungsi mengekalkan keanjalan, kelembutan, dan kekuatan kulit. Di sinilah manfaat orgasme yang anda dapat dengan hormon estrogen sebagai perantara.

3. Menjadikan muda

Selain dapat meningkatkan jumlah hormon estrogen, manfaat orgasme lain adalah baik untuk meningkatkan aliran darah di dalam badan anda. Ini bermaksud, terdapat banyak sel darah merah yang membawa oksigen ke wajah.

Ia tidak berhenti di situ, ketika aliran darah lancar, terdapat peningkatan jumlah oksigen secara automatik. Nah, sejumlah besar oksigen yang terkandung dalam darah akan merangsang pengeluaran kolagen pada kulit. Akhirnya, munculnya tanda-tanda penuaan dapat dicegah.