Ubat dan Makanan Tambahan

Duloxetine: Fungsi dan Kesan Sampingan •

Fungsi & Penggunaan

Untuk apa Duloxetine digunakan?

Duloxetine adalah ubat untuk mengatasi kemurungan dan kegelisahan. Di samping itu, duloxetine digunakan untuk melegakan sakit saraf (neuropati periferal) pada orang yang menghidap diabetes atau kesakitan berterusan dari keadaan perubatan seperti arthritis, sakit belakang kronik, atau fibromyalgia.

Duloxetine dapat meningkatkan mood, tidur, selera makan, tahap tenaga, dan mengurangkan kegelisahan. Ubat ini juga dapat mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu.

Duloxetine dikenali sebagai perencat pengambilan serotonin-norepinefrin (SNRI). Ubat ini berfungsi dengan membantu mengembalikan keseimbangan bahan semula jadi tertentu (serotonin dan norepinefrin) di otak.

Apakah peraturan untuk menggunakan ubat Duloxetine?

Ambil duloxetine seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya 1 atau 2 kali sehari dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda mengalami loya, anda boleh minum ubat ini dengan makanan. Telan kapsul keseluruhan dan selesaikan dengan segelas air.

Jangan menghancurkan atau mengunyah kapsul atau mencampurkan kandungan ubat dengan makanan atau cecair. Melakukannya dapat melepaskan semua ubat sekaligus, meningkatkan risiko kesan sampingan.

Dos berdasarkan usia, keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan anda, doktor anda mungkin mengarahkan anda untuk memulakan ubat ini pada dos yang rendah dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda. Ikut arahan doktor dengan teliti. Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedahnya. Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari.

Penting untuk terus mengambil ubat ini seperti yang ditetapkan walaupun anda sudah sihat. Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda. Beberapa keadaan mungkin menjadi lebih teruk apabila ubat ini dihentikan secara tiba-tiba.

Di samping itu, anda mungkin mengalami gejala seperti pening, kekeliruan, perubahan mood, sakit kepala, keletihan, cirit-birit, perubahan corak tidur, dan perasaan seperti kejutan elektrik sementara. Dos anda mungkin perlu diturunkan secara beransur-ansur untuk mengurangkan kesan sampingan. Segera laporkan gejala baru atau semakin teruk.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana cara menyimpan Duloxetine?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.