Kehamilan

Mengenali 3 Jenis Pendarahan Semasa Menyusu •

Selalunya ibu baru keliru ketika mereka mengalami pendarahan walaupun mereka masih menyusu. Adakah mungkin haid jika anda masih menyusu? Sekiranya terdapat pendarahan pada masa penyusuan lain? Lihat penjelasan berikut.

Dua jenis pendarahan semasa menyusu

1. Menstruasi

Dalam kebanyakan kes, memerlukan masa antara haid pertama selepas bersalin. Ini kerana penyusuan susu ibu menghentikan kitaran haid untuk beberapa waktu. Kesannya berbeza pada ibu. Sebilangan ibu mendapat tempoh pertama selepas bersalin selepas beberapa minggu, bulan, bahkan bertahun-tahun. Adalah mustahil untuk rata-rata berapa lama ibu memerlukan tempoh pertama selepas melahirkan.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa ibu dengan tahap hormon progesteron yang lebih rendah di dalam badan mereka, akan mendapat tempoh pertama setelah melahirkan lebih cepat daripada ibu dengan tahap hormon progesteron yang lebih tinggi. Dengan kata lain, adalah normal bagi seorang ibu untuk mempunyai haid walaupun dia masih menyusu.

Beberapa tanda yang dapat menunjukkan bahawa anda akan mendapat haid anda segera selepas bersalin termasuk:

 • Apabila bayi anda tidur lebih dari 4 jam pada waktu siang atau lebih dari 6 jam pada waktu malam
 • Apabila bayi anda mula makan makanan pelengkap selain susu ibu
 • Semasa anda makan makanan tertentu seperti susu formula untuk ibu menyusu
 • Semasa bayi anda mula menggunakan pacifier
 • Apabila bayi anda memberi makan sedikit lebih banyak pada waktu siang dan kurang setiap hari dan
 • Apabila anda menyusukan bayi anda lebih kerap tanpa memberi makanan lain.

Walaupun anda sudah haid ketika menyusu, jangan terkejut jika kitaran haid pertama anda selepas melahirkan masih tidak teratur. Selain tidak teratur, permulaan tempoh selepas bersalin pertama anda dapat mengurangkan aliran susu anda. Ini adalah biasa. Biasanya, setelah kitaran haid kembali normal, jumlah susu ibu akan kembali normal.

Dengan kata lain, permulaan haid tidak mempengaruhi susu ibu secara kekal, beberapa kesan ini hanyalah kesan sementara dari perubahan hormon yang berlaku di dalam badan anda. Rasa, pelepasan dan nutrien yang terkandung di dalamnya, akan tetap sama.

2. Pendarahan Lochia (selepas bersalin)

Mungkin juga pendarahan yang anda alami bukan karena awal menstruasi, tetapi pendarahan selepas bersalin. Sebilangan orang mengenalinya sebagai lokia, atau tempoh selepas bersalin. Pendarahan ini berlaku kerana plasenta anda cuba berpisah dari rahim dan usaha ini menyebabkan saluran darah terbuka di kawasan tersebut, menyebabkan pendarahan.

Setelah plasenta berjaya berpisah, rahim akan menguncup semula dan pembuangan pendarahan akan berkurang. Lochia boleh berlaku 2 minggu hingga 6 minggu selepas melahirkan.

3. Pendarahan selepas bersalin

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pendarahan mungkin berlangsung lebih lama daripada biasa. Keadaan ini dikenali sebagai pendarahan selepas bersalin.

Pendarahan selepas bersalin biasanya berlaku apabila plasenta belum sepenuhnya terpisah dari rahim, atau ketika rahim belum menguncup walaupun plasenta telah terpisah dari rahim. Pendarahan ini boleh berlaku walaupun selepas 12 minggu selepas melahirkan.

Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya:

 • Pendarahan tiba-tiba menjadi sangat tebal sehingga memerlukan lebih dari 1 pad untuk menahannya selama satu jam
 • Warna darah menjadi lebih cerah selepas 4 hari selepas bersalin
 • Denyutan jantung anda menjadi lebih cepat dan tidak teratur

Bagaimana merawat pendarahan selepas bersalin?

Sekiranya anda mengalami pendarahan selepas bersalin, anda mungkin diberi antibiotik atau pembedahan kecil untuk membuang plasenta yang tersisa, dan anda mungkin memerlukan rehat untuk fasa penyembuhan.

BACA JUGA:

 • 4 Makanan yang Harus Dielakkan oleh Ibu Menyusu
 • Bolehkah Pesakit Kemoterapi Menyusukan Bayi mereka?
 • Bolehkah Ibu Menyusui Hamil?