Alahan

Alahan Buah, Apakah Tanda-Tandanya? |

Secara amnya, alahan makanan disebabkan oleh bahan yang mengandungi kacang, susu, atau sumber protein lain. Namun, tahukah anda jika ada juga yang mengalami alahan buah?

Sama seperti alahan makanan lain, alahan buah akan menyebabkan gatal setelah memakannya. Jadi, mengapa seseorang boleh mengalami alahan buah?

Apa itu alahan buah?

Alergi buah adalah keadaan apabila tubuh seseorang menganggap bahan-bahan yang terdapat dalam buah itu berbahaya, menyebabkan reaksi alergi dalam bentuk gatal atau bengkak setelah memakannya. Bahan-bahan ini juga biasa disebut sebagai alergen.

Pertama, tubuh mengalami kepekaan, iaitu apabila terdedah kepada alergi memasuki badan, sistem imun akan melihat zat tersebut sebagai ancaman berbahaya.

Kemudian, badan menghasilkan antibodi yang akan mencetuskan pembebasan bahan-bahan yang melawan alergen seperti histamin. Pelepasan histamin yang memenuhi alergen inilah yang akan menyebabkan reaksi alergi.

Pada orang yang mengalami alahan buah, satu kemungkinan penyebabnya adalah kandungan profilin, sejenis protein sayuran, dalam buah. Protein ini berperanan dalam pembentukan sel tumbuhan dan dapat dijumpai dalam tembikai, semangka, jeruk, dan pisang.

Terdapat juga dua keadaan yang sering mencetuskan reaksi alergi terhadap buah-buahan, iaitu sindrom alergi oral dan alergi lateks.

Sindrom alahan mulut (sindrom alahan makanan debunga) dicetuskan oleh protein dari buah yang serupa dengan protein penyebab alergi. Protein penyebab alergi makanan ini biasanya terdapat dalam serbuk sari, seperti ragweed, birch, mugwort, dan rumput.

Berikut adalah sekumpulan buah-buahan yang mengandungi protein.

  1. ProteinDebunga birch, terdapat dalam epal, ceri, kiwi, pic, pir, dan plum.
  2. Protein debunga rumput terdapat dalam tembikai, oren, pic, dan tomato.
  3. Protein debunga ragweed terdapat dalam pisang.

Keadaan lain adalah alergi lateks. Sekiranya badan anda sensitif terhadap protein tertentu yang terdapat dalam getah getah, maka anda cenderung sensitif terhadap buah-buahan yang mempunyai kandungan protein yang serupa dengan getah.

Beberapa buah yang mengandungi protein yang serupa dengan susu getah termasuk aprikot, kelapa, buah goji, nangka, leci, mangga, pisang, dan alpukat. Alergi buah kerana kesamaan protein pada tumbuhan juga sering disebut sebagai tindak balas silang.

Siapa yang berisiko alergi?

Orang yang mempunyai sejarah reaksi alergi terhadap birch, ragweed, atau debunga rumput mungkin mengalami sindrom alergi oral. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya tidak dijumpai pada kanak-kanak.

Sebaliknya, kanak-kanak berumur 10 tahun ke atas atau pada usia remaja dan dewasa mereka sebenarnya boleh mengalami alahan buah walaupun mereka telah memakan buah yang sama selama bertahun-tahun. Ini kerana kepekaan mulut dapat berkembang seiring bertambahnya usia.

Gejala yang dapat dirasakan ketika reaksi alergi berlaku

Reaksi alergi biasanya muncul dalam beberapa minit setelah memakan buah pemicu. Namun, ada juga beberapa orang yang hanya mengalami reaksi setelah satu hingga dua jam. Beberapa gejala alergi makanan yang disebabkan oleh buah termasuk:

  • ruam pada kulit,
  • kulit gatal,
  • bengkak dan gatal pada bibir, lidah, dan kawasan di dalam mulut,
  • gatal tekak,
  • sakit perut, loya dan muntah,
  • bersin, dan
  • selsema.

Harap maklum bahawa gejala ini biasanya hanya berlangsung beberapa saat atau beberapa minit. Ini kerana protein buah dapat dengan cepat dipecah oleh air liur. Alahan ini biasanya hilang dengan cepat dan tidak memerlukan rawatan yang serius.

Di samping itu, protein yang menyebabkan sindrom makanan-debunga tidak terlalu kuat terhadap panas atau asid di dalam perut.

Itulah sebabnya orang yang mengalami alergi ini cenderung mengalami reaksi yang teruk berbanding jenis alahan makanan yang lain. Sebilangan orang juga tidak mengalami simptom alergi setelah memakan buah yang dimasak.

Walau bagaimanapun, masih ada sedikit kemungkinan mengalami anafilaksis, yang merupakan reaksi gejala yang teruk yang membuat sukar menelan dan bernafas. Keadaan ini berbahaya dan boleh mengancam nyawa. Sekiranya anda mengalami ini, segera dapatkan bantuan perubatan.

Atasi dan cegah alahan buah

Sebelum melakukan rawatan dan pencegahan, anda mesti terlebih dahulu menentukan sama ada gejala yang anda alami adalah gejala alahan. Untuk mengetahui, anda mesti pergi ke doktor untuk menjalani ujian alergi.

Ujian alergi makanan yang mungkin dilakukan adalah ujian tusukan kulit dan ujian darah. Bersama dengan data yang diperoleh doktor semasa pemeriksaan fizikal, keputusan ujian akan memberikan gambaran yang jelas mengenai keadaan anda.

Sekiranya anda benar-benar didiagnosis dengan alergi ini, mulailah mengelakkan makanan atau minuman yang mengandungi buah pemicu, termasuk produk kecantikan yang menggunakan buah sebagai bahan, seperti balsem bibir.

Semasa anda pergi membeli-belah runcit, ingatlah untuk selalu membaca label ramuan. Pastikan produk yang anda beli bebas dari buah yang boleh mencetuskan alahan anda.

Dalam beberapa kes, memasak buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu dapat memusnahkan dan mengubah protein yang menyebabkan sindrom alergi mulut. Namun, ini bergantung pada jenis buah yang mencetuskan reaksi.

Secara amnya, terdapat sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai keadaan tersendiri ketika dimasak. Kacang-kacangan dan saderi, misalnya, mengandungi beberapa alergen dan tidak semuanya musnah akibat panas. Pada buah-buahan, alergen dalam strawberi juga tahan panas.

Alahan Kacang Tanah: Punca, Gejala, Rawatan, dll.

Jus buah yang dipasteurisasi biasanya selamat untuk dimakan. Sebilangan besar sumber makanan seperti tomato, epal, kentang, pir, dan buah-buahan lembut lain lebih baik dimasak terlebih dahulu untuk memusnahkan protein alergenik.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai buah yang anda mahu makan, berjumpa dengan doktor alergi. Mereka kemudian dapat membantu anda dalam menyusun diet anda dan memberikan senarai pengambilan buah yang disyorkan selamat untuk dimakan.

Bagi anda yang mempunyai reaksi alergi yang teruk, doktor akan memberikan suntikan epinefrin secara automatik yang mesti selalu ada bersama anda. Oleh itu, apabila reaksi berlaku, anda boleh menyuntik ubat secara langsung sebelum pergi ke bilik kecemasan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found