Keibubapaan

6 Tanda dan Gejala Jangkitan Telinga pada Kanak-kanak -

Kanak-kanak mempunyai sistem imun yang belum matang dan masih berkembang. Secara semula jadi, jika ini menjadikan anak lebih mudah jatuh sakit. Salah satu penyakit yang mudah terjadi pada kanak-kanak adalah jangkitan telinga. Keadaan ini biasanya berlaku ketika anak mengalami selesema atau selesema. Apakah tanda dan gejala jangkitan telinga pada kanak-kanak? Lihat ulasan berikut.

Jangkitan telinga lebih kerap berlaku pada kanak-kanak

Tubuh menghasilkan lendir yang mengalir dari hidung ke paru-paru. Fungsinya adalah untuk menjaga kelembapan dan menapis kotoran yang masuk ketika anda menyedut.

Apabila kanak-kanak mengalami selesema, selesema atau alahan, pengeluaran lendir menjadi semakin likat. Perubahan lendir ini menyebabkan penumpukan pada tiub yang menghubungkan telinga tengah dan tekak (tiub Eustachian).

Kanak-kanak mempunyai tiub eustachian yang lebih pendek daripada orang dewasa. Itulah sebabnya lebih mudah lendir menyumbat tiub eustachian.

Penyumbatan menjadi tempat yang sempurna untuk bakteria membiak dan menyebabkan jangkitan. Keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan telinga pada kanak-kanak. Terdapat banyak jenis jangkitan telinga, tetapi otitis media akut lebih kerap berlaku pada kanak-kanak.

Tanda dan gejala jangkitan telinga pada kanak-kanak

Jangkitan telinga berlaku kerana penumpukan cecair. Selain disebabkan oleh penyakit lain yang mendasari, berenang juga boleh menyebabkan jangkitan telinga.

Sekiranya timbul gejala yang menunjukkan jangkitan telinga, anda harus segera membawa anak anda ke doktor untuk diagnosis dan rawatan yang tepat.

Terdapat beberapa tanda dan gejala jangkitan telinga pada kanak-kanak yang boleh anda perhatikan seperti berikut.

1. Demam

Jangkitan telinga berlaku ketika kanak-kanak mempunyai penyakit lain, seperti selesema, selesema, atau radang tekak. Penyakit ini boleh membuat kanak-kanak demam. Namun, apabila berlaku jangkitan telinga, anak akan mengalami demam yang cukup tinggi, iaitu sekitar 38 darjah celcius.

2. Sakit di telinga

Keradangan telinga oleh bakteria menyebabkan bengkak dan sakit di telinga. Ini adalah gejala utama jangkitan telinga.

Bagi kanak-kanak yang tidak dapat bercakap, biasanya akan terus ribut dan menarik telinga kerana sakit. Tetapi bagi kanak-kanak yang boleh bercakap, mereka akan mengadu sakit di telinga.

3. Selera makan berkurang

Tiub eustachian yang meradang menyebabkan sakit telinga dan boleh mempengaruhi selera makan anak. Pergerakan mengunyah dan menelan makanan menyebabkan tekanan tinggi di telinga sehingga rasa sakit muncul. Inilah sebabnya mengapa selera makan anak dikurangkan.

4. Masalah tidur

Apabila sakit, badan anak menjadi lemah sehingga dia akan memilih untuk berbaring untuk tidur. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang mengalami jangkitan telinga akan sukar tidur.

Berbaring di sebelah, tepat di telinga yang dijangkiti menyebabkan tekanan di telinga tengah, menjadikan sakit di telinga lebih menyakitkan. Keadaan ini akan menyukarkan anak-anak tidur kerana kedudukan tidur mereka lebih terhad.

5. Kesukaran mendengar dan mengekalkan keseimbangan

Gelombang suara yang anda dengar bergerak melalui udara. Penumpukan lendir di telinga mengganggu tiub eustachian untuk mengatur keseimbangan udara.

Apabila lendir menumpuk, gelombang bunyi yang harus sampai ke telinga tengah tersekat. Inilah sebabnya mengapa kanak-kanak merasakan telinga mereka ketat dan tidak responsif terhadap bunyi.

Kemudian, telinga tengah yang bertanggungjawab menjaga keseimbangan badan juga terganggu. Akibat keradangan, tekanan pada labirin di telinga tengah menjadi lebih besar, menyebabkan kehilangan keseimbangan.

Keadaan ini akan menjadikan anak berjalan goyah atau sukar menjaga kedudukan tubuhnya dengan betul.

6. Pelepasan dari telinga

Tiub eustachian di telinga memancarkan bau yang tidak menyenangkan. Ini boleh berbau semasa membersihkan kotoran telinga pada anak. Tetapi apabila jangkitan telinga berlaku, bau busuk dapat dicium walaupun tidak dibersihkan. Ini adalah tanda pertama cecair tidak normal di telinga.

Lama kelamaan, cecair putih kekuningan akan keluar dari telinga. Cecair adalah nanah, yang merupakan kumpulan sel darah putih yang gagal menyerang patogen. Walau bagaimanapun, gejala ini jarang berlaku dan mungkin hilang ketika jangkitan dirawat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌