Kesihatan mental

5 Petua Merawat Sakit Kepala Kerana Melihat Skrin Komputer

Selain telefon bimbit, skrin komputer atau komputer riba juga merupakan alat elektronik yang digunakan setiap hari di tempat kerja. Namun, tahukah anda bahawa melihat skrin komputer terlalu lama boleh menyebabkan sakit kepala?

Keadaan ini tentunya boleh mengganggu aktiviti dan pekerjaan anda. Untuk itu, agar kerja dan aktiviti dapat berjalan dengan lancar, anda perlu mengatasi kesakitan ini. Sebenarnya, bagaimana menatap skrin komputer secara berterusan memberi anda sakit kepala? Bagaimana mengatasinya?

Punca sakit kepala kerana terlalu lama menatap skrin komputer

Dalam dunia kesihatan, ada istilah CVS atau Sindrom Penglihatan Komputer alias sindrom penglihatan komputer. Sindrom yang berkaitan dengan komputer ini boleh mempengaruhi kesihatan mata dan leher dan kepala anda.

Oleh itu, tidak jarang orang yang menghabiskan terlalu banyak masa di skrin komputer untuk mengadu sakit kepala dan masalah penglihatan. Keadaan ini disebabkan oleh fokus dan pergerakan mata yang hanya terpaku pada satu arah untuk jangka masa yang panjang.

Semakin lama anda memperhatikan satu titik, semakin besar kesannya.

Pada tahun 2014 satu kajian telah dilakukan yang melibatkan 500 orang pelajar dari Emiriah Arab Bersatu. Dalam kajian tersebut, didapati bahawa hampir separuh daripada pelajar tersebut mempunyai masalah kesihatan dan penglihatan yang lain.

Bermula dari sakit kepala hingga mata kering dan letih mereka mengeluh. Ini nampaknya disebabkan oleh keterlihatan dan jangka masa penggunaan komputer tanpa rehat yang mereka lakukan semasa kuliah atau setiap hari.

Walaupun mungkin tidak memberi kesan jangka panjang, sakit kepala apabila melihat skrin komputer terlalu lama boleh menghalang aktiviti.

Itulah sebabnya mengapa anda tahu bagaimana menangani sakit kepala daripada menatap skrin terlalu lama.

Mengatasi sakit kepala kerana melihat skrin komputer

Secara amnya, sakit kepala disebabkan oleh paparan skrin komputer yang berpanjangan disebabkan oleh rehat mata yang tidak mencukupi. Itulah sebabnya, salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengatasi masalah ini ialah berehat.

Selain menjauhkan diri dari skrin komputer, anda juga boleh melakukan perkara berikut.

1. Latihan pernafasan

Semasa duduk di depan skrin komputer, cubalah melakukan latihan pernafasan sambil memejamkan mata.

Mulailah menarik nafas panjang dan perlahan, kemudian hembuskan perlahan. Lakukan ini beberapa kali sehingga sakit kepala anda terasa kurang.

2. Meditasi

Meditasi di pejabat? Sudah tentu saya boleh. Ini dapat dilakukan hanya dengan memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang membuat anda selesa. Bermula dari persekitaran, persekitaran, atau apa sahaja yang menjauhkan anda dari timbunan kerja.

Walaupun hanya dapat dilakukan pada waktu lapang, paling tidak dengan melakukan meditasi, sakit kepala yang timbul kerana selalu menatap skrin komputer dapat sedikit lega.

3. Memperbaiki postur

Semasa bekerja di belakang komputer, kadangkala postur anda salah, yang boleh menyebabkan sakit kepala. Contohnya, kedudukan leher yang tidak selesa boleh memberi tekanan pada bahagian kepala anda.

Oleh itu, memperbaiki postur adalah salah satu cara untuk mengatasi sakit kepala ketika melihat skrin komputer. Ini boleh dilakukan dengan:

  • Posisikan skrin komputer pada paras mata. Sekurang-kurangnya, bahagian tengah skrin berada 50-60 cm dari mata anda.
  • Memeriksa kedudukan bahu semasa menaip. Sekiranya anda tidak merasa selesa, cuba berehat lebih banyak.
  • Cuba jangan meletakkan tangan anda di papan kekunci.
  • Sesuaikan ketinggian kerusi supaya kaki anda boleh bersandar di lantai.

4. Laraskan pencahayaan komputer

Selain postur dan posisi layar, Anda juga dapat mengatur pencahayaan komputer sehingga sakit kepala yang disebabkan oleh melihat layar komputer untuk waktu yang lama dapat dirasakan lebih ringan.

Sekiranya terlalu terang, mata anda akan terlalu banyak cahaya dan menyebabkan sakit mata. Sebaliknya, terlalu gelap menyukarkan anda melihat, dan membuat mata bekerja lebih keras dan menyebabkan sakit kepala.

5. Ambil ubat

Sekiranya sakit kepala tidak hilang dan mengganggu aktiviti dan kerja anda, mungkin pengambilan ubat boleh menjadi satu jalan keluar.

Berikut adalah beberapa rawatan sakit kepala yang disebabkan oleh menatap skrin komputer:

  • Acetaminophen
  • Aspirin
  • Kafein
  • Ibuprofen
  • Naproxen

Menonton TV atau menatap skrin komputer yang memancarkan sinaran memang boleh membuat mata dan kepala anda sakit. Sebab itu, berehat sebelum gejala bertambah buruk.

Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang tidak hilang selama berminggu-minggu, cubalah berjumpa doktor untuk mengetahui rawatan yang tepat.