Kesihatan kulit

Atasi Kulit Gatal Kerana Gigitan Kutu Dengan 5 Cara Ini

Walaupun kecil, kutu dapat menggigit kulit anda dan meninggalkan ruam merah yang sangat gatal. Keadaan ini sering berlaku, terutamanya jika anda mempunyai haiwan peliharaan.

Ya, kutu cenderung berkembang biak dengan baik di antara bawah, langsir, karpet, sofa, dan tilam haiwan kesayangan anda.

Sekiranya anda digigit kutu, bagaimana anda mengatasi gatal-gatal pada kulit? Jangan risau, ikuti beberapa petua di bawah.

Apa yang berlaku jika anda digigit?

Kutu adalah haiwan kecil berukuran kurang dari 0,5 cm yang memakan darah. Apabila haiwan kecil ini menghisap darah, gigitannya akan meninggalkan tanda dalam bentuk bintik-bintik kemerahan kecil. Kadang-kadang tanda gigitan juga boleh menjadi lepuh kecil seperti jerawat. Ruam ini biasanya muncul dalam beberapa jam atau hari setelah digigit.

Selain ruam, kawasan kulit yang digigit kutu akan menyebabkan rasa gatal yang sangat menjengkelkan. Sekiranya anda terus menggaru kawasan kulit ini, kulit akan melepuh dan jangkitan bakteria mungkin timbul. Melaporkan dari laman Medicine Net, jangkitan dari gigitan kutu akan menyebabkan beberapa gejala, termasuk:

  • Ruam semakin besar dan sakit
  • Demam dan kelenjar getah bening bengkak

Petua mengatasi gatal akibat gigitan kutu

Untuk mengelakkan jangkitan, anda perlu mengatasi gatal-gatal pada kulit. Berikut adalah beberapa cara untuk melegakan kulit gatal dari gigitan kutu, seperti:

1. Kompres dengan air sejuk

Kawasan kulit yang gatal boleh membengkak. Untuk mengurangkan bengkak dan gatal, anda perlu menggunakan tuala yang sebelumnya dicelupkan ke dalam air sejuk. Tampalkannya sebentar, sehingga sensasi sejuk merebak ke kulit dan gatal dapat dikurangkan.

2. Gunakan losyen atau krim anti-gatal

Anda boleh melegakan kulit gatal dari gigitan kutu dengan krim, losyen, atau salap anti-gatal yang dijual di farmasi. Beberapa bahan aktif dalam produk gatal yang boleh anda pilih termasuk calamine, hidrokortison, urea dan lauromacrogol. Semua bahan ini dapat mengurangkan rasa tidak selesa pada kulit kerana gatal.

Sekiranya kawasan gigitan telah kering, bahan aktif urea dan lauromacrogol mempunyai kelebihan tambahan, iaitu menjaga agar kulit kering tetap terhidrat sehingga gatal dapat dielakkan.

Apabila anda ingin menggunakan produk, jangan lupa membersihkan kulit anda terlebih dahulu dengan air yang mengalir. Jangan lupa membaca dengan teliti arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan produk sebelum memasangkannya ke kulit.

3. Rendam dalam air suam dengan campuran pereda gatal

Untuk melegakan kulit gatal, cubalah mandi air suam dengan penambahan campuran bahan. Anda boleh menggunakan oatmeal atau baking soda tambahan.

Walau bagaimanapun, oatmeal yang anda pilih adalah oatmeal koloid, yang direka khas untuk menghilangkan rasa gatal tanpa mengeringkan kulit. Mudah sahaja, tambahkan 1 hingga 3 cawan oatmeal koloid atau setengah cawan baking soda ke dalam tab mandi.

4. Gunakan sabun anti-gatal

Selain produk anti-gatal khas, anda juga harus beralih ke sabun yang lebih selamat untuk kulit sensitif. Apabila kulit gatal dan dijangkiti, kulit menjadi lebih sensitif terhadap bahan-bahan tertentu. Oleh itu, pilih sabun khas untuk kulit gatal, yang bebas dari wangian, pewarna, atau bahan pengawet seperti paraben.