Kehidupan yang sihat

Vape vs Rokok: Mana yang Lebih Selamat untuk Tubuh? |

Selain rokok tembakau, vaping atau wap juga telah menjadi sebahagian daripada gaya hidup anak muda masa kini. Ramai yang berpendapat bahawa vaping atau e-rokok adalah alternatif yang lebih selamat daripada rokok tembakau, yang mempunyai bahaya yang nyata. Banyak juga yang membandingkan bahaya menghisap atau rokok tanpa mengetahui isi keduanya secara terperinci. Sebenarnya, yang manakah lebih selamat antara menghisap rokok berbanding (berbanding) rokok?

Definisi vape vs rokok

Rokok adalah tembakau yang telah dikeringkan dan dibungkus dengan kertas. Rokok mengandungi sekitar 600 bahan di dalamnya dan menghasilkan 7,000 bahan kimia.

Terdapat sekurang-kurangnya 69 bahan kimia yang boleh menyebabkan barah dan beracun.

Sementara itu, e-rokok, yang sering disebut vape, pada awalnya dibuat di China pada tahun 2003 oleh seorang ahli farmasi untuk mengurangkan asap rokok.

Pada mulanya, vaping bertujuan untuk membantu orang yang ingin berhenti merokok.

Vape terdiri daripada bateri, a katrij mengandungi cecair, dan elemen pemanasan yang dapat menghangatkan dan menguap cecair ke udara.

Produk ini mengandungi nikotin, yang merupakan bahan ketagihan yang juga terdapat dalam tembakau. Nikotin dalam vaping adalah bahan yang juga terdapat dalam rokok tembakau.

Kedua-dua rokok dan vaping dimakan oleh penyedutan.

Membandingkan rokok dan vaping dapat dilihat dari kandungan serta bahaya sebatian di dalamnya untuk kesihatan.

Perbezaan kandungan vaping vs rokok

Vape (e-rokok) vs rokok tembakau sering disandingkan untuk mengetahui mana yang lebih selamat atau lebih berbahaya daripada yang lain.

Walau bagaimanapun, sebelum mengetahui sama ada ia selamat atau tidak, anda perlu terlebih dahulu mengetahui kandungan rokok berbanding vaping.

Pelbagai kandungan rokok

Rokok dan asapnya mengandungi pelbagai bahan kimia berbahaya, termasuk:

 • Asetaldehid, sebatian yang terdapat dalam gam dan boleh menjadi penyebab barah atau karsinogen.
 • Aseton, sebatian yang berguna untuk menghilangkan cat kuku. Walau bagaimanapun, pendedahan jangka panjang boleh merosakkan hati dan buah pinggang.
 • Arsenik, sebatian dalam racun tikus dan racun perosak. Sebatian ini biasanya terdapat dalam asap rokok.
 • Acrolein, bahan dalam gas pemedih mata. Sebatian ini boleh merengsakan mata dan juga saluran pernafasan atas. Bahan ini juga merupakan karsinogen.
 • Amonia, sebatian yang menyebabkan asma dan menaikkan tekanan darah. Amonia biasanya digunakan dalam agen pembersih.
 • Benzena, sebatian yang menurunkan bilangan sel darah merah dan merosakkan organ pembiakan seseorang.
 • Kadmium, sebatian pelapis logam anti karat dan bahan pembuatan bateri. Kadmium boleh merosakkan otak, ginjal, dan hati.
 • Kromium, sebatian yang boleh menyebabkan barah paru-paru jika terdedah terlalu lama. Selain rokok, kromium biasanya terdapat dalam perawatan kayu, pengawet kayu, dan lapisan logam.
 • Formaldehid, sebatian yang banyak terdapat di papan lapis, papan gentian, dan papan partikel. Pendedahan boleh menyebabkan barah hidung, merosakkan sistem pencernaan, kulit, dan paru-paru.
 • Nitrosamin, sebatian yang boleh menyebabkan mutasi DNA dan ada di antaranya yang dikenali sebagai karsinogen.
 • Toluena, bahan kimia yang banyak digunakan dalam pelarut, termasuk cat. Toluene mempunyai banyak kesan yang merugikan, iaitu membuat seseorang bingung, kehilangan ingatan, mual, kelemahan, dan lain-lain.
 • Tar, sebatian yang apabila menyedut asap rokok, 70 peratus akan tetap melekat pada paru-paru dalam bentuk bahan coklat. Lama kelamaan, tar yang terkumpul di paru-paru boleh menyebabkan barah. Kompaun inilah yang menyebabkan orang berfikir bahawa rokok lebih selamat ketika membincangkan bahaya rokok dan rokok.
 • Karbon monoksida, gas beracun kerana orang dapat menghirupnya dengan mudah tanpa menyedarinya. Karbon monoksida juga sangat berbahaya kerana dapat mengurangkan fungsi otot dan jantung.

Sebagai tambahan kepada apa yang telah disebutkan, ada satu kandungan rokok yang tidak kurang berbahaya daripada kandungan lain. Sebatian itu adalah nikotin.

Bahan-bahan di atas menjadikan bahaya rokok lebih nyata apabila ia masuk dan disedut oleh badan.

Itulah sebabnya, setelah mula berhenti merokok, terdapat pelbagai reaksi tubuh yang dapat anda rasakan.

Nikotin

Nikotin adalah sebatian yang membuat seseorang ingin merokok berulang kali. Ini adalah sebatian candu dalam rokok.

Kompaun ini akan sampai ke otak dalam masa 15 saat setelah disedut. Selain rokok, sebatian ini juga terdapat dalam racun serangga.

Nikotin adalah bahan yang boleh membahayakan kesihatan ibu dan janin.

Sekiranya anda membandingkan tahap penghapusan rokok berbanding rokok, kandungan nikotin dalam rokok tembakau pada umumnya jauh lebih tinggi.

Pelbagai kandungan vape

Cecair Vape biasanya mengandungi nikotin, propilena glikol, gliserin, perasa, dan bahan kimia lain.

Namun, seperti rokok, asap vape atau aerosolnya mengandungi bahan yang berbahaya bagi kesihatan.

Wap yang keluar bukan wap air biasa. Uap mengandungi pelbagai bahan yang biasanya ketagihan dan boleh menyebabkan penyakit paru-paru, penyakit jantung, dan barah.

Seperti yang dilaporkan oleh American Cancer Society, di bawah ini adalah bahan-bahan yang biasanya terdapat dalam vape dan asapnya:

1. Nikotin

Vape (wap) vs rokok kedua-duanya mengandungi nikotin.

Sama seperti rokok, nikotin dalam ketegangan sangat ketagihan sehingga keinginan untuk memakannya sukar dikawal.

Kandungan nikotin dalam e-rokok sangat berbeza bergantung pada produk. Terdapat banyak yang hampir menyerupai rokok tembakau, ada yang lebih rendah.

Tetapi apa yang jelas, bagaimana menggunakan vaping juga mempengaruhi berapa banyak nikotin yang dimakan.

Orang yang menggunakan vaping juga berisiko ketagihan. Ini kerana tiub voltan tinggi dari vaping dapat menghantar sejumlah besar nikotin ke dalam badan.

2. Sebatian organik yang mudah menguap (VOC)

Sebatian organik yang mudah menguap adalah sebatian organik yang mudah menguap seperti propilena glikol. Propylene glycol adalah bahan yang biasanya digunakan untuk menghasilkan kabus di atas panggung.

Pada tahap tertentu, VOC boleh menyebabkan sejumlah gejala yang tidak menyenangkan, seperti:

 • kerengsaan mata, hidung, paru-paru, dan tekak,
 • sakit kepala,
 • loya, dan
 • berpotensi merosakkan hati, ginjal, dan sistem saraf.

3. Bahan kimia perisa

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa rasa vaping mengandungi bahan kimia yang disebut diacetyl.

Diacetyl adalah sebatian yang sering dikaitkan dengan penyakit paru-paru yang serius, iaitu bronchiolitis obliterans atau popcorn paru-paru.

Maksudnya, kandungan vaping vs rokok sama buruknya untuk paru-paru.

4. Formaldehid

Formaldehid adalah bahan penyebab barah yang boleh terbentuk ketika cecair pengetap terlalu panas. Kompaun ini biasanya digunakan di papan lapis, papan serat, dan papan artikel.

Formaldehid risiko menyebabkan barah hidung, merosakkan sistem pencernaan, kulit, dan paru-paru.

Walau bagaimanapun, sukar untuk mengetahui dengan pasti apa bahan kimia dalam e-rokok. Kerana kebanyakan produk sering tidak menyenaraikan semua zat di dalamnya.

Rokok vs vape, yang mana lebih selamat?

Laman web Smoke Free mengatakan perbezaan utama antara rokok dan rokok tradisional adalah kandungan tembakau.

Hanya rokok tradisional yang mengandungi tembakau. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa ini boleh menjadi penanda aras yang lebih berbahaya antara rokok dan vaping.

Ini kerana bukan hanya tembakau yang menyebabkan barah dan penyakit serius yang lain. Terdapat banyak bahan dalam anggur dan rokok yang memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Rokok tradisional mengandungi senarai bahan kimia yang terbukti berbahaya dan vaping mempunyai beberapa yang sama.

Oleh itu, bahaya pengosongan rokok atau e-rokok masih ada dan perlu dibimbangkan.

Kanser paru-paru, emfisema, penyakit jantung, dan penyakit serius lain biasanya berkembang setelah seseorang merokok selama bertahun-tahun.

Hingga kini tidak ada bukti yang membuktikan bahawa bahaya atau kesan vaping lebih rendah daripada rokok.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memperingatkan semua negara di dunia untuk melarang kanak-kanak, wanita hamil, dan wanita yang mengandung anak dari merokok e-rokok.

Oleh itu, rokok elektronik berbanding rokok tembakau mempunyai bahaya yang tidak boleh diabaikan.

Oleh itu, akan lebih baik jika anda menjauhi rokok tembakau dan membuang kesihatan yang lebih baik.