Kesihatan Otak dan Saraf

Otak tengah: Ketahui Struktur, Fungsi, dan Gangguannya

Otak adalah pengatur utama semua aktiviti yang dilakukan oleh badan. Sebilangan besar orang hanya mengetahui otak kanan dan otak kiri. Namun, ada juga yang dikenali sebagai otak tengah yang juga mempunyai banyak fungsi. Ayuh, lihat dengan lebih jelas ulasan berikut.

Ketahui anatomi otak tengahotak tengah)

Otak dan saraf tunjang adalah organ penting yang mengawal pemikiran, emosi, ingatan, kemahiran motor, dan setiap proses lain yang mengatur tubuh.

Dilaporkan dari halaman Johns Hopkins Medicine, otak anda terbahagi kepada otak besar (bahagian depan otak), batang otak, dan otak kecil (bahagian belakang otak). Nah, di batang otak terdapat kawasan yang paling penting dan dipanggil otak tengah (otak tengah).otak tengah). Kawasan otak lain yang juga berada di batang otak termasuk pons, medulla oblongata, dan diencephalon.

Otak tengah Panjangnya kira-kira 1.5 sentimeter dan terjepit di antara diencephalon (yang merangkumi thalamus dan hypothalamus) dan pons. Bahagian otak ini juga menerima bekalan darah dari arteri basilar dan cawangannya, termasuk arteri serebrum posterior dan arteri serebelum unggul.

Selain itu, otak tengah juga dilengkapi dengan 2 saraf kranial, iaitu saraf oculomotor (saraf kranial III) dan saraf troklear (saraf kranial IV).

Di rantau ini otak tengah, selanjutnya dibahagikan kepada 2 bahagian utama, iaitu:

 • Tegmentum. Permukaan anterior otak tengah mengandungi banyak struktur termasuk pembentukan retikular, bahan kelabu periaqueductal (PAG), inti saraf kranial tertentu, laluan saraf sensori dan motorik (saluran kortikospinal dan spinotalamus), inti merah, nigra substansial, dan kawasan tegmental ventral (VTA ).
 • tektum. Permukaan posterior otak tengah mengandungi corpora quadrigemina, yang mengandungi kelompok sel saraf yang disebut kolikulus unggul dan rendah.

Apakah fungsi otak tengah?

Otak tengah adalah kawasan kompleks batang otak yang mempunyai banyak fungsi. Berikut adalah fungsi otak tengah mengikut setiap bahagian utamanya.

Fungsi Tegmentum

Beberapa fungsi tegmentum termasuk:

 • Pembentukan retikular. Kawasan yang sangat beragam dan integratif ini mengandungi rangkaian teras yang bertanggungjawab untuk banyak fungsi penting termasuk gairah seks, kesedaran, kitaran tidur, koordinasi pergerakan tertentu, dan mengawal prestasi jantung.
 • Bahan kelabu periaqueductal (PAG). Kawasan ini memainkan peranan utama dalam memproses isyarat kesakitan, fungsi autonomi, dan tindak balas tingkah laku terhadap ketakutan dan kegelisahan. Baru-baru ini, kawasan otak ini telah dikaitkan dengan fungsi mengawal reaksi defensif yang berkaitan dengan gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD).
 • Nukleus saraf kranial. Inti saraf oculomotor ini bertanggungjawab untuk mengawal pergerakan murid dan kebanyakan mata. Nukleus saraf trochlear mengedarkan saraf ke seluruh badan dan ke kawasan tertentu, bersama dengan bekalan impuls saraf. Terdapat juga otot serong yang bertanggungjawab untuk menggerakkan mata.
 • saluran spinothalamic. Jalur saraf utama ini membawa maklumat dalam bentuk rasa sakit dan sensasi suhu dari badan ke thalamus otak.
 • Saluran kortikospinal. Jalur saraf utama di otak tengah ini membawa maklumat mengenai pergerakan dari otak ke saraf tunjang.
 • Inti merah. Di wilayah ini ada peranan otak dalam mengatur koordinasi motor. Kawasan ini disebut inti "merah" kerana warnanya merah jambu kerana mengandungi besi.
 • Substantia nigra. Kawasan ini mengandungi sel-sel saraf yang menjadikan neurotransmitter (kimia otak) menjadi dopamin, yang juga bertanggung jawab untuk mengawal pergerakan.
 • Kawasan tegmental ventral (VTA). Struktur ini mengandungi badan sel yang menghasilkan hormon dopamin.

fungsi tektum

Di rantau ini, terdapat sel saraf kolikulus unggul yang berperanan mengatur pergerakan mata dan aktiviti otot leher. Kemudian, terdapat juga saraf kolikulus inferior yang bertanggung jawab memproses isyarat pendengaran (pendengaran) sebelum dihantar melalui thalamus, dan akhirnya ke korteks pendengaran utama di lobus temporal.

Sebagai tambahan kepada penyetempatan suara, sel-sel saraf kolikulus inferior di otak tengah juga mempunyai fungsi lain, termasuk:

 • Membuat tindak balas badan apabila terkejut.
 • Mengarahkan orientasi badan ke arah rangsangan tertentu.
 • Membezakan antara nada dan irama.

Gangguan atau masalah kesihatan yang boleh menyerangotak tengah

Selain mempunyai banyak fungsi, bahagian otak ini juga tidak terhindar dari penyakit atau keadaan tertentu. Salah satu penyebab masalah yang paling biasa di otak tengah adalah strok atau tumor di otak. Kedua-duanya menyebabkan luka (luka) di otak tengah sehingga boleh menyebabkan kesakitankelumpuhan saraf culomotor dengan penglihatan berganda, kelopak mata yang terkulai, dan murid yang melebar.

Selain itu, terdapat juga sklerosis berganda yang berlaku kerana sistem imun menyerang myelin, iaitu serat saraf di sekitar otak dan saraf tunjang, menyebabkan gejala kesukaran menelan, mendengar, bercakap, dan melihat serta kelemahan pada otot muka.

Terdapat juga penyakit Parkinson, yang disebabkan oleh kematian sel saraf penghasil dopamin di otak, menyebabkan gejala gegaran, kesukaran berjalan, kelemahan otot (distrofi otot), dan masalah tidur. Masalah kesihatan lain yang menyerang otak tengah dan agak jarang berlaku ialah sindrom Weber.