Keibubapaan

9 Penyakit berjangkit pada kanak-kanak yang mudah diserang

Sistem kekebalan kanak-kanak tidak sekuat orang dewasa, menjadikannya rentan terhadap penyakit berjangkit. Kebersihan kanak-kanak juga mempengaruhi kesihatan mereka. Berikut ini adalah penjelasan mengenai penyakit berjangkit pada kanak-kanak yang memerlukan perhatian.

Pelbagai penyakit berjangkit pada kanak-kanak

Jenis penyakit berjangkit boleh disebabkan oleh virus dan bakteria yang terdapat di sekitar anak. Berikut adalah beberapa penyakit berjangkit pada kanak-kanak yang sering menyerang anak kecil anda:

1. Cacing

Sekiranya anak anda kerap menggaru pantatnya, dia mungkin mengalami cacing usus.

Kanak-kanak sangat mudah terkena cacing kerana kanak-kanak lebih kerap bermain di luar berbanding orang dewasa.

Belum lagi kesedaran anak-anak untuk menjaga kebersihan masih kurang. Contohnya, setelah bermain di luar, kanak-kanak itu segera memegang makanan dan makan tanpa membasuh tangannya terlebih dahulu.

Ini membolehkan cacing atau telur cacing yang melekat di tanah atau di dalam air memasuki badan anak dan kemudian membiak di dalam usus.

Untuk mencegah penyakit berjangkit pada kanak-kanak, disarankan agar anak-anak selalu mencuci tangan dengan kerap, terutama sebelum makan dan setelah keluar dari tandas.

Mengambil ubat cacing rutin setiap 6 bulan juga disyorkan untuk mencegah cacing usus.

2. RSV

Virus syncytial pernafasan (RSV) adalah penyakit berjangkit saluran pernafasan kanak-kanak. Penyakit berjangkit pada kanak-kanak biasanya tidak serius.

Namun, jika anak anda berusia di bawah 2 tahun atau mempunyai penyakit jantung atau paru-paru, atau mempunyai sistem imun yang lemah, jangkitan ini dapat menyerang paru-paru dan menyebabkan radang paru-paru.

Sekiranya bayi anda menunjukkan simptom seperti hidung berair, hidung berair, batuk, hidung tersumbat, masalah pernafasan, dan mudah rewel, berhati-hatilah agar anak anda menghidap RSV.

Segera periksa gejala ini kepada doktor.

3. Cacar air

Cacar air adalah penyakit berjangkit pada kanak-kanak yang disebabkan oleh virus. Gejala pertama yang muncul biasanya bintik-bintik merah kecil pada tubuh anak, diikuti oleh demam dan kelemahan.

Penyakit ini dapat menular dari satu anak ke anak yang lain, melalui kontak langsung dengan bintik cacar air, bersin, atau batuk.

Oleh itu, jika anak anda menghidap cacar air, anda harus berehat di rumah supaya anda tidak menjangkiti rakan-rakannya atau orang-orang di sekelilingnya.

Penyebaran cacar air mungkin tidak jelas. Biasanya, cacar air akan menular kepada kanak-kanak yang tidak pernah menghidap penyakit ini.

Gejala biasanya muncul 10-21 hari selepas pendedahan atau selepas anak itu berinteraksi dengan anak lain yang menghidap cacar air.

4. Kutu kepala

Selain penyakit yang disebutkan di atas, kutu kepala juga merupakan penyakit berjangkit pada kanak-kanak yang mesti anda perhatikan.

Kutu kepala biasanya ditularkan dari anak-anak lain, ia mungkin disebabkan oleh bermain bersama, tidur bersama, meminjam ikat kepala atau topi antara satu sama lain, dan sebagainya.

Biasanya kanak-kanak dengan kutu kepala akan menunjukkan simptom seperti menggaru kepalanya, kulit kepala gatal (lebih teruk pada waktu malam), dan ruam merah di kepala kerana menggaru terlalu kerap.

Anda boleh menyikat rambut anak anda kering atau basah dengan sisir kutu untuk mengetahui sama ada anak anda mempunyai kutu kepala atau tidak.

5. Konjungtivitis

Memetik dari Health Direct, konjungtivitis adalah keadaan mata yang meradang yang sangat menular dan sering disebabkan oleh jangkitan virus, bakteria dan alergi.

Tanda-tanda konjungtivitis akibat alahan adalah gatal-gatal di mata yang disebabkan oleh kelembapan haiwan atau debu di rumah.

Walaupun konjungtivitis memicu kerana jangkitan virus, mata akan bengkak dan kering. Ini menjadikan air mata anak mengalir.

Konjungtivitis kerana jangkitan bakteria boleh menyebabkan anak merasa sakit, jengkel, mata merah, dan sakit dari dalam. Mata juga mengeluarkan banyak kotoran yang melekit.

Konjungtivitis, yang merupakan penyakit berjangkit pada kanak-kanak, merebak melalui sentuhan langsung dengan cecair yang keluar dari mata, hidung, atau kerongkong orang yang dijangkiti.

Bukan hanya itu, penularan juga berlaku kerana bersentuhan dengan jari atau objek yang tercemar.

6. Hepatitis A

Hepatitis A adalah jangkitan yang dapat dialami oleh anak-anak. Hepatitis A disebabkan oleh virus yang sangat menular, yang tumbuh di hati dan masuk ke dalam tinja.

Penyakit berjangkit pada kanak-kanak ini sangat mudah disebarkan melalui makanan dan minuman yang tercemar dengan virus hepatitis A yang berasal dari tinja pesakit.

Gejala hepatitis A adalah:

 • Sakit perut
 • Hilang selera makan
 • Mual
 • Demam
 • Keletihan
 • Diikuti dengan keadaan mata dan kulit kuning

Keadaan di atas boleh berlangsung dari satu minggu hingga beberapa bulan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak kecil mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala.

Di Indonesia, jumlah penderita hepatitis terus meningkat selama lima tahun terakhir.

Menurut Data Penyelidikan Kesihatan (Riskesdas), prevalensi pesakit hepatitis berdasarkan diagnosis doktor meningkat dua kali lipat, menjadi 0,4 persen sejak 2013-2018.

7. Impetigo

Memetik dari Health, impetigo adalah penyakit jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria dan sering dialami oleh kanak-kanak.

Impetigo dicirikan oleh tompok rata, kuning, berkerak, lembab atau lepuh pada kulit. Keadaan ini biasanya berlaku di kawasan yang terdedah, seperti muka, lengan, dan kaki.

Bakteria yang menyebabkan impetigo dapat disebarkan melalui kontak dengan luka atau cairan yang dijangkiti.

Luka yang dijangkiti ini sering gatal sehingga kanak-kanak menggaru dan menyebarkan jangkitan ke tangan mereka dan ke bahagian badan yang lain.

Walaupun sangat berjangkit, impetigo tidak berbahaya dan rawatan boleh dilakukan di rumah, seperti:

 • Elakkan menggaru atau menyentuh kawasan yang cedera
 • Jangan meminjamkan barang peribadi kepada rakan
 • Pastikan luka bersih
 • Basuh tangan anda dengan sabun selepas menggunakan tandas
 • Basuh barang yang telah digunakan
 • Potong kuku supaya anak-anak tidak menggaru dan membuat luka

Agar tidak menyebarkan impetigo kepada orang lain, anda boleh mengelakkan berkongsi objek. Contohnya, tuala, pakaian, cadar, dan benda lain yang disentuh.

8. Selsema

Penyakit berjangkit ini sering dialami pada kanak-kanak dan orang dewasa. Influenza adalah jangkitan virus yang bermula di kerongkong dengan gejala:

 • Demam di atas 39 darjah celcius
 • Batuk
 • Pembekuan
 • Sakit kepala
 • Sakit otot

Kanak-kanak yang dijangkiti influenza biasanya pulih dalam dua hingga tujuh hari.

Influenza adalah penyakit berjangkit yang sangat menular dan dapat menyebar melalui udara dengan batuk dan bersin, menyentuh tangan, atau benda lain yang disentuh oleh orang yang dijangkiti.

Untuk mengurangkan risiko terkena selesema, vaksin influenza dapat diberikan kepada bayi berusia 6 bulan hingga anak berusia 5 tahun.

Namun, influenza juga dapat memicu komplikasi atau selesema yang teruk, yaitu:

 • Pneumonia
 • Bronkitis
 • Kambuh asma
 • Masalah jantung
 • Jangkitan pendengaran

Pneumonia adalah komplikasi selesema yang paling serius, jadi ia memerlukan rawatan perubatan tertentu.

9. Campak, gondok, rubela (MMR)

Campak adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus yang sangat menular pada kanak-kanak dan orang dewasa. Memetik dari Mayo Clinic, gejala campak yang paling biasa adalah:

 • Demam tinggi hingga 40 darjah celcius
 • Mata merah dan berair
 • Selsema
 • Bersin
 • batuk kering
 • Sensitif terhadap cahaya
 • Keletihan
 • Selera makan berkurang

Selain itu, gejala penyakit berjangkit yang paling biasa pada kanak-kanak adalah ruam kulit merah yang muncul 7-14 hari selepas pendedahan dan boleh berlangsung selama 4-10 hari.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌