Kesihatan kulit

Sakit Cacar Air Bolehkah Anda Mandi atau Tidak? Inilah penjelasannya!

Apabila anda menghidap cacar air, permukaan kulit di wajah, badan, tangan, dan kaki akan dipenuhi bintik-bintik merah yang menyebabkan gatal. Untuk mengelakkan gejala cacar air menjadi semakin teruk, penderita biasanya disarankan untuk tidak bersentuhan dengan air atau bahkan tidak mandi sama sekali. Adakah betul? Sebenarnya, menjaga kebersihan badan adalah usaha rawatan yang diperlukan untuk mempercepat tempoh penyembuhan cacar air.

Perkara yang perlu diperhatikan dari gejala cacar air

Oleh kerana ketahanan cacar air, ada anggapan bahawa penderita harus berhati-hati agar tidak pecah, menggaru, atau bahkan cedera agar cepat kering dan mencegah risiko terkena cacar air dan jangkitan. Sebanyak mungkin pesakit disarankan untuk tidak menyentuh, menggaru, atau bahkan mandi untuk membersihkannya.

Ketakutan lain jika cacar air dibersihkan semasa mandi adalah penyebaran cacar air akan meningkat ke bahagian badan yang belum terjejas.

Memang betul bahawa tahi gatal yang gatal tidak boleh tergores atau disentuh terlalu keras. Sekiranya pecah, cairan elastik yang mengandungi virus cacar air dapat menyebar ke udara atau langsung terkena orang yang tidak pernah dijangkiti. Kesannya, penularan cacar air akan lebih cepat dan meluas.

Menggaru atau menggosok elastik terlalu keras juga boleh menyebabkan luka terbuka yang boleh menjadi titik masuk untuk jangkitan bakteria atau jenis patogen lain. Bagaimanapun, ini tidak bermakna kebersihan kulit yang dipenuhi cacar elastik tidak dijaga dengan baik.

Jadi, bolehkah anda mandi atau tidak ketika anda sakit dengan cacar air?

Dari segi perubatan, tidak ada larangan mandi untuk orang yang menghidap cacar air. Tidak mustahil, mandi dengan cacar air sebenarnya disarankan sebagai usaha penjagaan kulit untuk menghilangkan gatal-gatal atau mencegah anda menggaru ruam cacar air terlalu kerap.

Selain itu, mandi boleh menghilangkan kotoran di permukaan kulit yang berpotensi untuk meningkatkan gatal-gatal sehingga kulit yang terkena dapat merasa lebih selesa. Namun, mandi dengan cacar air juga dapat memperburuk gejala ruam dan gatal jika anda tidak mengikuti peraturan yang betul.

Berikut adalah peraturan dan petua mandi berikut yang dapat membantu mengatasi gejala cacar air yang menjengkelkan.

Sama ada anda boleh mandi ketika anda menghidap cacar air, masih ada peraturan

Semasa mengalami cacar air, semasa mandi disarankan menggunakan air suam dan waktu mandi tidak boleh lebih dari 20-30 minit.

Untuk membersihkan badan, tidak digalakkan mandi menggunakan sabun kimia yang mengandungi wangian yang kuat. Kandungan kimia dalam sabun seperti ini sebenarnya boleh menyebabkan rasa pedih pada ruam cacar dan menjadikan gatal menjadi lebih teruk.

Gunakan sabun khas untuk kulit sensitif atau sabun khas untuk kulit baru lahir. Semasa menggunakan sabun, cuba jangan menggosok kulit terlalu keras untuk mengelakkan pengelupasan ruam elastik atau kering.

Selain menggunakan sabun, anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi yang lebih selamat dan tidak kurang berkesan, seperti mandi dengan oatmeal atau baking soda.

1. Cara mandi cacar air dengan oatmeal

Menurut Berita Perubatan Hari Ini, oatmeal mengandungi anti-radang yang disebut beta glukon yang dapat membantu melegakan gatal cacar air yang sering tidak tertahankan.

Untuk mencuba mandi dengan oatmeal, Anda boleh menggunakan produk mandian yang terbuat dari oatmeal yang biasanya dijual secara bebas di pasar raya atau farmasi agar lebih praktikal.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan oatmeal secara langsung dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Hancurkan 1 cawan, atau 1/3 cawan oatmeal Untuk kanak-kanak kecil, gunakan pengisar sehingga menjadi serbuk. Pastikan butiran serbuk cukup halus untuk larut ke dalam air.
  • Setelah serbuk agak halus, masukkan ke dalam bak berisi air suam dan kacau hingga rata.
  • Rendam dalam campuran air dan tepung oat tepung selama 15-20 minit.
  • Semasa merendam, lap larutan oatmeal perlahan-lahan ke permukaan kulit yang terkena.

2. Cara mandi cacar air dengan baking soda

Mirip dengan oatmeal, baking soda atau baking soda juga dapat memberi kesan menenangkan pada kulit, membantu mengurangkan gatal-gatal akibat cacar air. Perbezaannya adalah, cara mandi menggunakan baking soda akan lebih mudah kerana anda tidak perlu menghaluskannya terlebih dahulu.

Baking soda sendiri terdiri daripada ion natrium dan biokarbonat yang dapat larut dengan cepat di dalam air. Bahan dapur ini juga dikenali sebagai agen pembersih yang kuat kerana dapat menghilangkan kotoran, bakteria penyakit, dan bau yang tidak menyenangkan secara menyeluruh di permukaan objek. Walaupun begitu, baking soda masih selamat digunakan di permukaan kulit tanpa kehilangan khasiatnya.

Menggunakan baking soda untuk mandi cacar air boleh dilakukan dengan:

  • Masukkan satu cawan baking soda ke dalam bak air suam, kemudian kacau sehingga campuran sebati.
  • Rendam badan dalam campuran selama 15-20 minit, sambil menggosok kulit yang terkena.
  • Mandi dengan baking soda boleh dilakukan 2-3 kali sehari.
  • Campuran air dan baking soda boleh ditambah dengan teh atau serbuk chamomile oatmeal yang dihaluskan.

Peraturan selepas mandi cacar air

Semasa mengeringkan, cuba jangan menggosok kulit anda dengan tuala. Keringkan dengan menepuk tuala dengan lembut pada permukaan kulit.

Untuk menghilangkan rasa gatal, anda boleh menggunakan losyen calamine sebaik sahaja kulit kering. Penggunaan losyen selepas mandi juga dapat melembapkan kulit yang terkena.

Sekiranya terdapat ruam cacar air yang pecah dan jangkitan sekunder diketahui, anda perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan antibiotik sekiranya dijangkiti bakteria.

Untuk mempercepat proses penyembuhan, cubalah menjaga kualiti sistem imun anda. dengan memakan makanan berkhasiat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain memastikan pemakanan seimbang sentiasa dipenuhi setiap hari, pastikan anda juga mendapat rehat yang cukup.