Pemakanan

5 Buah untuk Pesakit Demam Denggi Kaya dengan Nutrien

Makan makanan sihat adalah modal utama dalam memulihkan pelbagai jenis penyakit, termasuk demam berdarah denggi (DHF). Salah satu dari pelbagai keadaan yang dialami oleh pesakit DHF adalah penurunan jumlah platelet dalam darah sehingga nutrien tertentu diperlukan dari sumber makanan. Pengambilan nutrien yang tinggi dapat diperoleh dari pelbagai jenis makanan. Jadi apa makanan yang baik untuk pesakit demam denggi?

Makanan dan minuman terbaik untuk penghidap demam denggi (DHF)

Demam berdarah denggi adalah penyakit berjangkit virus denggi yang disebarkan melalui gigitan nyamuk Aedes. Penyakit ini boleh mencetuskan penurunan kadar platelet dalam darah. Sekiranya jumlah platelet terlalu rendah, pesakit mungkin berisiko mengalami pendarahan berlebihan.

Hingga kini, tidak ada satu pun jenis rawatan denggi yang dijamin berkesan dalam membasmi virus denggi dari tubuh. Walau bagaimanapun, makan makanan yang tinggi vitamin dan mineral dapat membantu tubuh menghasilkan dan mengekalkan platelet dalam darah.

Oleh itu, anda perlu memperhatikan jenis makanan yang dimakan untuk mengelakkan memburukkan lagi gejala DHF yang dialami. Berikut adalah rangkaian makanan dan minuman yang disyorkan untuk penghidap demam denggi atau DHF:

1. betik

Manfaat memakan betik, yang penting bagi pesakit DHF, adalah membantu meningkatkan pengambilan asid folik yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan platelet darah. Bukan hanya asid folik, pelbagai ramuan dalam betik sangat baik untuk anda.

Kajian dari Sejarah Penyelidikan Sains Perubatan dan Kesihatan membuktikan bahawa ekstrak daun betik mempunyai sifat menstabilkan membran dan melindungi sel darah dari kerosakan tekanan yang dialami oleh pesakit demam denggi.

Oleh itu, ekstrak daun betik ini mungkin berguna untuk pesakit DHF dalam mencegah kekurangan atau penipisan platelet.

2. Jingga

Buah sitrus diketahui kaya dengan vitamin C, jadi buah ini sangat disarankan untuk pesakit demam berdarah. Selain membantu tubuh menyerap zat besi untuk menyerap zat besi, faedah memakan buah sitrus sangat diperlukan oleh pesakit demam denggi untuk meningkatkan daya tahan atau sistem ketahanan badan sehingga membantu proses pemulihan menjadi lebih cepat.

Jeruk juga mengandungi folat yang mempunyai peranan penting bagi pesakit DHF. Jadi, jangan teragak-agak untuk memakan buah sitrus semasa demam denggi.

3. Jambu batu

Jambu batu atau jambu merah adalah makanan yang paling disyorkan bagi orang yang menghidap demam denggi atau DHF. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Ubat Asli , Jambu batu mampu merangsang pembentukan platelet atau platelet darah baru.

Jambu biji juga kaya dengan quercetin, yang merupakan sebatian kimia semula jadi yang terdapat dalam pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran. Quercetin dapat menekan pembentukan mRNA virus yang merupakan bahan genetik penting untuk kelangsungan hidup virus.

Sekiranya virus tidak memiliki cukup mRNA, virus tersebut tidak dapat berfungsi dengan baik. Ini akan menyukarkan virus untuk berkembang dan kemudian peningkatan jumlah virus di dalam badan dapat ditekan. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa memakan jambu biji dalam bentuk buah atau jus utuh dapat mempercepat penyembuhan demam denggi.

4. Pisang

Siapa yang tidak tahu buah yang satu ini? Orang Indonesia malah makan pisang sebagai pencuci mulut. Ternyata, pisang juga merupakan makanan yang disyorkan bagi penghidap demam denggi.

Dalam beberapa kes, DHF menyebabkan penderita mengalami cirit-birit. Ini berisiko mencetuskan dehidrasi. Menurut kajian dari StatPearls , Makan pisang dapat membantu menggantikan cecair badan dan elektrolit yang hilang akibat cirit-birit.

5. Tarikh

Makanan lain yang mesti dimakan untuk penghidap demam denggi adalah kurma. Buahnya, yang serupa dengan takjil iftar, dipercayai dapat membantu meningkatkan kadar platelet dalam darah.

Selain itu, kurma mengandungi quercetin yang telah terbukti dapat mengatasi aktiviti virus dalam tubuh, termasuk virus denggi. Oleh itu, kurma sangat digalakkan untuk anda makan supaya gejala demam denggi mereda dengan cepat.

6. Minuman isotonik

Selain makanan, minuman yang disyorkan oleh WHO untuk pesakit demam berdarah denggi (DD) atau DHF adalah cairan isotonik. Minuman isotonik umumnya mengandungi sodium atau sodium sekitar 200 mg / 250 ml air.

Cecair isotonik adalah cecair yang baik untuk orang yang mengalami dehidrasi. Walau bagaimanapun, cecair isotonik ini tidak baik jika terlalu banyak diminum oleh orang yang tidak berada dalam keadaan dehidrasi kerana kandungan gula yang tinggi.

7. Cecair ORS

Terdapat 2 jenis ORS dengan komposisi yang berbeza mengikut WHO dan UNICEF. ORS lama mengandungi osmolariti 331 mmol / L yang lebih tinggi, jika dibandingkan dengan ORS baru dengan osmolariti 245 mmol / L.

Perbezaan kandungan elektrolit antara ORS lama dan baru adalah bahawa natrium ORS baru adalah 75 mEq / L, berbanding dengan ORS lama pada 90 mEq / L. Kandungan kalium masih sama antara ORS lama dan baru.

Komposisi ORS baru mempunyai kesan mengurangkan rasa mual dan muntah hingga 30% jika dibandingkan dengan ORS baru. Oleh itu, pesakit demam denggi disyorkan diberi ORS baru berbanding dengan ORS lama.

8. Susu

Sebagai tambahan kepada minuman elektrolit secara umum, WHO juga menyatakan bahawa susu boleh diminum untuk melegakan gejala demam denggi (DHF), daripada memberi air biasa.

Susu mengandungi elektrolit sodium 42 mg / 100 gram, kalium 156 mg / 100 gram, dan juga mengandungi elektrolit lain seperti kalsium, magnesium, fosforus, dan zink yang juga diperlukan untuk menjalankan semua fungsi tubuh.

Makanan dan minuman yang tidak dimakan oleh penderita demam denggi (DHF)

Sebagai tambahan kepada cadangan untuk makanan dan minuman yang sihat di atas, tentu saja ada juga beberapa yang tidak boleh dimakan dalam jumlah besar oleh orang dengan DHF. Sama seperti penyakit lain, terdapat beberapa batasan makanan bagi pesakit demam denggi.

Lebih baik jika penderita DHF menghindari makanan dan minuman berikut sama sekali untuk mempercepat proses penyembuhan:

1. Makanan dan minuman manis

Makanan dan minuman yang mengandungi gula tinggi adalah pantang larang bagi penghidap demam berdarah denggi. Ini kerana gula dalam makanan bergula membatasi peranan sistem imun dalam melindungi tubuh daripada bakteria. Apabila sistem imun terganggu, pemulihan dari demam denggi juga akan memakan masa yang lama.

Contohnya, minuman ringan, minuman dalam tin, kek manis, biskut, kek, dan lain-lain. Pengambilan pengambilan manis dapat meningkatkan keradangan dan menjadikan tubuh lebih lesu kerana sistem ketahanan badan tidak bertindak balas secara optimum.

2. Minuman beralkohol

Alkohol mempunyai kesan mengurangkan platelet dalam darah dengan menghalang pengeluarannya di saraf tunjang.

Telah diketahui sebelumnya bahawa platelet berfungsi dengan membeku darah dengan memberikan penyumbatan ketika terdapat saluran darah yang cedera. Walau bagaimanapun, alkohol boleh mengganggu fungsi platelet, sehingga gagal melakukan tugasnya pembekuan darah.

Selain itu, alkohol tidak hanya memberi kesan pada pengurangan platelet, tetapi juga mencetuskan dehidrasi. Pesakit DHF sangat rentan terhadap dehidrasi, jadi pengambilan alkohol sebenarnya akan memperburuk keadaan anda.

3. Makanan berlemak

Makanan berlemak, termasuk berminyak, adalah perkara yang harus dielakkan bagi penderita demam denggi. Makanan berlemak dan berminyak dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah.

Kolesterol tinggi mempengaruhi kelancaran platelet dalam darah untuk menjalankan fungsinya untuk melindungi tubuh. Oleh itu, elakkan makanan bergoreng dan daging berlemak. Makan protein yang lebih sihat, seperti ayam tanpa lemak atau daging lembu untuk meningkatkan sistem imun anda.

Itulah senarai makanan dan minuman yang disarankan untuk pesakit demam berdarah, serta pantang larang yang harus dielakkan. Dengan menyesuaikan diet yang sesuai, dijamin proses penyembuhan demam denggi akan dilalui dengan lebih baik.