Kesihatan wanita

Ketinggian kasut tumit tinggi yang berbeza, kesan yang berbeza terhadap kesihatan •

Anda mesti mengenali Victoria Beckham. Wanita yang terkenal dengan fesyen itu memang peminat kasut tumit tinggi. Namun, baru-baru ini isteri David Beckham menyatakan bahawa dia tidak lagi boleh memakai kasut tumit tinggi kerana kecederaan kerana terlalu kerap memakai kasut tumit.

Tumit tinggi adalah kasut yang menjadi kegemaran ramai wanita. Penyelidikan menunjukkan bahawa sebanyak 77% wanita menggunakan kasut tumit tinggi untuk pergi ke acara penting, 50% pergi ke pesta atau makan malam, 33% untuk menari, dan 31% untuk pergi ke pejabat. Walau bagaimanapun, banyak kesan tidak baik untuk tubuh wanita jika anda terlalu kerap menggunakan kasut tumit tinggi.

Keadaan badan ketika memakai kasut tumit tinggi

Ini adalah perubahan yang berlaku di badan ketika kita memakai kasut tumit tinggi.

 1. Dada nampak terdorong ke hadapan.
 2. Badan menjadi melengkung. Pinggang didorong ke depan, membiarkan pinggul dan tulang belakang anda tidak sejajar. Ini berbanding terbalik dengan keadaan pinggul dan tulang belakang jika anda memakai kasut rata, di mana tulang belakang anda sejajar.
 3. Meningkatkan beban tekanan pada lutut.
 4. Tumit tinggi akan mengikuti bagaimana wanita yang memakai kasut ini berjalan di jalan yang landai. Akibatnya, tekanan dari badan anda terletak pada pergelangan kaki, hingga ke jari kaki. Ini berbeza dengan keadaan kaki ketika memakai kasut rata di mana tekanan dari badan anda sama rata ke seluruh tapak kaki.

Kesan tumit tinggi berdasarkan variasi ketinggian sebelah kanan

Tinggi yang berbeza, kesan yang berbeza. Berikut adalah perbezaan kesan tumit tinggi bergantung pada ketinggian sebelah kanan.

1. Rata (<3cm)

Kelebihan: Jenis kasut ini selesa dipakai, kelihatan bergaya, dan lebih selesa di kaki wanita berbanding kasut yang lebih tinggi.

Kekurangan: Kasut jenis ini tidak memberikan kesan yang lebih melengkung pada telapak kaki, jadi kaki wanita harus lebih kerap memasang kakinya agar kasut tidak turun.

2. Sederhana (4 cm - 5 cm)

Kelebihan: Kasut jenis ini memberikan kesan kaki kelihatan lebih panjang, dapat melatih otot betis, dan lebih mudah berjalan berbanding kasut yang lebih tinggi.

Kekurangan: Kasut jenis ini boleh menyebabkan sakit mata dan sakit belakang. Selain itu, kasut jenis ini memberikan kesan yang kurang "glamor" berbanding dengan menggunakan kasut dengan tumit yang lebih tinggi.

3. Tinggi (5 cm - 10 cm)

Kelebihan: Kasut jenis ini dapat melatih otot betis, membuat kaki kelihatan lebih panjang, dan menjadikan badan kelihatan lebih langsing.

Kelemahan: Kasut jenis ini boleh membuat kaki anda sakit jika anda menggunakannya terlalu lama, malah kadangkala sukar berjalan. Kasut jenis ini juga boleh menyebabkan pelbagai masalah pada badan, termasuk bunion atau tonjolan pada tulang jari, dan sakit belakang.

4. Tinggi sekali (> 10 cm)

Kelebihan: Kasut jenis ini dapat melatih otot betis, membuat kaki kelihatan lebih panjang, dan menjadikan badan kelihatan lebih langsing. Kasut jenis ini kadangkala memberi kesan punggung yang lebih menonjol.

Kekurangan: Kasut jenis ini memberi tekanan pada kaki wanita tujuh kali lebih tinggi daripada berat badan wanita. Selain itu, sangat sukar untuk berjalan dengan jenis kasut ini sehingga anda mudah jatuh, dan kasut jenis ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit pada kaki dan pinggang.

Petua untuk mengurangkan kesan buruk kasut tumit tinggi

Menurut Dr. Natalie A. Nevins, DO, pakar osteopati dari Hollywood, California, berikut adalah petua yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kesan buruk memakai kasut tumit:

 1. Pilih ketinggian tumit dengan bijak. Pilih kasut dengan tumit sekitar 3 cm atau kurang, dengan asas tumit yang agak luas. Tumit yang lebih lebar akan menjadikan beban pada tapak kaki lebih sekata. Stiletto memberi tekanan lebih pada kaki, dan kasut yang tingginya lebih dari 7 cm dapat memendekkan otot di bahagian bawah kaki.
 2. Pakai kasut dengan tapak kaki lembut untuk mengurangkan kesan buruk pada lutut.
 3. Pastikan ukuran kasut anda adalah ukuran yang tepat agar kaki anda tidak meluncur ke depan, memberi lebih banyak tekanan pada jari kaki anda. Pilih kasut yang mempunyai kawasan yang cukup besar di kawasan depan sehingga jari kaki anda dapat digerakkan.
 4. Pakai kasut tumit tinggi di mana anda tidak boleh berjalan atau berdiri terlalu banyak pada hari itu.
 5. Pakai kasut yang berbeza setiap hari. Tidak digalakkan memakai kasut tumit tinggi sepanjang hari. Pakai kasut yang lebih selesa dipakai, seperti kasut atau kasut berjalan semasa anda bekerja. Memakai kasut yang membolehkan badan anda beroperasi secara semula jadi akan membantu meregangkan kaki, pinggang, dan punggung.
 6. Luangkan masa setiap hari untuk meregangkan otot kaki dan kaki anda. Dr. Nevins mengesyorkan berjemur tanpa alas kaki. Anda juga boleh meletakkan pensil di lantai dan cuba mengambilnya dengan jari kaki.

BACA JUGA:

 • Kosmetik yang telah tamat tempoh: bilakah kita harus membuang solek?
 • Apa itu SPF dan apa perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari?
 • 4 Punca kuku rapuh dan mudah patah