Pemakanan

3 Jenis Makanan Harian yang Tinggi Lemak Tepu

Anda mungkin hanya biasa dengan makanan berlemak. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat dua kumpulan lemak yang terkandung dalam makanan, iaitu lemak baik dan lemak buruk. Lemak yang baik sebenarnya diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan fungsinya, misalnya untuk menghasilkan hormon. Berbeza dengan kandungan lemak buruk dalam makanan yang anda harus hadkan penggunaannya. Salah satu jenis lemak yang diklasifikasikan sebagai buruk bagi tubuh adalah lemak tepu. Jadi, apakah makanan yang tinggi lemak jenuh?

Apa itu lemak tepu?

Lemak tepu adalah molekul lemak sederhana yang tidak mempunyai ikatan berganda antara molekul karbon kerana adanya molekul hidrogen yang menjadikannya tepu. Biasanya, lemak tepu padat pada suhu bilik.

Makan makanan yang tinggi lemak jenuh dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat anda. Ini kemudian dapat meningkatkan risiko anda menghidap pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung dan strok. Inilah sebabnya mengapa anda harus menghadkan pengambilan makanan yang tinggi lemak jenuh.

Pelbagai makanan yang tinggi lemak tepu

Biasanya, makanan yang tinggi lemak jenuh adalah makanan yang berasal dari haiwan. Beberapa jenis makanan yang mengandungi lemak tepu tinggi adalah:

1. Daging merah

Daging merah, seperti daging lembu dan domba, biasanya tinggi lemak tepu. Terutama, jika anda mengambil bahagian daging yang mengandung banyak lemak, seperti sirloin, tulang rusuk, dan T-bone. Makan daging tinggi lemak setiap hari pastinya dapat meningkatkan kadar kolesterol anda.

Untuk mengurangkan risiko, anda harus memilih bahagian daging yang tidak mengandungi banyak lemak atau lemak. Jadi, anda tidak perlu risau tentang tahap kolesterol anda setelah makan daging, terutama jika anda mempunyai kadar kolesterol tinggi.

2. Susu dan produk tenusu

Susu tinggi lemak dan produk tenusu, seperti keju, ais krim, dan yogurt, juga tinggi lemak tepu. Kadang kala, susu dan produk tenusu juga terkandung dalam makanan yang anda makan, misalnya kek, sehingga secara tidak sedar anda banyak mengambil lemak tepu.

Untuk mengurangkan jumlah lemak tepu yang masuk ke dalam badan anda, ada baiknya memilih susu atau produk tenusu dengan kandungan lemak rendah, seperti susu rendah lemak atau skim, yogurt rendah lemak, dan sebagainya.

3. Makanan berminyak dan berlemak

Banyak makanan tinggi minyak dan lemak tanpa anda sedari. Kerana dalam pembuatannya, makanan ini menggunakan mentega, minyak sayuran, krim, atau mayonis. Dengan penambahan minyak atau lemak ini, makanan yang sebelumnya sihat dan berkhasiat dapat menjadi makanan yang mengandung lemak tepu tinggi.

Contohnya, salad yang dihiasi dengan mayonis atau ayam yang dilapisi tepung digoreng dalam minyak sayuran seperti makanan makanan segera. Kaedah memasak dengan menggoreng minyak menjadikan ayam tinggi lemak tepu. Oleh itu, pilih kaedah memasak yang lebih sihat, seperti mendidih, mengukus, atau memanggang.

Berapa banyak lemak tepu yang harus dimakan dalam sehari?

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan hanya mengambil 13 gram lemak tepu sehari, atau kira-kira 5-6% kalori harian anda. Sebagai contoh, jika anda memerlukan jumlah kalori harian sebanyak 2000 kalori, maka anda harus mendapat tidak lebih dari 120 kalori dari lemak tepu.