Pemakanan

5 Manfaat Kesihatan Keju Kotej |

Majoriti masyarakat Indonesia mungkin tidak biasa dengan jenis keju kotej. Sebenarnya, keju bertekstur lembut ini mempunyai pelbagai khasiat yang tidak kalah dengan keju lain, anda tahu! Jadi, apa faedah keju kotej untuk kesihatan?

Apa itu keju kotej?

Sumber: WebMD

Keju kotej adalah sejenis keju lembut yang berbentuk koleksi curd dan mempunyai rasa sedikit masam. Keju ini dibuat dengan menambahkan asid seperti cuka atau lemon untuk memanaskan susu pasteur.

Penambahan asid akan menyebabkan susu menggumpal dan terpisah dari whey atau bahagian susu yang cair. Whey yang tersisa dikeluarkan dari dadih yang sudah padat dan dipotong kecil-kecil.

Kemudian, curd dipanaskan semula menggunakan baki air sebelumnya sehingga membentuk konsistensi yang diinginkan. Setelah selesai, dadih akan dibilas dan ditambah dengan garam.

Kerana ia merangkumi keju segar, anda mesti mengambil keju kotej sebaik sahaja membuka bungkusannya agar tidak merosakkan.

Keju kotej tentunya juga mempunyai pelbagai kandungan nutrisi. Dalam hidangan 100 gram, keju kotej mengandungi nutrien di bawah.

  • 98 kalori
  • 11.1 gram protein
  • 3.4 gram karbohidrat
  • 4.3 gram lemak
  • 83.0 miligram kalsium
  • 364 miligram natrium
  • 159 miligram fosforus
  • 104 miligram kalium

Manfaat kesihatan keju kotej

Pelbagai bahan yang telah dijelaskan di atas dapat memberikan manfaat masing-masing dalam menjaga kesihatan tubuh anda. Berikut adalah penjelasannya.

1. Membantu membina otot

Kelebihan yang anda dapat kerana keju kotej mempunyai kandungan protein yang cukup tinggi.

Protein adalah nutrien yang dapat membantu membina otot. Sekiranya anda ingin membina otot baru, selain melakukan latihan kekuatan, anda memerlukan protein sebanyak 10-35% daripada jumlah kalori makanan.

Anda boleh mendapatkan pengambilan daripada memakan keju kotej. Untuk alasan ini juga, keju kotej dianggap sebagai pengambilan yang popular di kalangan atlet atau pembina badan yang membina badan mereka.

2. Membantu menurunkan berat badan

Biasanya, makan keju adalah sinonim dengan membuat lemak. Walau bagaimanapun, tidak begitu untuk keju yang satu ini. Manfaat ini disebabkan oleh kandungan protein di dalamnya yang dapat menyebabkan rasa kenyang lebih lama, sehingga menunda kelaparan.

Protein dapat mengurangkan hormon kelaparan yang disebut ghrelin dan meningkatkan kadar hormon peptida YY, yang dapat membuat anda merasa kenyang. Selain itu, kebanyakan protein dalam keju adalah protein kasein, yang dicerna lebih lama di dalam badan.

Oleh itu, jika anda menurunkan berat badan, cuba kurangkan pengambilan lemak dan karbohidrat anda dan kemudian gantikannya dengan makanan protein, termasuk keju kotej.

3. Faedah keju kotej untuk tulang

Keju kotej yang terbuat dari susu dikenali sebagai makanan yang mengandungi kalsium berkualiti tinggi.

Walaupun tidak ada penyelidikan yang benar-benar membuktikan penggunaan keju ini pada kesihatan tulang, kalsium itu sendiri sangat berguna untuk mengekalkan kepadatan tulang.

Pemenuhan pengambilan kalsium juga sangat digalakkan, terutama bagi kanak-kanak pada peringkat pertumbuhan dan juga untuk orang tua yang terdedah kepada masalah kehilangan tulang (osteoporosis).

4. Membantu menjaga kesihatan pencernaan

Terdapat beberapa produk keju kotej yang mengandungi bakteria probiotik sebagai salah satu ramuannya. Bakteria probiotik adalah bakteria baik yang dapat membantu tubuh untuk mengelakkan penyakit berjangkit bakteria.

Beberapa kajian menunjukkan keberhasilan probiotik dalam mencegah sindrom iritasi usus (IBS). Ramai doktor menasihatkan pesakit untuk mengambil suplemen probiotik selain merawat keadaan pencernaan, termasuk IBS.

Walaupun tidak semua produk keju kotej mengandungi bakteria baik tambahan seperti Lactobacillus dan BifidobacteriumAnda harus tahu bahawa probiotik di dalamnya dapat menghalang pertumbuhan bakteria yang menyebabkan gangguan sistem pencernaan.

5. Berpotensi mencegah ketahanan insulin

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas yang berfungsi membantu menyerap glukosa ke dalam sel badan untuk mengawal gula darah.

Apabila sel-sel tubuh tahan terhadap insulin, kadar gula darah akan meningkat dan dapat memicu risiko diabetes. Nah, kandungan kalsium dalam keju kotej berpotensi untuk mengurangkan kemungkinan ketahanan insulin.

Kajian yang diterbitkan menunjukkan bahawa pengambilan kalsium yang mencukupi dapat mengurangkan risiko ketahanan insulin sebanyak 21 peratus.

Bagaimana? Berminat untuk mencuba keju kotej?