Kesihatan mental

Kemurungan Kerana Hati Patah, Kenali Gejala-gejala Kecemasan

Kegelisahan, kesedihan, dan sakit hati adalah luahan emosi yang biasa dialami oleh sesiapa sahaja selepas putus cinta. Tetapi sila berhati-hati. Kesedihan setelah patah hati boleh tertekan jika terus dikuburkan dan dibiarkan berlarutan terlalu lama. Adalah tidak biasa untuk kemurungan kerana hati yang patah menyebabkan bunuh diri. Apakah tanda dan gejala kemurungan akibat patah hati?

Adalah normal untuk sedih bahawa patah hati adalah perkara biasa jika anda merasa…

Menangis, kecewa, dan marah adalah emosi manusia semata-mata yang benar-benar normal. Kita semua sudah merasainya dan akan dapat terus merasakannya sehingga kemudian.

Itu kerana kemarahan dan kesedihan biasanya dipicu oleh peristiwa, pengalaman, atau situasi dalam hidup yang sukar, menyakitkan, mencabar, atau mengecewakan. Dengan kata lain, kita cenderung merasa sedih atau marah terhadap sesuatu.

Sakit kepala, tidak ada selera makan, insomnia, badan yang lesu, dan "mata panda" yang anda alami setelah putus cinta juga dapat dibuktikan secara ilmiah. Reaksi negatif ini disebabkan oleh penurunan kadar dopamin dan oksitosin, hormon bahagia yang dihasilkan oleh otak. Sebaliknya, otak sebenarnya meningkatkan pengeluaran hormon stres kortisol dan adrenalin. Selain membuat mood anda menurun, tahap hormon stres kortisol yang tinggi juga dapat dilihat pada kesakitan fizikal sebenar yang anda alami setelah putus cinta. Sebenarnya, gejala fizikal yang disebabkan oleh peningkatan hormon stres kortisol boleh serupa dengan gejala penarikan kokain.

Oleh kerana kesedihan adalah reaksi semula jadi manusia, ini juga bermaksud bahawa apabila sesuatu yang positif berubah dalam hidup anda atau ketika kita dapat terus menyesuaikan diri dan menangani kekecewaan itu, kekacauan dalaman akan pudar dan hilang sepenuhnya.

Reaksi terhadap perpecahan dan jangka masa yang diperlukan untuk bergerak boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Walau bagaimanapun, berhati-hatilah dengan gejala kemurungan berikut kerana hati yang teruk.

Gejala kemurungan kerana patah hati

Tidak seperti kesedihan dan kemarahan biasa, kemurungan bukanlah keadaan yang biasa dihadapi. Depresi adalah penyakit mental yang boleh dicetuskan oleh ketidakstabilan emosi dan hormon dalam otak dalam jangka masa panjang. Depresi juga dapat dipicu oleh trauma pada masa lalu, seperti putus cinta. Tetapi dalam beberapa kes, kemurungan dapat muncul tanpa didahului oleh pencetus.

Depresi boleh memberi kesan negatif pada mood, perasaan, stamina, selera makan, pola tidur, dan tahap konsentrasi penderita. Ketika kita tertekan, kita akan merasa putus asa atau bermotivasi, putus asa dan sengsara, selalu merasa sedih dan gagal, dan mudah letih.

Ketahui gejala kemurungan berikut kerana patah hati:

 • Pengunduran diri dari kalangan sosial dan keluarga
 • Rasa sedih, kosong, atau putus asa sepanjang hari dan hampir sepanjang hari.
 • Hilang semangat, motivasi, tenaga, dan stamina seolah-olah sudah tidak ada harapan lagi
 • Sukar untuk membuat keputusan
 • Makan lebih sedikit atau lebih banyak daripada biasa
 • Penurunan berat badan atau kenaikan berat badan secara drastik
 • Tidur lebih pendek atau lebih lama dari biasa
 • Ketidakupayaan / kehilangan minat untuk bergerak
 • Kesukaran menumpukan perhatian dan berfikir dengan jelas
 • Sukar dikenang
 • Rasa bersalah, gagal, dan keseorangan
 • Fikiran negatif yang berterusan (merasa rendah diri dan tidak berharga).
 • Mudah kecewa, marah, dan tersinggung
 • Kebimbangan yang berlebihan.
 • Sukar menjalankan aktiviti harian
 • Kehilangan minat terhadap perkara yang biasanya anda gemari
 • Pemikiran bunuh diri dan / atau percubaan bunuh diri

Gejala-gejala kemurungan akibat patah hati di atas dapat disalahtafsirkan sebagai kesedihan biasa kerana mereka tidak bergerak setelah patah hati. Tetapi jika kesedihan dapat berlalu dengan cepat, keadaan ini dapat berlanjutan selama enam bulan atau lebih. Kemurungan memerlukan masa lebih lama untuk kembali dari segalanya.

Oleh itu, berjumpa doktor dengan segera sekiranya perasaan sedih dan bingung anda tidak mulai bertambah baik setelah beberapa minggu, atau sekiranya keadaan bertambah buruk.

Bagaimana menangani kesedihan setelah patah hati?

Kemurungan akibat patah hati dapat dicegah. Tidak mengapa meluangkan masa sendirian setelah ditinggalkan oleh orang yang disayangi. Mengawal emosi dapat memberi kesan negatif terhadap kesihatan fizikal dan mental anda. Namun, anda harus menghadapi kenyataan yang keras. Biarkan dulu berlalu. Menerima kenyataan akan memudahkan anda untuk melalui cobaan, daripada berusaha melawan atau menolaknya secara terang-terangan.

Sibukkan diri dan buat diri anda bahagia dengan cara anda sendiri. Contohnya, berkumpul dengan rakan untuk minum kopi di kafe dan mengadakan sesi vent. Anda juga dapat menonton filem komedi, atau bercuti ke tempat-tempat pelancongan. Dengan cara ini, anda juga pada masa yang sama dapat menghilangkan tekanan dan ketenangan.