Kesihatan kulit

Pelbagai Cara Mengatasi Panas Berduri Semasa Cuaca Panas •

Adakah anak anda atau anda sendiri pernah mengalami panas berduri? Gatal-gatal atau kesakitan juga tidak menyenangkan, bukan? Panas berduri mungkin merupakan masalah yang sering dihadapi di iklim tropika seperti Indonesia. Sebenarnya, mengapa haba berduri timbul? Apa yang boleh dilakukan untuk mengatasinya?

Punca kepanasan

Panas berduri atau dalam istilah perubatan yang dikenali sebagai jutawan Ia boleh berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa. Keadaan ini biasa berlaku di kawasan dengan cuaca panas dan lembap, di mana orang dapat berkeringat dengan banyak. Panas berdarah timbul kerana liang pori tersumbat atau saluran peluh pada kulit, sehingga mencegah berpeluh. Memakai pakaian yang memerangkap peluh atau krim kulit tebal tertentu juga boleh mencetuskan panas.

Panas berduri juga boleh berlaku di persekitaran yang lebih sejuk jika anda memakai pakaian atau tidur dengan selimut yang menyebabkan anda terlalu panas. Bayi biasanya lebih mudah terkena habuk kerana liang pori mereka tidak berkembang sepenuhnya.

Gejala dan jenis panas berduri

Pada orang dewasa, panas berduri biasanya muncul pada kulit yang ditutupi oleh pakaian dan di lipatan badan. Pada bayi, panas berduri biasanya terdapat di leher, bahu, dan dada.

Jenis haba berduri dapat dikelaskan berdasarkan kedalaman saluran yang tersumbat pada kulit. Gejala setiap jenis berbeza.

 • Miliaria crystallina : adalah jenis panas berduri yang paling ringan dan disebabkan oleh penyumbatan saluran peluh di lapisan atas kulit. Dicirikan oleh bintik-bintik kecil yang dipenuhi dengan cecair dan mudah pecah.
 • Miliaria rubra : lebih biasa pada orang dewasa berbanding kanak-kanak. Dalam bentuk bintik merah dan kadang-kadang disertai dengan rasa sakit yang menyengat pada kulit yang terkena. Dalam beberapa kes, jenis panas berduri ini dapat dijangkiti dan dipenuhi nanah, sehingga disebut sebagai panas berduri miliaria pustulosa .
 • Miliaria dalam : adalah jenis yang paling jarang. Mengenai lapisan dalam kulit ( dermis ). Panas jenis ini boleh berlaku berulang kali dan menjadi kronik. Biasanya berlaku pada orang dewasa setelah melakukan aktiviti fizikal yang menghasilkan banyak peluh. Ia muncul pada kulit dalam bentuk bintik-bintik seperti kulit yang lebih besar.

Apa jenis haba berduri yang harus saya laporkan kepada doktor?

Panas berduri biasanya akan hilang dengan sendirinya jika anda mengelakkan kulit anda menjadi panas. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu berjumpa doktor jika simptom panas berdarah anda berterusan selama beberapa hari atau jika gejala anda bertambah buruk. Juga perhatikan tanda-tanda jangkitan seperti:

 • Kesakitan yang semakin teruk, bengkak, kemerahan atau sensasi terbakar pada kulit yang mengalami kepanasan.
 • Pelepasan nanah dari lokasi panas berduri.
 • Kelenjar getah bening di leher, leher, atau alat kelamin membengkak.
 • Demam atau menggigil.

Cara merawat dan merawat panas berduri

Untuk panas berdarah ringan, anda hanya perlu mengelakkan panas untuk menyembuhkan panas berduri anda. Walau bagaimanapun, untuk panas berdarah yang lebih teruk, anda mungkin memerlukan salap untuk digunakan pada kulit anda. Beberapa pilihan yang boleh anda gunakan termasuk:

 • Losyen calamine: untuk melegakan gatal.
 • Lanolin anhidrat : untuk mengelakkan penyumbatan saluran peluh dan mencegah timbulnya panas berduri baru.
 • Steroid topikal: untuk kes yang teruk.

Selain ubat, anda juga boleh melakukan perkara mudah ini:

 • Dalam cuaca panas, pakai pakaian yang longgar yang terbuat dari bahan bernafas yang sejuk.
 • Seboleh-bolehnya, luangkan masa anda di bilik berhawa dingin.
 • Mandi air sejuk dan sabun pelembap, kemudian biarkan badan anda kering sendiri tanpa menggunakan tuala.
 • Gunakan banyak ion calamine atau kompres sejuk untuk melegakan gatal dan kerengsaan pada kulit.
 • Elakkan menggunakan krim dan salap yang mengandungi minyak mineral atau petroleum . Kandungan minyak ini dapat menyumbat saluran peluh.