Kesihatan jantung

Memahami Spider Veins dan Cara Berkesan untuk Mengatasinya •

mempunyai kulit yang cantik dan sihat adalah impian semua orang. Malangnya, pelbagai masalah kulit boleh mengganggu penampilan kulit anda. Bermula dari jerawat, hingga munculnya saluran darah yang jelas kelihatan di permukaan kulit. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai urat labah-labah. Sekiranya anda atau ahli keluarga menghadapi masalah ini, mari ketahui lebih lanjut mengenai keadaan ini.

Apakah urat labah-labah?

Secara linguistik, anda boleh menafsirkan urat labah-labah sebagai urat labah-labah. Ya, jika anda memperhatikan, keadaannya menyerupai jaring laba-laba. Keadaan ini juga serupa dengan urat varikos, tetapi lebih kecil dan lebih dekat dengan permukaan kulit.

Saluran darah ini jika anda melihatnya berwarna kemerahan, ungu atau kebiruan, yang berpusing dan berpusing, kelihatan seperti dahan pokok atau sarang labah-labah. Dalam kebanyakan kes, urat seperti sarang laba-laba ini muncul di kaki atau muka dan boleh menutupi kawasan kulit yang kecil atau besar.

Apa yang menyebabkan urat labah-labah?

Menurut Harvard Health Publishing, penyebab urat seperti sarang laba-laba ini tidak difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan risiko yang lebih besar, iaitu penuaan dan mempunyai anggota dengan keadaan ini.

Selain itu, masalah pada saluran darah ini juga cenderung terjadi pada wanita, kerana mereka mengalami perubahan hormon estrogen yang juga berperanan dalam pengembangan vena varikos. Perubahan hormon ini berlaku semasa akil baligh, kehamilan, penyusuan, dan menopaus.

Pakar kesihatan juga menyebutkan bahawa orang yang menghabiskan waktu berdiri atau duduk untuk jangka waktu yang lama, tidak dapat bergerak untuk jangka waktu yang lama, dan kelebihan berat badan juga berisiko untuk itu.

Tanda dan gejala urat labah-labah

Kemunculan saluran darah seperti sarang laba-laba pada kulit adalah tanda yang paling jelas dari keadaan ini.

Di samping itu, kebanyakan kes ini juga diikuti oleh perasaan tidak selesa di kaki seperti sakit, kekejangan, rasa terbakar, kesemutan, atau berat badan di kaki, terutama ketika berdiri lama.

Gejala yang kurang biasa adalah pembengkakan dan kegelapan kulit.Gejala ini boleh menjadi lebih teruk pada wanita semasa kitaran haid atau kehamilan.

Pilihan rawatan untuk urat labah-labah

Masalah dengan saluran darah ini boleh menjadi permanen, atau mungkin hilang dengan sendirinya setelah beberapa bulan. Terutama jika ia disebabkan oleh kehamilan atau ubat-ubatan tertentu.

Saluran darah bercabang ini bukanlah keadaan kritikal yang mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, gejalanya boleh menjengkelkan dan mengurangkan penampilan kulit, terutama jika ia terjadi pada wajah.

Itulah sebabnya, doktor akan mengesyorkan beberapa rawatan untuk urat labah-labah, termasuk:

1. Stoking sokongan atau mampatan

Ini adalah muslihat yang paling berkesan untuk menangani aduan yang terdapat pada urat labah-labah.

Gunakan stoking sokongan dengan ukuran yang betul, gejala yang tidak selesa dapat mereda ketika stoking memberi tekanan pada saluran darah.

Stoking ini biasanya terdapat dalam gaya bawah-lutut, lutut-atas-lutut, dan seluar dalam. Anda boleh membeli di kaunter atau dengan preskripsi.

2. Skleroterapi

Dalam prosedur ini, doktor akan menyuntikkan bahan kimia perengsa (biasanya larutan garam yang sangat tinggi) ke dalam saluran darah yang bermasalah, menyebabkan saluran darah kekejangan dan runtuh ke dalam.

Selepas itu, saluran darah yang ditutup tidak lagi dapat membawa darah dan menjadi tisu parut, kemudian memudar pada akhirnya.

3. Laser endovenous

Serat laser kecil masuk ke saluran darah. Sinar laser berdenyut dihantar ke saluran darah, menyebabkan saluran darah runtuh dan ditutup rapat.

Prosedur ini dilakukan oleh doktor secara pesakit luar di bawah anestesia tempatan. Doktor juga boleh memasukkan kateter kecil ke dalam saluran darah dan mengirim tenaga frekuensi radio ke dinding pembuluh darah, menyebabkannya menjadi panas dan menutup rapat.

4. Perubahan gaya hidup

Walaupun selepas rawatan, dalam beberapa kes urat labah-labah dapat muncul kembali di kawasan yang sama. Oleh itu, anda tidak boleh hanya bergantung pada rawatan doktor sahaja. Anda juga perlu membuat perubahan gaya hidup menjadi lebih baik. Terutama dalam mengawal berat badan dan sentiasa bergerak secara aktif.