Kesihatan

Umur Mungkin Muda, Tetapi Umur Tubuh Anda Boleh Lebih Lama •

Berapakah umur kamu? Mungkin anda sering menjumpai orang yang berumur sama, tetapi nampaknya seseorang itu lebih tua. Ini mungkin kerana penampilan atau gaya solek yang berbeza, atau mungkin kerana usia tubuhnya berbeza dengan usia sebenarnya. Ya, ternyata usia badan boleh berbeza dengan usia anda sekarang.

Umur biologi berbeza dengan usia kronologi

Umur biologi adalah usia sel-sel badan anda yang menggambarkan berapa umur anda. Sementara itu, umur kronologi adalah usia semasa anda yang dikira dari tarikh lahir anda. Umur sel badan anda mungkin lebih tua atau lebih muda dari usia sebenar anda. Inilah yang menjadikan seseorang kelihatan lebih tua atau lebih muda dari usianya. Jadi ya, usia hanyalah angka.

Pakar mengesyaki bahawa telomeres (ujungnya melindungi kromosom) yang menjadikan kedua usia ini berbeza. Telomer berfungsi untuk menjaga hujung kromosom sehingga kualitinya tidak menurun atau sehingga tidak menyatu dengan kromosom lain. Ini mempengaruhi seberapa cepat sel berumur dan mati. Semakin kerap sel membahagi, semakin pendek telomere kerana hujung telomere akan jatuh setiap kali sel membelah.

Menurut Dr. Terry Grossman, pengasas Pusat Kesihatan Grossman, ada hubungan langsung antara panjang telomere dan usia badan, semakin lama anda hidup, semakin pendek telomer anda, seperti yang dipetik dari Medical Daily. Ini menjelaskan bahawa walaupun anda seusia dengan rakan anda, anda tidak semestinya mempunyai usia badan yang sama.

Apa yang mempengaruhi usia badan?

Umur badan yang anda miliki mungkin tidak sama dengan usia sebenar anda. Pelbagai faktor dari luar dan dalam badan boleh mempengaruhi sel-sel di dalam badan anda sehingga juga mempengaruhi usia badan anda. Beberapa perkara yang boleh mempengaruhi usia badan anda adalah:

Tekanan

Tekanan boleh membawa banyak kesan negatif kepada anda, termasuk usia badan anda. Tekanan dapat meningkatkan usia sel-sel badan dengan cepat. Bukan hanya tekanan, cara yang salah untuk mengatasi tekanan, seperti makan emosi, minum alkohol, atau penyalahgunaan dadah juga boleh menyebabkan tubuh anda bertambah tua daripada usia sebenar anda.

Bahan kimia dari luar badan

Bahan kimia yang masuk ke dalam badan boleh didapati dari sumber apa pun, seperti dari makanan atau minuman yang anda makan, dari udara yang anda hirup, dari produk pembersih yang anda gunakan, dan banyak lagi. Bahan kimia ini dapat membina dan menyukarkan sel-sel badan anda untuk mengeluarkannya dari badan. Untuk itu, anda harus memerhatikan setiap item yang anda gunakan dan memasuki badan anda.

Kurang tidur

Hati-hati, selalunya kurang tidur boleh menjadikan sel-sel tubuh anda lebih tua dari usia sebenar anda. Tidur yang mencukupi setiap hari diperlukan untuk menjaga kesihatan sel-sel badan anda. Semasa tidur, sel-sel badan anda sebenarnya masih berfungsi untuk memperbaiki dan memulihkannya sendiri. Jadi, jika anda kurang tidur, sel-sel di dalam badan anda tidak mempunyai cukup masa untuk melakukan ini. Orang dewasa disyorkan tidur selama 8 jam setiap malam.

Umur badan (biologi) dapat meramalkan kesihatan anda

Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa usia biologi boleh menjadi penentu kesihatan seseorang yang lebih baik daripada usia kronologi. Sel-sel badan anda berkait rapat dengan fungsi tubuh atau komposisi badan, jadi usia biologi dapat menentukan kemungkinan anda menghidap penyakit yang berkaitan dengan usia, seperti demensia dan osteoporosis.

Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Genome Biology, para penyelidik mencari gen yang menjadikan peserta berusia 65 tahun sihat. Hasilnya, para penyelidik menemui 150 gen yang digunakan untuk mengira apa yang dikenali sebagai "skor gen usia sihat". Skor gen yang lebih tinggi dikaitkan dengan kesihatan yang lebih baik pada peserta. Oleh itu, dengan melihat skor gen ini, penyelidik dapat meramalkan kemungkinan anda menghidap penyakit yang berkaitan dengan usia.