Keibubapaan

Kelebihan Bermain Bola Sepak untuk Perkembangan Anak Kecil Anda

Jangan memarahi si kecil jika dia pulang dengan pakaian dan kasut yang kotor kerana dia telah bermain bola sepak. Anda harus tahu, ada banyak faedah bermain bola sepak yang dapat anak anda dapatkan! Termasuk manfaat kesihatan. Apakah faedah bermain bola sepak untuk kanak-kanak? Anda akan mengetahui dalam artikel ini.

Apakah faedah bermain bola sepak untuk kanak-kanak?

Sekiranya anak anda suka bola sepak, sukan ini bukan sahaja dapat mengembangkan kebolehan kanak-kanak dalam ketangkasan, kepantasan, dan stamina, tetapi juga mengajar anak-anak mengenai pentingnya kerja berpasukan. Sekiranya anda mula melihat si kecil anda berminat dengan bola sepak, tidak ada salahnya menyalurkan tenaganya untuk menjadikan si kecil menjadi kelab bola sepak atau sekolah.

Bercakap dengan anak anda, sama ada dia benar-benar menginginkannya atau tidak. Sekiranya ada, pilihlah kelab bola sepak atau sekolah yang sesuai dengan keperluan anak anda. Masalahnya, setiap kelab mempunyai peraturan dan fokus latihan yang berbeza.

Sekiranya dia hanya suka bermain, anda tidak perlu risau, permainan ini tetap membawa faedah untuk si kecil anda. Apakah faedah bermain bola sepak? Inilah penjelasannya.

1. Meningkatkan kecergasan

Dua kriteria penting yang mesti dimiliki oleh pemain bola sepak adalah untuk menjadi sihat dan tangkas. Permainan ini memerlukan kanak-kanak berlari lebih pantas untuk menangkap bola di padang yang cukup besar. Aktiviti ini membina daya tahan dan kepantasan si kecil.

Menggelecek dan memasukkan bola ke gawang lawan dapat melatih ketangkasan si kecil dan rasa bekerjasama dengan orang lain. Melatih tulang dan otot untuk menjadi kuat adalah manfaat kesihatan yang dapat anak anda dapatkan dari sukan aktif ini seperti bola sepak.

Kerana badan anak menjadi lebih cergas, bermain bola sepak dapat mengurangkan risiko anak anda menghidap diabetes jenis 2 dan mengalami kegemukan seperti kegemukan. Sekiranya ini adalah faedah bermain bola sepak yang diperoleh anak anda, adakah anda pasti mahu melarangnya lagi?

2. Bina kepekaan sosial anak anda

Bermain dengan pasukan bola sepak akan mengembangkan kemampuan anak untuk bekerjasama, berkomunikasi, dan berinteraksi dengan anak-anak lain. Untuk memenangi permainan bola sepak, seluruh pasukan mesti berkomunikasi dan bekerjasama. Kedudukan pemain bola sepak yang berada di barisan belakang dan berfungsi sebagai pertahanan mesti menolong pemain tengah (pemain tengah) dan penyerang (penyerang) ketika menyerang gawang lawan.

Apabila mereka mendapat serangan lawan, penyerang atau lebih dikenali sebagai penyerang harus menolong pembela untuk menolong pembelaan.

Semasa menggelecek bola sehingga dapat menghentam gawang lawan, ini memerlukan komunikasi dan kepercayaan antara pemain. Kerjasama ini mengembangkan kemahiran sosial kanak-kanak. Kanak-kanak yang bermain bola sepak lebih mudah untuk mengembangkan keyakinan diri dan meningkatkan rasa sosial mereka.

3. Membentuk keperibadian baik anak

Permainan bola sepak menekankan kerja berpasukan secara keseluruhan, bukan hanya kemahiran individu. Itulah sebabnya permainan ini kurang disukai oleh kanak-kanak yang hanya suka sukan atletik seperti berlari atau berenang.

Bola sepak mendorong kerja berpasukan dan komunikasi antara pemain, ini membolehkan kanak-kanak memahami keperibadian mereka dan mengaitkannya dengan kejayaan berpasukan daripada hanya memikirkan untuk mengatasi rakan sepasukan mereka.

Selain itu, latihan bola sepak juga membentuk keperibadian anak-anak yang berdisiplin dan kreatif dalam menyelesaikan masalah. Oleh itu, faedah bermain bola sepak sangat besar untuk kanak-kanak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌