Kecergasan

9 Faedah HIIT Cardio yang Perlu Anda Ketahui •

Adakah anda pernah mendengar tentang kardio HIIT? Bagi anda yang tidak tahu, HIIT cardio adalah salah satu jenis senaman kardio intens yang dilakukan dalam masa yang singkat. Latihan ini hanya berlangsung selama 10 hingga 30 minit dan biasanya diselingi dengan beberapa rehat untuk membolehkan badan pulih. Ternyata terdapat banyak kelebihan yang boleh anda perolehi dengan melakukan latihan jenis ini. Ingin tahu apa faedah melakukan kardio HIIT? Lihat ulasan berikut.

Kelebihan kardio HIIT

Baru-baru ini, kardio HIIT telah menjadi sukan kegemaran ramai orang. Bermula dari menurunkan berat badan dengan cepat hingga menjaga fungsi organ tubuh. Bukan hanya itu, terdapat banyak faedah lain yang dapat anda rasakan setelah menjalani senaman jenis ini. Berikut adalah penjelasan penuh.

1. Membakar kalori dalam masa yang singkat

Anda ingin membakar kalori badan dengan cepat? Nah, kardio HIIT adalah pilihan yang tepat untuk anda.

Kajian pada tahun 2015 membandingkan HIIT dengan angkat berat, berlari, dan berbasikal selama 30 minit. Hasilnya, HIIT mampu membakar 25 hingga 30 peratus lebih banyak kalori daripada jenis latihan lain.

Dalam kajian ini, HIIT dilakukan selama maksimum 20 saat, diikuti dengan rehat 40 saat, kemudian diulang selama 20 saat latihan. Jumlah masa yang dihabiskan untuk latihan HIIT hanyalah sepertiga dari masa yang diperlukan untuk berlari dan berbasikal.

Ini bermaksud, faedah melakukan senaman yang kuat seperti kardio HIIT ialah badan membakar kalori dengan cekap. Ini tentunya sangat berguna bagi anda yang sibuk dan menghadapi masalah untuk bersenam.

2. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat lain dari kardio HIIT adalah kemampuannya menurunkan berat badan dengan ketara. Ini kerana senaman HIIT dapat membakar kalori dengan cepat, secara automatik lemak yang terdapat di dalam badan juga lebih mudah dibakar.

Satu kajian dari University of New South Wales menunjukkan bahawa senaman HIIT 3 kali seminggu selama 20 minit setiap sesi dapat membantu anda menurunkan berat badan sebanyak 2 kilogram. Penurunan ini dilihat selepas 12 minggu, walaupun tidak ada perubahan dalam diet.

Sekiranya tujuan utama bersenam adalah untuk mendapatkan berat badan yang ideal dalam masa yang agak singkat, latihan ini sangat sesuai untuk anda.

3. Tingkatkan metabolisme badan selama beberapa jam akan datang

Satu lagi perkara hebat mengenai kardio HIIT adalah kemampuannya untuk menjaga kalori badan anda membakar, bahkan beberapa jam setelah anda selesai bersenam. Peningkatan metabolisme ini lebih berkesan daripada berjoging atau latihan berat badan.

Secara amnya, intensiti latihan HIIT cukup tinggi untuk menjadikan metabolisme badan anda akan terus berjalan dengan optimum, walaupun anda sudah berehat.

4. Baik untuk kesihatan jantung dan tekanan darah

Manfaat seterusnya dari kardio HIIT ialah membantu mengekalkan jantung dan tekanan darah yang sihat, terutama pada orang yang berlebihan berat badan atau gemuk.

Orang yang mengalami obesiti pada umumnya sangat mudah menghadapi masalah jantung dan tekanan darah tinggi. Oleh itu, para pakar menasihatkan orang gemuk untuk melakukan senaman HIIT 4 kali seminggu dengan jangka masa 20 hingga 30 minit.

5. Meningkatkan jisim otot

Selain menurunkan lemak dan menurunkan berat badan, kardio HIIT dapat membantu tubuh anda membina otot, terutama di kaki dan perut.

Walau bagaimanapun, anda juga harus berhati-hati untuk tidak melakukan senaman HIIT terlalu kerap. Pastikan anda mendapat rehat yang cukup dan beri rehat sekurang-kurangnya satu hari kepada setiap senaman.

Sekiranya anda memaksa badan anda melakukan HIIT setiap hari, anda berpotensi mengalami sakit otot, artritis, dan peningkatan risiko kecederaan lain.

6. Membantu menurunkan kadar gula dalam darah

Terdapat banyak kajian yang membuktikan faedah kardio HIIT untuk pesakit kencing manis. Satu kajian pada tahun 2014 menunjukkan bahawa jenis senaman ini membantu menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Selain penurunan kadar gula dalam darah, keadaan ketahanan insulin yang sering terjadi pada penderita diabetes juga dapat bertambah baik. Seseorang yang mempunyai keadaan sihat juga dapat merasakan manfaat ini, sehingga dapat membantu mengelakkan risiko diabetes.

7. Membantu penyerapan oksigen dalam otot

Latihan daya tahan, seperti berlari atau berbasikal untuk jangka masa yang panjang dan pada tahap yang stabil, umumnya berfungsi untuk meningkatkan pengambilan oksigen pada otot. Tanpa mengambil masa yang lama, anda juga dapat merasakan faedah yang sama dengan melakukan HIIT.

Latihan kardio HIIT 4 hari seminggu selama 20 minit setiap sesi dapat meningkatkan penyerapan oksigen sebanyak 9 peratus. Sementara itu, anda boleh mendapat faedah yang serupa hanya selepas berbasikal berterusan selama 40 minit 4 hari seminggu.

8. Meningkatkan prestasi sukan

Bagi seorang atlet, menambahkan latihan HIIT ke rutin dapat meningkatkan prestasi ketika bertanding. Satu kajian pada tahun 2020 menunjukkan peningkatan prestasi latihan mula muncul setelah latihan 2 hingga 3 kali seminggu selama 6 minggu.

HIIT juga sangat baik untuk meningkatkan prestasi, terutama berkaitan dengan daya tahan. Ini tentu akan bermanfaat bagi atlet yang menjalankan maraton, triathlon, atau sukan jangka panjang yang lain.

9. Menyokong kesihatan mental

Bersenam bukan sahaja bermanfaat untuk kecergasan fizikal, tetapi juga dapat membantu meningkatkan kesihatan mental anda. Ramai orang percaya bahawa senaman dan aktiviti fizikal yang lain dapat merangsang hormon gembira, termasuk serotonin dalam badan.

Di samping itu, kajian dari University of Texas mengatakan bahawa senaman HIIT dapat mempengaruhi otak dan meningkatkan protein faktor neurotrofik yang berasal dari otak atau BDNF.

Tahap rendah protein BDNF dikaitkan dengan kemurungan, gangguan bipolar, dan skizofrenia. Peningkatan protein BDNF setelah senaman HIIT dapat membantu mengatur mood, dan juga meningkatkan fungsi otak anda.

Latihan HIIT telah terbukti bermanfaat untuk kesihatan fizikal dan mental anda. Ini anda harus disertai dengan memulakan diet yang sihat dan seimbang dan berehat secukupnya.

Sekiranya anda tidak pernah bersenam sebelumnya, jangan terlalu kuat untuk mengelakkan risiko kecederaan. Sebaiknya berjumpa dengan doktor anda sebelum memulakan senaman HIIT.