Pemakanan

Ingin Mengurangkan Selera Makan? Cuba Pengambilan Halia •

Adakah anda ingin menurunkan berat badan? Mengehadkan pengambilan makanan dan melakukan senaman secara teratur adalah kaedah yang baik. Walau bagaimanapun, mungkin sangat sukar untuk melakukan kedua-dua perkara ini bagi sesetengah orang. Selera makan adalah salah satu perkara yang paling sukar untuk dikawal. Jadikan pengambilan makanan anda berlebihan. Tetapi, ternyata ada beberapa makanan yang dapat membantu mengurangkan selera makan anda. Salah satunya ialah halia.

Bagaimana cara menggunakan halia untuk mengurangkan selera makan?

Halia telah lama dikenal sebagai rempah-rempah dalam masakan dan juga ubat-ubatan herba untuk menjadikan badan anda terasa lebih panas ketika sejuk, mengatasi masalah pencernaan, mengurangkan loya dan muntah, membantu menyahtoksin badan, dan banyak lagi. Satu kajian juga membuktikan bahawa halia dapat membantu mengurangkan selera makan.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Metabolism pada tahun 2012 membuktikan bahawa halia dapat mengurangkan selera makan dan meningkatkan rasa kenyang. Peserta kajian diminta untuk mengambil sebanyak 2 gram serbuk halia yang dilarutkan dalam air panas setiap sarapan. Hasilnya, minuman jahe dapat mengurangkan rasa lapar setelah makan hingga enam jam, sehingga pengambilan makanan peserta dalam sehari lebih rendah.

Penyelidikan yang melibatkan sepuluh lelaki menyimpulkan bahawa halia dapat membantu menurunkan berat badan dengan membuat anda makan lebih sedikit makanan. Kajian ini merujuk kepada kesan termogenik halia. Maksudnya, halia dapat menaikkan suhu badan anda menjadi lebih panas. Oleh itu, ia juga meningkatkan jumlah kalori yang digunakan oleh badan dalam mencerna makanan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai kesan halia pada selera makan ini.

Tetapi, tidak ada yang salah jika anda mencuba cara ini, bukan? Anda boleh minum air halia suam setiap pagi selepas makan dan melihat hasilnya. Bagaimanapun, halia juga mempunyai faedah lain untuk kesihatan anda. Tetapi ingat, bersama dengan mengubah diet anda menjadi makanan yang sihat. Anda perlu memenuhi keperluan pemakanan anda, seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, dan mineral. Juga, lakukan senaman secara berkala. Jadi, anda menurunkan berat badan dengan cara yang sihat.

Rempah lain untuk mengurangkan selera makan

Selain halia, ada juga rempah-rempah lain yang biasanya ditambahkan ke dalam masakan anda yang berguna dalam membantu mengurangkan selera makan. Rempah-rempah ini adalah yang mengandungi capsaicin, seperti cabai dan lada. Kandungan capsaicin ini dapat menahan selera makan anda, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Chemical Senses pada tahun 2012.

Ya, capsaicin dalam lada panas dan lada dapat meningkatkan metabolisme anda dan mempunyai kesan termogenik juga, seperti halia. Jadi, badan anda membakar kalori dengan lebih optimum ketika mencerna makanan. Menjadikan badan membakar lebih banyak kalori setiap hari, menjadikan anda lebih puas dan kenyang setelah makan, jadi selera makan anda berkurang dan membantu menurunkan berat badan.