Diabetes

5 Khasiat Okra untuk Diabetes, Bolehkah Ia Digunakan sebagai Perubatan? |

Okra, atau Latin untuknya Abelmoschusesculentus, mulai dianggap sebagai salah satu tanaman yang dapat menjadi ubat tradisional untuk diabetes. Ini kerana okra terbukti dapat mengawal kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 1, diabetes jenis 2, atau diabetes kehamilan.

Jadi, bolehkah okra menjadi ubat untuk pesakit diabetes? Untuk mengetahui ulasan penuh, lihat penjelasan di bawah, ya!

Bolehkah okra menjadi ubat semula jadi untuk diabetes?

Okra (Abelmoschus esculentus) adalah sayuran sihat yang banyak diedarkan di kawasan tropika dan subtropik.

Walaupun tidak terkenal sebagai kangkung atau bayam di Indonesia, okra mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Sayuran yang berasal dari Afrika juga sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk merawat diabetes.

Berikut adalah faedah okra bagi penghidap diabetes.

1. Menurunkan gula dalam darah

Okra dikatakan dapat menurunkan dan mengawal kadar gula dalam darah di dalam badan. Inilah yang menjadikan sayur-sayuran berbulu ini sering digunakan sebagai ubat semula jadi untuk diabetes.

Keupayaan Okra menurunkan gula darah terbukti melalui kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Tropika Asia Pasifik 2015.

Penyelidikan yang dilakukan terhadap tikus diabetes menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak okra yang kaya dengan antioksidan dapat menekan tekanan oksidatif dan ketahanan insulin.

Dengan cara itu, okra dapat membantu meningkatkan kadar glukosa darah. Walau bagaimanapun, kajian mengenai faedah okra kebanyakannya dilakukan pada tikus eksperimen.

Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan manfaat ini pada manusia.

2. Mengandungi banyak serat

Okra adalah makanan yang mengandungi banyak serat. Dalam 100 gram okra, ia mengandungi kira-kira 3.6 gram serat.

Makanan kaya serat baik untuk penghidap diabetes kerana ia dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah dengan membuat proses pembentukan gula dalam tubuh menjadi lebih lambat.

Kajian yang disenaraikan di Jurnal Pemakanan menyebutkan bahawa meningkatkan pengambilan serat dapat mencegah lonjakan gula darah pada pesakit diabetes jenis 2.

Bukan hanya itu, makanan kaya serat juga dapat mengurangkan risiko penyakit ginjal kardiovaskular dan kronik pada orang yang menghidap diabetes.

3. Mempunyai kesan anti-tekanan

Tekanan adalah salah satu penyebab hiperglikemia kronik pada pesakit diabetes.

Oleh itu, menguruskan tekanan adalah perkara penting yang perlu dipertimbangkan dalam rawatan diabetes.

Berita baiknya ialah okra dapat membantu anda mengatasi tekanan. Yaitu, okra boleh menjadi pilihan ubat semula jadi yang melengkapkan rawatan diabetes dari doktor.

Bukti bahawa okra mempunyai kesan anti-stres dilihat dalam kajian pada tikus yang diterbitkan di Jurnal Dunia Saintifik.

Kajian menunjukkan bahawa ekstrak biji okra mempunyai kesan antioksidan dan anti-stres dalam aliran darah tikus.

4. Menurunkan kolesterol

Kandungan serat dalam okra cukup banyak, yang dapat bermanfaat untuk menurunkan kadar kolesterol tinggi yang biasanya dialami oleh penderita diabetes.

Laman web Persatuan Jantung Amerika menyatakan bahawa orang yang menghidap diabetes cenderung mempunyai kadar kolesterol tinggi.

Kolesterol tinggi akan memberi kesan negatif kepada penderita diabetes kerana mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan jantung.

5. Mencegah keletihan

Manfaat okra lain bagi penghidap diabetes ialah mencegah keletihan. Ini kerana sayur-sayuran mengandungi sifat anti-keletihan.

Anda boleh menggunakan okra sebagai ubat diabetes tambahan untuk menjauhkan diri daripada keletihan berlebihan semasa melakukan aktiviti.

Dengan mengonsumsi okra secara berkala, anda mungkin lebih senang bersenam kerana anda tidak mudah letih.

Seperti yang diketahui, latihan dianjurkan untuk penderita diabetes sebagai pelengkap rancangan pencegahan dan rawatan.

Apa yang perlu diberi perhatian sebelum makan okra?

Okra mempunyai banyak faedah yang baik untuk penghidap diabetes. Walau bagaimanapun, ingat bahawa Anda tidak boleh menggunakan okra sebagai satu-satunya ubat diabetes.

Rawatan yang telah dirancang oleh doktor harus tetap menjadi andalan anda untuk mengatasi diabetes.

Bincangkan dengan doktor anda jika anda ingin memasukkan okra dalam diet anda semasa diabetes. Doktor akan memberikan nasihat terbaik mengikut keadaan anda.

Anda mungkin tidak disarankan untuk makan okra jika anda menggunakan metformin, ubat yang digunakan untuk membantu mengatur kadar gula dalam darah.

Sebabnya, okra dapat menyekat penyerapan metformin dalam badan. Ini tentu tidak akan baik untuk penyakit anda.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌