Kesihatan

5 Punca Penyakit Sakit Belakang Kronik Paling Umum •

Memahami apa yang menyebabkan sakit belakang anda sangat penting. Kenapa? Kerana satu jenis kesakitan akan menyebabkan jenis kesakitan yang lain, dan menyebabkan serangkaian masalah di seluruh sistem badan. Proses ini menyebabkan sakit belakangmerebak ke kawasan lain dan meletakkan badan tidak selaras.

Semasa pesakit pertama kali berjumpa doktor yang mengadu sakit belakang, kaedah rawatan biasanya sama. Daripada menggunakan pemeriksaan yang lebih khusus untuk mendiagnosis pesakit, banyak doktor memilih untuk membuat diagnosis percubaan dan kesilapan aka cuba.

Sebenarnya, pesakit mesti didiagnosis dengan tepat untuk melihat apa sebenarnya penyebab kesakitan mereka. Walaupun penyebab awal boleh berbeza-beza, kebanyakan sakit punggung bawah disebabkan oleh salah satu daripada lima masalah:

  • ketegangan otot
  • Sakit sendi muka
  • Penonjolan cakera
  • Kesakitan discogenik
  • Sakit sendi Sacroiliac

Untuk penjelasan lengkap, lihat penjelasan berikut.

Keadaan yang menyebabkan sakit belakang yang kronik

1. Ketegangan otot

ketegangan otot adalah penyebab sakit belakang akut yang paling biasa, dan berlaku pada lebih daripada 95% kes sakit belakang akut. Apabila otot punggung terpaksa bekerja terlalu banyak, mereka akan mengalami kekejangan untuk melindungi diri dari kecederaan lebih lanjut. Kejang dan kesakitan adalah isyarat amaran dari badan - dan tidak boleh diabaikan.

Nasib baik, sakit belakang dari ketegangan otot biasanya ringan, dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan, dan biasanya sembuh dengan cepat tanpa masalah selanjutnya - biasanya dalam beberapa hari hingga beberapa minggu. Walau bagaimanapun, sementara kebanyakan ketegangan otot sembuh dengan mudah, bagi banyak orang, ketegangan otot boleh menjadi permulaan masalah yang jauh lebih besar. Memaksa otot belakang bekerja secara berterusan boleh mencederakan otot dan menyebabkan sakit belakang yang kronik.

Sekiranya ketegangan otot berlangsung lebih dari beberapa minggu, anda harus mempertimbangkan sama ada apa yang anda rasakan benar-benar sakit otot atau adakah otot anda melindungi sesuatu yang lain yang menyakitkan.

2. Mengalami sakit sendi

Sakit sendi facet, yang disebabkan oleh keradangan sendi facet di tulang belakang, adalah penyebab sakit belakang kedua yang paling biasa. Sendi faset menghubungkan tulang belakang, yang merupakan tulang yang membentuk tulang belakang.

Pada orang yang menderita sakit belakang kronik , Sendi faset adalah tempat kecederaan awal badan, menjadikannya pintu masuk yang paling biasa untuk sakit belakang kronik. Inilah sebabnya mengapa pesakit dengan sakit muka mesti bertindak cepat untuk mengatasinya sebelum masalah itu merebak.

3. Penonjolan cakera

"Disc bulge" merujuk kepada sejumlah penemuan MRI di mana cakera halus yang melindungi kedua vertebra menonjol ke luar dan terbalik ke saluran tulang belakang, sering menyebabkan kesakitan. Terdapat banyak variasi tonjolan cakera klasik, tetapi masalah ini umumnya berlaku dan diperlakukan dengan cara yang sama.

Penonjolan cakera adalah salah satu penyebab sakit belakang kronik yang paling kerap didiagnosis - dan juga salah satu yang paling banyak didiagnosis, kerana bonjolan cakera muncul dengan mudah pada MRI.

4. Kesakitan discogenik

Sekiranya tonjolan cakera menyebabkan rasa sakit pada saraf dan tisu di sekitarnya, rasa sakit discogenik berasal dari cakera itu sendiri. Oleh kerana rasa sakit itu berasal dari cakera, penghidapnya merasa sakit setiap kali bergerak.

Kesakitan discorgenic dirasakan di bahagian tengah punggung dan boleh menyerupai sakit pada aspek, sehingga memerlukan diagnosis yang teliti. Seperti kesakitan pada aspek dan penonjolan cakera, rasa sakit discorgenic dapat dipicu oleh trauma, tetapi penyebabnya sering menyebabkan ketidakstabilan dan kelemahan otot.

5. Sakit sendi Sacroiliac

Sakit sendi sacroiliac (atau sakit SI, pendek) berlaku pada sendi sacroiliac. Di sinilah ruang tulang belakang menghubungkan ke pelvis.

Sendi-sendi ini dikelilingi oleh ligamen yang menjadikan sendi itu pada dasarnya tidak bergerak — atau sekurang-kurangnya mereka dirancang untuk tidak bergerak. Apabila tulang belakang tidak stabil dengan betul pendakap otot lemah, badan mengimbangi dengan berjalan dengan cara yang berbeza. Berjalan dengan cara kompensasi ini membantu menstabilkan tulang belakang, tetapi akibatnya meregangkan otot dan meregangkan ligamen di sekitar sendi SI sehingga mereka tidak lagi dapat mengekalkan kekuatan sendi.

Pergerakan yang tidak boleh menyebabkan keradangan akan menyebabkan kesakitan. Walaupun sakit sendi SI boleh disebabkan oleh trauma atau genetik, ia biasanya disebabkan oleh kelemahan pendakap sakit otot disebabkan oleh bentuk sakit belakang kronik yang lain.

Apakah akibatnya jika penyebab sakit belakang anda tidak didiagnosis dengan betul?

Apabila pesakit tidak mendapat diagnosis yang tepat dan rawatan yang sesuai untuk mengenali sifat sakit belakang kronik yang progresif, rasa sakit akan terus berkembang. Ini boleh menyebabkan kelemahan pendakap otot, yang akan menyebabkan lebih banyak kesakitan.

Untuk mengatasi masalah ini, doktor dan pesakit mesti bekerjasama dan melepaskan diri dari cara berfikir yang salah dan ketinggalan zaman mengenai sakit belakang. Ini benar-benar revolusi yang mesti dimulakan dengan cara kita berfikir tentang perkembangan sakit belakang. Kita mesti sedar bahawa badan adalah alat yang mesti diperhatikan dengan baik.