Kesihatan Otak dan Saraf

Sakit Kepala pada Wanita: Punca dan Penyembuhan

Tahukah anda bahawa kebanyakan sakit kepala pada wanita disebabkan oleh hormon? Ini mungkin dapat menjawab persoalan banyak wanita yang sering merasa sakit kepala, bahkan migrain, pada waktu-waktu tertentu tanpa sebab yang jelas. Tetapi apa sebenarnya yang menyebabkan sakit kepala hormon ini, dan mengapa ia begitu biasa terjadi pada wanita?

Pencetus utama untuk sakit kepala hormon pada wanita

1. Menstruasi

Menurut pakar di Pusat Migrain Nasional, lebih daripada separuh wanita yang kerap mengalami migrain akan mengalami migrain yang lebih parah sebelum atau semasa haid.

Pakar-pakar ini mendapati bahawa migrain biasanya muncul antara dua hari sebelum haid anda, dan tiga hari pertama haid anda. Ini disebabkan oleh penurunan kadar estrogen pada masa ini. Migrain semasa haid yang sebenarnya adalah sakit kepala hormon biasanya lebih teruk daripada migrain pada masa lain ketika anda tidak haid, dan bahkan mungkin berlaku dua atau tiga hari berturut-turut.

2. Pil kawalan kelahiran gabungan

Beberapa wanita mendapati sakit kepala mereka bertambah baik setelah mengambil pil kawalan kelahiran, dan laporan lain mengatakan bahawa serangan sakit kepala menjadi lebih kerap semasa pil kawalan kelahiran "bercuti", ketika tahap estrogen menurun.

3. Menopaus

Sakit kepala hormonal biasanya semakin teruk semakin dekat dengan anda ketika menopaus. Ini kerana kitaran hormon anda mula terganggu dan sering naik dan turun.

4. Kehamilan

Sakit kepala hormon biasanya akan menyerang pada minggu-minggu awal kehamilan, tetapi akan bertambah baik atau hilang sepenuhnya setelah trimester pertama. Jangan risau, sakit kepala hormon ini tidak membahayakan bayi.

Bagaimana saya tahu jika sakit kepala saya disebabkan oleh hormon?

Cara terbaik untuk mengesan sakit kepala adalah dengan mencatatkan sakit kepala anda. Tandakan di kalendar anda setiap kali anda mengalami serangan migrain, dan tandakan juga hari-hari ketika anda mengalami haid. Simpan rekod ini selama tiga bulan untuk melihat apakah serangan migrain ini selalu berlaku sebelum dan semasa haid. Sekiranya demikian, sakit kepala kemungkinan besar disebabkan oleh hormon.

Bagaimana untuk mengelakkan timbulnya sakit kepala hormon semasa haid?

Setelah membuat nota dan mengetahui bahawa anda mengalami sakit kepala hormon pada setiap tempoh, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan migrain memukul anda sepanjang haid anda:

  • Makan lebih kerap, dengan bahagian yang lebih kecil. Jangan lupa juga makanan ringan yang sihat di antara waktu makan untuk mengelakkan kadar gula darah anda turun. Tidak makan dalam jangka masa yang lama boleh mencetuskan serangan sakit kepala. Juga, jangan terlepas sarapan.
  • Jaga jadual tidur anda dengan kerap. Elakkan tidur terlalu lama, apalagi terlalu sedikit.
  • Jauhi tekanan. Lakukan apa yang anda gemari untuk berehat dan menghilangkan tekanan.

Rawatan untuk menyembuhkan sakit kepala kerana hormon

Beberapa ubat ini boleh anda gunakan untuk merawat dan merawat sakit kepala hormon sehingga tidak muncul lagi.

1. Terapi estrogen

Sekiranya kitaran haid anda teratur, migrain semasa haid dapat dicegah dengan menambahkan estrogen sebelum haid dan dalam dua hari pertama haid anda. Ini boleh dilakukan dengan suplemen estrogen yang diresepkan oleh doktor, biasanya dalam bentuk gel yang digunakan pada kulit, atau tambalan yang dilekatkan. Elakkan terapi hormon dalam bentuk tablet kerana dikhuatiri ada risiko mencetuskan sakit kepala.

2. Ubat Anti-Migrain

Ubat ini biasanya diambil sebelum haid. Tidak mengandungi hormon, tetapi dapat menghentikan perkembangan sakit kepala. Ubat ini biasanya mengandungi triptan dan asid mefenamat.

3. Pil kawalan kelahiran yang berterusan

Sekiranya anda mengambil pil kawalan kelahiran yang mempunyai "cuti" di mana anda tidak perlu mengambil pil, minta doktor anda menggantinya dengan pil kawalan kelahiran yang berterusan, untuk mengelakkan migrain memukul anda pada hari-hari ketika anda tidak mengambil pil.