Pemakanan

Berapa banyak makanan sehari yang disyorkan untuk kesihatan?

Makan tiga kali sehari nampaknya dianggap sebagai kewajiban oleh banyak orang. Tidak jarang, ini menimbulkan persoalan, mengapa anda perlu makan tiga kali sehari? Mengapa tidak lebih daripada tiga kali, atau lebih sedikit lagi? Hmmm ... tenang! Kebimbangan anda akan dijawab dalam artikel ini.

Asal makan tiga kali sehari

Ternyata, makan tiga kali asalnya berasal dari kebiasaan masyarakat Eropah yang akhirnya menjadi makanan dunia baru. Itulah sebabnya, dalam konteks kebiasaan, pola makan tiga kali sehari tidak dapat dipisahkan dari kebiasaan yang dibentuk oleh orang-orang pada era sebelumnya.

Revolusi Perindustrian di England pada pertengahan abad ke-19 mengubah masyarakat menjadi yang lebih moden. Salah satu ciri kemodenan ini adalah penciptaan gaya hidup berstruktur atau bercorak. Tidak terkecuali dengan soal makan. Pada masa itu, para pekerja ditetapkan pada waktu kerja yang ketat, sehingga mereka menjadi kebiasaan untuk makan sarapan pagi untuk mengisi tenaga sepanjang hari. Semua pekerja melakukannya tanpa pengecualian, bahkan pegawai atasan mereka juga menerapkannya.

Oleh kerana banyak pekerja menghabiskan waktu dari pagi hingga petang untuk bekerja, kebiasaan makan ini berterusan, sehingga waktu makan siang hingga waktu makan malam untuk memenuhi keperluan tenaga mereka.

Jadi, berapa kali kita mesti makan dalam sehari?

Pada asasnya tidak kira berapa banyak makanan yang anda makan sehari, yang paling penting ialah anda selalu makan. Oleh itu, sebenarnya tidak ada tanda aras yang sangat sesuai untuk digunakan oleh semua orang. Ini kerana, setiap orang mempunyai waktu makan yang berbeza, bergantung pada keperluan mereka dan jenis aktiviti yang mereka lakukan setiap hari.

Selama dua puluh empat jam sehari, semua organ dan sistem badan sibuk bekerja. Dalam masa yang lama ini, badan akan terus membakar bahan bakar. Walaupun anda tidak selalu makan setiap minit, badan anda biasanya akan menyimpan sebahagian bahan bakar yang berasal dari makanan yang anda makan, kemudian menyimpannya untuk digunakan sekarang atau lain kali.

Itulah sebabnya, ketika badan terjaga, makan secara teratur akan sangat membantu. Dengan makan secara teratur, secara tidak langsung anda membantu menyediakan bekalan bahan bakar untuk badan.

Tingkah laku makan seseorang adalah salah satu penentu kesihatan terbesar. Apabila anda tidak makan atau menangguhkan makan terlalu kerap kerana alasan diet, ia hanya akan membuat tubuh bekerja keras untuk membekalkan bahan bakar untuk menyokong kerja otak, hati, ginjal, dan organ lain. Sudah tentu, kaedah ini tidak akan membantu menurunkan berat badan, tetapi sebenarnya boleh membahayakan tubuh.

Kesimpulannya

Jadi, berapa kali anda makan secara ideal dalam sehari? Hmmm ... jawapannya adalah semuanya bergantung pada keperluan badan anda. Sekiranya anda suka makan dalam bahagian kecil, maka makan 5-7 kali atau setiap 2-3 jam. Sementara itu, jika anda tidak selesa ketika makan bahagian kecil, makan 3 kali sehari dengan bahagian normal.

Ingat, yang paling penting ialah anda makan secara teratur dan memperhatikan bahagiannya. Dan jangan lupa untuk terus bersenam dengan tekun untuk membakar timbunan lemak berbahaya dan menjadikan badan sentiasa sihat dan cergas.