Kanser

Osteosarcoma: Kenali Sebab, Gejala dan Rawatan •

Definisi osteosarcoma

Apa itu osteosarcoma?

Osteosarcoma adalah sejenis barah tulang yang pada mulanya terjadi pada sel pembentuk tulang. Sel-sel ini berubah menjadi sel barah dan membentuk tulang yang tidak normal.

Biasanya, penyakit ini dijumpai pada tulang panjang, seperti tulang lutut dan bahu. Walau bagaimanapun, osteosarcoma juga boleh berlaku pada tulang lain. Sebenarnya, keadaan ini juga boleh muncul pada tisu lembut.

Osteosarcoma sering berlaku pada remaja dan orang muda, tetapi keadaan ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Kemoterapi, pembedahan, dan terapi radiasi adalah beberapa pilihan rawatan untuk merawat osteosarcoma. Doktor akan menentukan jenis rawatan barah tulang mengikut keadaan pesakit.

Biasanya, lokasi osteosarcoma, ukuran barah, dan jenis dan keparahan penyakit adalah faktor penentu bagi doktor untuk memilih jenis rawatan yang paling sesuai.

Setelah menjalani rawatan dan berjaya pulih, doktor masih perlu memantau keadaan pesakit untuk memastikan ada atau tidak kesan sampingan dari rawatan yang telah dijalankan.

Seberapa biasa penyakit ini?

Osteosarcoma sebenarnya adalah barah tulang yang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, penyakit ini adalah salah satu penyebab barah tulang yang paling biasa berlaku pada remaja dan orang muda.

Secara amnya, keadaan ini banyak mempengaruhi golongan muda di bawah usia 25 tahun. Oleh itu, jika anda mengalami gejala osteosarcoma, jangan ragu untuk memeriksa keadaan kesihatan anda dengan doktor anda.