Kesihatan wanita

11 Mitos haid yang tidak boleh anda percayai

Mitos haid sering didengar sejak zaman berzaman. Hingga kini, banyak wanita di Indonesia mempercayai mitos ini. Namun, adakah semuanya benar? Ayuh, cari kebenaran di sini!

Mitos haid yang tidak terbukti benar

1. Anggapan bahawa haid adalah cara membersihkan badan

Darah haid sering disebut sebagai "darah kotor", jadi haid dianggap sebagai cara untuk 'membersihkan' badan setiap bulan.

Pada pandangan pertama, pernyataan ini sangat saintifik, tetapi menurut Maria Sophocles, M.D. obstetrik dan pakar sakit puan dari Penn Medicine Princeton, jika dilihat secara teori, anggapan ini salah.

Menstruasi menandakan berakhirnya rutin bulanan rahim, di mana lapisan rahim tumbuh sebagai persediaan untuk kedatangan embrio.

Sekiranya tidak ada embrio, tisu ini akan ditumpahkan dengan darah. Ini dipanggil haid.

2. Mitos minum air sejuk menunda haid

Ramai orang percaya bahawa pengambilan minuman sejuk semasa haid akan melambatkan kedatangan tetamu bulanan, kerana darah haid akan membeku "sejuk" dan dinding rahim mengeras.

Sebenarnya, minuman sejuk tidak memberi kesan pada kelancaran atau kelewatan haid seseorang.

Ini kerana haid berkaitan dengan sistem pembiakan wanita, sementara minum dan makan berkaitan dengan sistem pencernaan.

Sistem pencernaan dan sistem pembiakan mempunyai saluran yang terpisah. Oleh itu secara perubatan, tidak benar bahawa suhu sejuk air yang anda minum dapat membeku darah dan menyebabkan haid tidak teratur.

Perlu diingat bahawa pada dasarnya terdapat tiga penyebab yang menyebabkan haid seseorang tidak lancar, iaitu:

  • masalah dengan lapisan rahim,
  • masalah hormon dari ovari sehingga tidak ada haid, dan
  • masalah bukan hormon seperti tekanan, senaman berlebihan dan sebagainya.

3. Mitosnya adalah dilarang mencuci rambut semasa haid

Selain dilarang minum sejuk, mitos lain mengenai haid adalah anda tidak boleh mencuci rambut semasa haid. Walaupun anda ingin mencuci rambut, lebih baik menggunakan air suam daripada air sejuk.

Mitos itu beredar kerana kepercayaan bahawa jika anda sedang haid, liang-liang kulit kepala akan terbuka lebar sehingga anda terdedah kepada sakit kepala.

Sebenarnya, haid tidak ada kaitan dengan sama ada seseorang itu perlu mencuci rambutnya atau tidak. Tidak dapat dinafikan bahawa semasa haid wanita akan merasa perkara yang tidak selesa seperti sakit kepala.

Walau bagaimanapun, sakit kepala ini berkaitan dengan sindrom pramenstruasi (PMS), bukan disebabkan oleh keramas.

Syampu sebenarnya diperlukan untuk menjaga kebersihan organ tubuh. Sekiranya rambut anda bersih dan berbau harum, anda pasti lebih selesa dan yakin, bukan?

4. Minum soda mempercepat haid

Mitos haid ini pada dasarnya sama dengan larangan minum air sejuk semasa haid.

Jadi, mitos tentang minum soda dapat memudahkan haid sehingga kini tidak dapat dibuktikan secara ilmiah.

Makanan dan minuman yang anda makan tidak mempengaruhi cara haid anda menjadi lebih cepat atau lebih perlahan.

Ini kerana pada dasarnya makanan dan minuman yang dimakan oleh seseorang akan masuk ke perut dan usus.

Manakala haid berlaku di rahim atau saluran pembiakan. Jadi, tidak ada kaitan antara perut dan saluran pembiakan.

5. Mitos kitaran haid mestilah 28 hari

Pertama sekali, penting untuk memahami bahawa kitaran haid setiap wanita tidak selalu sama. Itulah sebabnya, tidak semua wanita mempunyai kitaran haid 28 hari.

Jadi, anda tidak perlu risau sekiranya kitaran haid anda lebih pendek atau lebih lama daripada 28 hari.

Sebabnya, wanita mempunyai kitaran haid antara 21-35 hari. Ini dipengaruhi oleh beberapa perkara, seperti penurunan berat badan, aktiviti yang dilakukan, tekanan, ubat-ubatan, dan lain-lain.

Bukan hanya itu, seiring bertambahnya usia, kitaran haid bagi sesetengah wanita akan berubah, dan mungkin mengalami pelbagai gangguan haid.

6. Tidak boleh berenang semasa haid

Semasa haid, seseorang boleh memilih untuk tidak berenang. Selain takut kerana warna air kolam boleh berubah menjadi merah, banyak yang percaya bahawa tekanan air di kolam dapat menghentikan kitaran haid.

Sebenarnya, berenang tidak akan menyebabkan apa-apa kepada seseorang yang sedang haid.

Seseorang yang biasanya memilih untuk tidak berenang pada dasarnya kerana perasaan tidak selesa. Namun, bukan masalah besar untuk dibahaskan.

Untuk mencegah air kolam menjadi merah kerana rembesan darah haid, anda boleh menggunakan tampon atau cawan haid ketika anda ingin berenang.

Penyelesaian lain, pilih waktu untuk berenang ketika darah haid tidak banyak.

7. Tidak boleh minum ubat semasa haid

Ramai yang berpendapat bahawa pengambilan ubat semasa haid boleh menyebabkan darah haid tersumbat dan menyebabkan kemandulan.

Sebenarnya, seorang wanita mungkin mengambil ubat tertentu. Contohnya, ubat penahan sakit sekiranya sakit haid adalah aktiviti yang sangat mengganggu.

Selain itu, semasa haid anda juga dibenarkan mengambil suplemen penambah darah sekiranya anda merasa lemah.

Wanita yang mengalami haid juga boleh terus mengambil ubat-ubatan yang selalu mereka minum, seperti ubat untuk mengawal tekanan darah, dan lain-lain.

8. Mitos tidak boleh bersenam semasa haid

Sebilangan orang juga berpendapat bahawa wanita yang sedang haid tidak boleh bersenam. Sebabnya ialah bersenam semasa haid boleh membuat wanita lemah.

Manakala senaman ringan seperti berjalan kaki, gimnastik, yoga, dan berbasikal sebenarnya disarankan untuk melegakan kekejangan di perut.

Melancarkan dari Jurnal Penyelidikan Kejururawatan dan Bidan Iran Melakukan senaman aerobik secara berkala dapat membantu merawat gejala PMS seperti sakit perut.

Namun, apa yang perlu anda perhatikan adalah untuk mengelakkan melakukan sukan yang berat seperti mengangkat beban, bermain bola keranjang dan lain-lain.

Juga, pastikan anda minum air secukupnya dan jangan bersenam untuk waktu yang lama supaya anda tidak letih dan kering.

9. Dilarang melakukan hubungan seks semasa haid

Ramai orang berpendapat bahawa melakukan hubungan seks semasa haid adalah pantang larang, menjijikkan atau bahkan kotor.

Sebenarnya, menurut beberapa pakar, salah satu faedah seks semasa haid adalah bahawa ia membantu melegakan kekejangan perut.

Ini kerana rangsangan seksual dan orgasme melibatkan pengecutan dan pelepasan otot yang dapat membuat kekejangan perut menjadi lebih baik. Bukan hanya itu, darah haid juga boleh menjadi pelincir semula jadi.

Walaupun begitu, adalah penting untuk memahami bahawa melakukan hubungan seks semasa haid mesti dibincangkan dengan pasangan anda terlebih dahulu.

Sebabnya, pilihan dan keperluan seksual setiap orang berbeza. Sekiranya anda dan pasangan anda selesa dengan idea untuk melakukan hubungan seks dalam tempoh anda, maka lakukanlah.

Walau bagaimanapun, penting untuk melakukan seks yang selamat semasa anda sedang haid untuk mengurangkan risiko mendapat jangkitan atau menularkan penyakit kelamin.

10. Mitos segerak haid

Penyegerakan haid juga dipanggil Kesan McClintock adalah salah satu mitos haid yang cukup terkenal di dunia antarabangsa.

Melancarkan dari Jurnal Pembiakan Manusia dari Oxford, sinkronisasi haid adalah anggapan bahawa apabila seorang wanita berinteraksi dengan wanita lain secara intensif, tempoh haidnya cenderung sama.

Keadaan ini biasanya dialami oleh ibu dan anak perempuan, saudara perempuan, atau dengan rakan sebilik di kolej atau sekolah.

Dari jurnal tersebut dijelaskan bahawa beberapa wanita mengaku pernah mengalami kejadian ini. Walau bagaimanapun, tidak ada fakta saintifik yang membuktikan hubungan antara interaksi wanita dengan haid.

11. Bulan purnama boleh mencetuskan haid pada wanita

Menurut ahli astronomi, bulan purnama atau bulan super adalah keadaan di mana bulan berada pada titik paling dekat dengan bumi. Jadi ia kelihatan lebih besar dan lebih cerah dari biasa.

Sejak zaman Yunani kuno, masyarakat sering mengaitkan fenomena ini dengan pembiakan wanita. Mereka berfikir bahawa bulan super boleh menyebabkan wanita haid dan meningkatkan kesuburan.

Shin-Ichiro Mastumoto di Jurnal Penyelidikan Irama Biologi dan Perubatan menunjukkan bahawa secara statistik, kadar kelahiran meningkat sekitar 2% hingga 3% dalam tempoh tersebut bulan super berlaku.

Ichiro menunjukkan bahawa ini mungkin dipengaruhi oleh cahaya bulan dan peningkatan gaya graviti ketika bulan super.

Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan oleh Kemajuan Sains membantah ini. C. Helfrich-Förster menyatakan bahawa itu adalah kebetulan semata-mata.

Sebenarnya, tidak didapati bahawa terdapat kesan langsung cahaya bulan dan graviti pada pembiakan wanita. Jadi, ini hanya mitos haid yang tidak boleh anda percayai.

Jadi mulai sekarang, jangan terpengaruh dengan mitos haid yang belum jelas!