Kanser

Cara Mencegah Leukemia atau Kanser Darah

Angka kematian akibat leukemia berada di kedudukan kelima setelah barah paru-paru, barah payudara, barah serviks, dan barah hati. Data yang dikeluarkan oleh Organisasi Kesihatan Sedunia menyatakan bahawa pada tahun 2018, jumlah kematian akibat leukemia di Indonesia mencapai 11.314 kes. Memandangkan bahaya penyakit ini, pencegahan leukemia harus dilakukan seawal mungkin. Lebih-lebih lagi, penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Jadi, apa cara untuk mencegah leukemia yang perlu diaplikasikan?

Pelbagai cara untuk mencegah leukemia yang perlu diaplikasikan

Punca sebenar leukemia tidak diketahui. Walau bagaimanapun, beberapa faktor dikatakan dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap barah darah ini.

Beberapa faktor tidak dapat dielakkan, seperti usia dan jantina. Namun, anda masih dapat mengurangkan risiko leukemia dengan menerapkan pelbagai langkah pencegahan sejak awal. Inilah cara mencegah leukemia yang boleh anda gunakan:

1. Elakkan terdedah kepada bahan kimia

Pendedahan kepada bahan kimia, seperti benzena dan formaldehid, dikatakan dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap leukemia. Oleh itu, salah satu cara untuk mencegah leukemia adalah dengan mengelakkan terkena kedua-dua bahan kimia ini.

Menurut American Cancer Society, benzena adalah cecair yang tidak berbau, tidak berwarna dan mudah terbakar. Cecair ini dapat dijumpai dalam petrol dan sering digunakan dalam industri kimia, seperti plastik, pelincir, getah, pewarna, deterjen, ubat-ubatan, dan racun perosak.

Untuk dapat mencegah leukemia, anda perlu mengelakkan kulit bersentuhan dengan petrol dan mengelak dari berada di dekat kereta pegun agar tidak terkena asap ekzos kereta. Anda juga perlu mengurangkan pendedahan anda terhadap cat, pewarna lain, atau produk lain yang mengandungi benzena, terutamanya di tempat yang tidak berventilasi.

Sekiranya anda bekerja di industri kimia, berbincanglah dengan bos anda mengenai penggantian benzena dengan pelarut lain atau menggunakan peralatan pelindung diri untuk mengelakkan pendedahan sebanyak mungkin.

Selain benzena, formaldehid juga boleh membahayakan kesihatan anda jika terdedah secara berterusan. Formaldehid adalah bahan kimia yang biasa digunakan dalam beberapa bahan binaan dan produk rumah tangga, seperti lantai, perabot, kain, kosmetik, deterjen, cat, dan racun perosak.

Oleh itu, rumah anda sendiri boleh membahayakan anda kerana kandungan formaldehidnya yang tinggi. Untuk pencegahan leukemia, anda perlu memilih produk perabot dan rumah tangga dengan kandungan formaldehid yang rendah atau tidak.

Namun, jika anda sudah menggunakan produk dengan ramuan ini, anda dapat mengurangkan pendedahan anda dengan membuka tingkap anda selama beberapa minit setiap hari untuk menghirup udara segar, menggunakan kipas sebanyak mungkin, menjaga suhu dan kelembapan di rumah anda, dan tidak merokok di dalam rumah.

2. Elakkan pendedahan radiasi yang tidak perlu

Pendedahan terhadap tahap radiasi yang tinggi, seperti letupan bom atom atau bekerja di kilang senjata atom dan loji kuasa, dikatakan dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap leukemia. Oleh itu, mengurangkan pendedahan radiasi boleh menjadi salah satu cara untuk mencegah leukemia.

Untuk meminimumkan pendedahan, anda dapat mengurangkan waktu bekerja, meningkatkan jarak antara anda dan sumber radiasi, atau menggunakan perlindungan diri. Bercakap dengan bos anda mengenai perkara ini.

Selain itu, pendedahan radiasi dari pemeriksaan perubatan atau rawatan juga harus dihindari sebagai bentuk pencegahan leukemia, seperti radioterapi, sinar-X, atau lain-lain. Anda boleh memilih jenis pemeriksaan lain, seperti ultrasound, yang lebih selamat (jika boleh). Rujuk doktor anda mengenai faedah dan risiko penggunaan peralatan ini.

3. Elakkan merokok

Rokok mengandungi pelbagai bahan berbahaya yang boleh menyebabkan barah, termasuk leukemia. Oleh itu, anda perlu berhenti merokok dan mengelakkan asap rokok sebagai cara mencegah leukemia. Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda mengenai cara berhenti merokok dengan betul jika ini sukar.

4. Mengekalkan berat badan yang ideal

Beberapa kajian menunjukkan bahawa berat badan berlebihan atau obes boleh meningkatkan risiko leukemia. Oleh itu, anda dapat mengurangkan risiko penyakit ini dengan mengekalkan berat badan yang ideal.

Anda boleh melakukan ini dengan bersenam secara teratur dan teratur dan mengelakkan makanan berkalori tinggi. Lakukan senaman 30 minit sehari untuk menjaga kesihatan badan. Anda juga dapat memeriksa berat badan ideal anda melalui kalkulator BMI (Indeks Jisim badan) di sini.

5. Makan makanan berkhasiat seimbang

Makan makanan tertentu tidak secara langsung mencegah barah. Walau bagaimanapun, makan makanan berkhasiat yang seimbang dapat menjaga kesihatan tubuh anda, jadi kaedah ini dapat mencegah pelbagai penyakit, termasuk leukemia.

Untuk mencegah barah, termasuk leukemia, anda perlu makan pelbagai buah dan sayur-sayuran yang kaya dengan antioksidan, kacang-kacangan, biji-bijian, dan mengandung lemak yang sihat. Anda juga perlu menghadkan jumlah makanan yang diproses dan digoreng, lemak tidak sihat, gula, dan karbohidrat halus.