Kesihatan kulit

Apakah Faedah Biotin untuk Rambut? |

Biotin (juga disebut vitamin H) telah lama terkenal dengan khasiatnya untuk menjaga rambut, kulit, dan kuku yang sihat. Kelebihan Biotin telah lama diketahui kerana khasiatnya untuk mengekalkan rambut yang sihat, terutama rambut yang menebal. Adakah benar?

Kelebihan biotin untuk rambut tebal, cantik dan sihat

Biotin tergolong dalam kumpulan vitamin kompleks B yang boleh didapati dalam makanan tambahan dan makanan. Sumber biotin yang paling banyak adalah kacang (terutama badam), kuning telur, kacang soya, dan ikan.

Bakteria dalam usus anda juga dapat membantu menghasilkan biotin yang mencukupi untuk memenuhi keperluan badan anda. Oleh itu, keadaan kekurangan biotin agak jarang berlaku.

Di dalam badan, biotin bertindak balas dengan enzim khas yang berfungsi menghasilkan asid amino untuk menghasilkan protein. Rambut terbuat dari keratin, yang merupakan protein. Itulah sebabnya manfaat biotin dipercayai dapat membantu pertumbuhan rambut.

Walaupun begitu, penyelidikan perubatan yang menumpukan pada kajian mengenai manfaat biotin untuk mencegah keguguran rambut masih terhad. Sehingga kini, terdapat sedikit bukti yang menunjukkan peningkatan pengambilan biotin dapat membantu mendorong pertumbuhan rambut.

Salah satu kajian dilakukan pada tahun 2015. Wanita dengan rambut tipis diberi suplemen protein laut (MPS) yang mengandung biotin dan pil plasebo, dua kali sehari selama 90 hari.

Hasilnya, wanita yang mengambil MPS mengalami pertumbuhan rambut yang cukup banyak di kawasan yang mengalami keguguran rambut.

Tetapi memang, beberapa makanan segar yang mengandung biotin juga mengandungi beberapa vitamin lain yang juga dapat membantu menjaga rambut yang sihat, termasuk vitamin A dan vitamin B6.

Cadangan dos suplemen biotin

Lancarkan Garis KesihatanPentadbiran Makanan dan Dadah (setara dengan Badan POM Indonesia) tidak mempunyai cadangan untuk diet biotin setiap hari kerana kes kekurangan biotin agak jarang terjadi.

Walau bagaimanapun, dos biotin mungkin berbeza berdasarkan usia, jantina, dan kesihatan keseluruhan. Pakar mengesyorkan garis panduan dos makanan tambahan yang mengandungi biotin di bawah.

  • Sesiapa yang berumur 10 tahun ke atas harus mendapat antara 30 - 100 mcg (mikrogram) pengambilan biotin sehari.
  • Bayi dan kanak-kanak harus mendapat 10 - 20 mcg sehari (umur 0 - 3 tahun), 25 mcg (umur 4 - 6 tahun), dan 30 mcg (umur 7 - 10 tahun).

Wanita yang hamil atau menyusu mungkin memerlukan jumlah biotin yang lebih tinggi.

Bercakap dengan doktor atau pakar pemakanan anda mengenai pengambilan harian yang tepat untuk anda. Profesional boleh memberi panduan bagaimana meningkatkan dos biotin anda dengan selamat untuk faedah maksimum.

Anda boleh memenuhi dos biotin yang disyorkan melalui diet anda atau dengan mengambil suplemen biotin.