Kesihatan Otak dan Saraf

Pelbagai Masalah Kesihatan Yang Boleh Menjadi Penyebab Vertigo

Vertigo adalah keadaan di mana penghidap merasakan sensasi berputar yang sering digambarkan sebagai pening di kepala. Ini adalah gejala biasa yang dialami oleh orang dewasa. Penyebab gejala ini boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis vertigo yang dialami.

Pelbagai masalah kesihatan yang boleh menyebabkan vertigo

Secara umum, vertigo terbahagi kepada dua jenis, iaitu periferal dan pusat. Vertigo periferal disebabkan oleh masalah pada bahagian telinga dalam yang mengawal keseimbangan, juga dikenali sebagai labirin vestibular. Sementara itu, vertigo pusat berlaku kerana masalah dengan otak, yang biasanya berlaku di batang otak atau bahagian belakang otak (cerebellum).

Pelbagai gangguan atau penyakit pada bahagian badan ini umumnya menjadi penyebab utama sakit kepala vertigo. Sekiranya penyakit ini tidak dikawal, vertigo akan kerap berulang, yang tentunya boleh mengganggu aktiviti anda. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui apa yang menyebabkan vertigo, termasuk pelbagai faktor yang menyebabkan gejala ini berulang.

Sebab yang berbeza memerlukan rawatan vertigo yang berbeza. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan atau penyakit telinga dan otak yang mungkin menjadi penyebab vertigo pada anda:

1. BPPV

Vertigo Posisi Paroxysmal Benign (BPPV) adalah penyebab vertigo yang paling biasa, yang menyebabkan sensasi berpusing atau pening secara tiba-tiba. Pening yang muncul boleh ringan, tetapi juga sangat kuat atau sengit, dan sering disertai dengan mual, muntah, dan kehilangan keseimbangan.

BPPV biasanya berlaku apabila anda membuat perubahan kedudukan kepala secara tiba-tiba. Keadaan ini boleh berlaku semasa anda menggerakkan kepala ke atas dan ke bawah, berbaring, atau ketika anda membalikkan badan atau duduk dari posisi tidur.

Punca keadaan ini tidak diketahui. Namun, menurut Mayo Clinic, keadaan ini sering dikaitkan dengan pukulan ringan hingga teruk atau kecederaan pada kepala atau gangguan yang merosakkan telinga dalam, seperti kerosakan yang berlaku semasa pembedahan telinga.

2. Penyakit Meniere

Penyebab vertigo lain adalah Penyakit Ménière, gangguan telinga dalam yang mempengaruhi keseimbangan dan pendengaran. Selain vertigo, keadaan ini biasanya dicirikan oleh sensasi deringan di telinga atau tinitus, kehilangan pendengaran sementara atau pekak sensorineural, dan perasaan kenyang dan tekanan di telinga.

Di dalam telinga, terdapat tabung berisi cairan, yang bersama dengan saraf dan tengkorak membantu pendengaran dan menjaga keseimbangan badan. Apabila tiub menghasilkan lebihan cecair, cecair ini dapat mengganggu isyarat yang akan diterima oleh otak, sehingga vertigo dapat terjadi.

Punca keadaan ini tidak diketahui. Walau bagaimanapun, beberapa faktor mungkin berperanan untuk menyebabkan lebihan cairan di telinga, seperti masalah dengan pengaliran cairan, tindak balas imun yang tidak normal, jangkitan virus, gangguan genetik, atau gabungan faktor-faktor ini.

3. Labirin

Labyrinthitis adalah keradangan pada bahagian telinga dalam yang disebut labirin. Labirin terdiri daripada saluran berisi cecair, yang bersama dengan saraf membantu mengawal keseimbangan dan pendengaran. Sekiranya ada saraf atau labirin yang meradang, vertigo dan kehilangan pendengaran boleh berlaku.

Labyrinthitis biasanya disebabkan oleh virus atau bakteria. Beberapa virus diketahui menyebabkan labirinitis, termasuk influenza, herpes, campak, rubella, polio, hepatitis, atau varicella. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, meningitis atau kecederaan kepala juga boleh menyebabkan labirinitis.

4. Migrain Vestibular

Migrain dan vertigo berbeza. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah migrain, migrain vestibular boleh menjadi penyebab vertigo.

Tidak seperti migrain biasa, migrain vestibular tidak selalu menyebabkan sakit kepala. Gejala utama adalah rasa pening yang datang dan pergi, dan boleh berlaku kerana pergerakan kepala secara tiba-tiba. Keadaan ini juga masih berkaitan dengan telinga dalam yang mengatur deria pendengaran dan keseimbangan.

Punca dan proses migrain vestibular tidak diketahui dengan pasti. Kecurigaan sementara penyakit ini adalah kegagalan antara saraf otak yang menyebabkan pelebaran saluran darah di dalam dan di sekitar otak, termasuk arteri vestibular di telinga dalam.

5. TIA Vertebrobasilar

Juga dikenali sebagai kekurangan vertebrobasilar, penyakit ini mempengaruhi sistem arteri vertebrobasilar yang terletak di bahagian belakang otak. Arteri ini membekalkan darah, oksigen dan nutrien ke struktur otak yang paling penting termasuk batang otak, lobus oksipital, dan otak kecil.

Dalam kekurangan vertebrobasilar, arteri mengembangkan keadaan yang disebut aterosklerosis yang menyekat aliran darah ke otak. Ini disebabkan oleh pembentukan plak kerana penumpukan kolesterol dan kalsium di saluran darah.

Penyakit ini mempunyai simptom seperti strok dan boleh menjadi penyebab berulang vertigo. Orang yang cenderung kekurangan vertebrobasilar biasanya orang tua atau yang mempunyai risiko tinggi hipertensi dan hiperlipidemia (peningkatan kadar lemak dalam darah).

6. Penyakit telinga dalam autoimun (AIED)

Sistem imun berfungsi membasmi kuman dan bakteria yang tidak baik untuk tubuh. Dalam penyakit penyakit telinga dalam autoimun (AIED), sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sel-sel di telinga dalam sebagai kuman.

Dalam keadaan ini, reaksi autoimun juga muncul. Selain vertigo, reaksi yang mungkin berlaku termasuk deringan di telinga (tinnitus), masalah keseimbangan, atau perasaan kenyang di telinga.

7. Pukulan

Masalah dengan otak, seperti strok, juga boleh menjadi penyebab vertigo. Strok adalah keadaan apabila bekalan darah ke bahagian otak terganggu atau berkurang. Keadaan ini menyebabkan tisu otak tidak mendapat cukup oksigen dan nutrien, sehingga sel-sel otak mulai mati dalam beberapa minit dan beberapa gejala, termasuk pening dan vertigo, dapat muncul.

8. Sklerosis berganda

Multiple sclerosis adalah penyakit autoimun yang menyerang sistem saraf pusat, iaitu otak dan saraf tunjang. Keadaan ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sarung pelindung (myelin) yang menutupi serat saraf, mengganggu masalah komunikasi antara otak dan seluruh badan.

Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah dengan pergerakan badan, seperti gegaran. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menjadi penyebab pening dan vertigo pada penghidap.

9. Tumor otak

Tumor otak juga boleh menjadi penyebab terjadinya vertigo pada anda. Keadaan ini berlaku apabila tumor tumbuh dan berkembang di otak kecil, yang merupakan bahagian otak yang mengawal pergerakan. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh masalah keseimbangan, sensasi berputar, atau gejala tumor lain.

10. Neuroma akustik

Neuroma akustik, juga dikenali sebagai schwannoma vestibular, adalah tumor jinak (bukan kanker) yang tumbuh di saraf vestibular, saraf yang menuju dari telinga dalam ke otak. Tumor jinak di kawasan ini boleh mempengaruhi keseimbangan dan pendengaran anda, yang boleh menyebabkan kehilangan pendengaran, deringan di telinga, dan vertigo.

Selain pelbagai penyakit dan masalah kesihatan di atas, pengambilan ubat tertentu juga boleh menyebabkan vertigo. Sebilangannya adalah antibiotik, aminoglikosida, cisplatin, diuretik, atau salisilat, yang mempengaruhi struktur telinga dalam. Kemudian, ubat antikonvulsan, aspirin, hingga alkohol juga boleh menjadi penyebabnya.

Oleh itu, jika anda mengalami vertigo kerana ubat ini, pengambilannya boleh menyebabkan vertigo kambuh atau berulang pada masa akan datang. Sebaliknya, mengelakkan atau menyesuaikan dos boleh menjadi salah satu cara untuk merawat keadaan ini.

Pelbagai faktor risiko yang boleh menyebabkan vertigo

Sebagai tambahan kepada penyebab di atas, pelbagai faktor juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami vertigo. Berikut adalah beberapa faktor berikut:

  • Berusia. Vertigo lebih kerap berlaku pada orang tua, terutamanya lebih dari 50 tahun.
  • Mengalami kemalangan yang boleh mengakibatkan kecederaan kepala.
  • Mempunyai sejarah keluarga vertigo atau penyakit yang menyebabkannya.
  • Mengambil alkohol.
  • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti antikoagulan, aspirin, antibiotik, diuretik, dan lain-lain.
  • Mempunyai sejarah tekanan darah tinggi atau darah tinggi.
  • Asap.

Mempunyai faktor risiko di atas tidak bermakna anda pasti akan mengalami vertigo. Walau bagaimanapun, mengelakkan beberapa faktor di atas boleh mengurangkan risiko anda mengalami vertigo dan ia berulang di masa hadapan. Sebaliknya, anda juga boleh mencuba pelbagai pergerakan untuk mengelakkan vertigo berulang, seperti manuver Epley dan sebagainya.