Pemakanan

Sekatan Makanan dan Minuman Ketika Demam Menyerang

Secara amnya, apabila anda merasa tidak sihat, doktor atau orang terdekat akan mencadangkan pelbagai perkara dan pantang larang ketika anda demam. Salah satu pantang larang yang mesti dipertimbangkan adalah makanan dan minuman yang dimakan. Kira-kira, makanan apa yang harus dielakkan agar demam tidak bertambah teruk?

Tabu makanan dan minuman ketika anda demam

1. Minuman tenaga

Sebilangan besar minuman tenaga mesti mengandungi gula tambahan, yang berfungsi sebagai tenaga untuk atlet. Tetapi ketika anda demam, kandungan gula juga menyebabkan keradangan pada sistem imun. Oleh itu, lebih baik mengelakkan minuman yang mengandungi gula tinggi. Ada baiknya mengkonsumsi cecair mineral melalui air, sayur-sayuran dan sup suam untuk mengelakkan demam sehingga tidak bertambah buruk.

2. Roti

Roti adalah salah satu makanan termudah untuk menaikkan kadar gula dalam darah. Mengapa anda mesti mengelakkan roti putih semasa anda demam? Apabila anda demam, tubuh akan meningkatkan tahap keradangan jika tubuh mengambil makanan yang mengandungi gula. Selain itu, roti putih juga meningkatkan molekul tubuh yang disebut sitokin untuk keluar lebih banyak.

3. Ais krim

Ketika demam kadang-kadang lidah ingin merasakan pelbagai makanan untuk dipulihkan mood diri. Tidak jarang, ais krim juga merupakan salah satu sasaran makanan yang diidamkan ketika anda demam. Malangnya, gabungan lemak padat dan gula dalam ais krim tidak sepadan dengan rasa sejuk dan menenangkan di tekak anda.

Kemudian, gabungan keradangan badan dan selsema akan menjadikan sistem imun semakin membebankan. Sebagai gantinya, cubalah makan yogurt rendah lemak dan buah segar untuk memuaskan keinginan anda untuk gula-gula ketika anda demam.

4. Gula-gula

Makan gula-gula ketika anda demam hanya akan merangsang keradangan dan melemahkan sistem imun. Satu kajian dalam American Journal of Clinical Nutrition, mendapati bahawa gula mengurangkan keberkesanan sel darah putih dengan mengurangkan kemampuan mereka untuk memusnahkan sel bakteria di dalam badan. Sementara itu, makan gula-gula ketika anda demam atau selesema boleh menjadikan tubuh anda lebih mudah terkena jangkitan bakteria lain.

5. Makanan goreng

Salah satu pantang larang makanan ketika demam ini sukar ditolak bagi kebanyakan orang. Ya, makanan goreng seperti pelbagai makanan goreng, ayam goreng, telur goreng dan lain-lain memang sedap. Tetapi sayangnya di sinilah sebahagian besar lemak tepu padat terletak.

Menurut kertas kajian 2014 dari National Institutes of Health, lemak jenuh berlebihan dapat mengelirukan pertahanan penting dalam sistem kekebalan tubuh, yang disebut DPT. Kekeliruan ini dapat menyebabkan keradangan, yang menekan sistem kekebalan tubuh, menyukarkan tubuh untuk melawan virus penyebab jangkitan.

6. Daging

Daging walaupun mengandungi protein dan zink, tetapi daging adalah salah satu pantang larang demam yang mesti dielakkan. Sebabnya, daging berlemak dapat meningkatkan keradangan dan menekan sistem imun. Sebagai gantinya, pilihlah makanan laut atau sup ayam tradisional dan bukannya daging dan badan masih boleh mendapatkan protein dan zink.