Kesihatan wanita

Mengapa Wanita Sering Rasa Lebih Teruja Semasa Menstruasi?

Selain penampilan pendarahan biasa, banyak perkara lain berubah dalam tempoh wanita. Mungkin sekali-sekala atau bahkan setiap kali anda haid, anda merasakan nafsu seks anda lebih meningkat daripada hari-hari biasa. Sebenarnya, apa yang menyebabkan wanita lebih gemar haid?

Mengapa wanita merasa lebih bersemangat ketika dalam perjalanan haid?

Terdapat banyak hormon yang terlibat semasa haid, seperti estrogen, progesteron, dan testosteron. Semua hormon ini mempunyai peranan penting dalam meningkatkan dorongan seks anda.

Dibuktikan oleh kajian yang diterbitkan dalam Hormon dan Tingkah Laku, yang mencari perubahan tahap hormon dalam badan semasa haid, dan kemudian membandingkannya dengan aktiviti seksual peserta.

Menariknya, hasil kajian ini mendapati bahawa perubahan tahap hormon estrogen dan progesteron semasa kitaran haid, secara langsung berkaitan dengan perubahan gairah seksual wanita. Itulah sebabnya, anda sering merasa lebih bersemangat dalam tempoh anda.

Dijelaskan lebih lanjut oleh Dr. Adeeti Gupta, MD, pakar obstetrik dan ginekologi di Amerika Syarikat, bahawa hormon estrogen dan progesteron mempunyai peranan tersendiri dalam menentukan libido wanita.

Hormon estrogen diduga dapat meningkatkan libido dan keinginan untuk melakukan hubungan seks, sementara hormon progesteron berperanan menstabilkan dorongan seks.

Apakah fasa perubahan hormon seks di dalam badan?

Biasanya, beberapa hari sebelum memasuki hari pertama haid atau fasa ovulasi, semua hormon yang terlibat dalam haid, seperti luteinizing (LH), estrogen, progesteron, dan testosteron, cenderung lebih tinggi daripada hari-hari sebelumnya.

Hormon LH yang meningkat akan mendorong tubuh melepaskan telur untuk menunggu persenyawaan. Secara tidak langsung, hormon LH berperanan membuat anda lebih bersemangat ketika anda datang haid nanti.

Selanjutnya, sebelum pendarahan haid berlaku, semua hormon ini kelihatan terpisah untuk menjalankan tugas masing-masing. Tahap estrogen cenderung meningkat, sementara tahap progesteron jauh lebih rendah semasa dan selepas haid.

Gabungan perubahan hormon ini membuat anda merasa lebih teruja ketika anda menjalani haid berbanding ketika anda tidak haid, kata Dr. Adeeti Gupta. Singkatnya, beberapa waktu sebelum haid, semasa haid, dan beberapa hari selepas haid, ini adalah waktu yang paling biasa untuk peningkatan keinginan seksual wanita.

Jadi, bolehkah anda melakukan hubungan seks ketika haid anda tiba?

Walaupun kedengarannya agak tidak biasa, sebenarnya tidak apa-apa untuk melakukan hubungan seks semasa anda sedang dalam tempoh haid. Dilancarkan dari laman Healthline, malah ada beberapa faedah yang dapat diperoleh dari melakukan hubungan seks semasa haid.

Bermula dari dapat melegakan kekejangan perut yang sering terdapat semasa haid, memendekkan haid, sebagai pelincir atau pelincir semula jadi, malah dapat membantu mengatasi sakit kepala yang kadang-kadang terjadi semasa haid.

Namun, selain dapat memberikan manfaat ini, tentu ada juga kesan sampingan yang menyertainya. Pertama, darah yang keluar semasa haid boleh membuatkan anda dan pasangan merasa tidak selesa. Terutama jika darah yang keluar cukup banyak dan berat, sehingga kotor juga cadar dan tempat tidur.

Kedua, melakukan hubungan seks semasa haid dapat meningkatkan risiko mendapat jangkitan kelamin (IMS), seperti HIV, herpes, sifilis, HPV, gonore (gonorea), dan sebagainya. Ini kerana mikroorganisma penyebab penyakit biasanya hidup di dalam darah, jadi mikroorganisma ini dapat dengan mudah bergerak dan menyebar melalui kontak dengan darah haid.

Oleh itu, ada baiknya anda mengetepikan sebentar mengenai rangsangan seksual yang anda rasakan, kemudian cuba pertimbangkan dengan teliti beberapa perkara penting jika anda ingin melakukan hubungan seks semasa haid.