Kesihatan Pencernaan

Cara Membezakan Sakit Perut Gejala Apendisitis dan Gastritis

Pada pandangan pertama, sakit perut akibat bisul dan radang usus buntu mempunyai simptom yang hampir sama. Tidak jarang ini menjadikan banyak orang salah menafsirkan sakit perut yang mereka rasakan. Akibatnya, sebilangan orang yang benar-benar mengalami apendisitis berpendapat bahawa mereka hanya mengalami sakit perut kerana makan lewat.

Memberi gambaran yang salah mengenai penyebab sakit perut anda boleh menyebabkan salah diagnosis dan rawatan. Pada akhirnya, ini dapat memperburuk gejala apendisitis yang dihidapi.

Itulah sebabnya anda perlu mengetahui perbezaan gejala yang disebabkan oleh kedua penyakit ini untuk memberikan rawatan yang tepat untuk kedua-dua keadaan tersebut. Terdapat beberapa perbezaan penting antara gejala sakit perut apendisitis atau kerana ulser yang dapat anda kenali.

Apakah perbezaan antara sakit perut kerana bisul dan gejala sakit perut apendisitis?

Sakit perut kerana radang usus buntu

Apendisitis adalah keradangan pada apendiks atau apendiks. Lampiran adalah struktur berbentuk tiub kecil yang melekat pada awal usus besar, yang terletak di perut kanan bawah.

Sekiranya tidak segera dirawat, apendiks dapat pecah dan menyebarkan jangkitan ke bahagian perut yang lain. Sekiranya keadaan ini berlaku, lapisan perut juga akan mengalami keradangan yang boleh membawa maut.

Tanda utama sakit perut akibat radang usus buntu adalah perasaan sakit di bahagian bawah kanan perut. Pada mulanya kesakitan bermula di bahagian tengah perut atau di sekitar pusar yang terasa seperti tenggelam.

Kemudian, kesakitan ini perlahan-lahan bergerak ke bahagian kanan bawah perut dan cenderung tertumpu pada tempat di mana apendiks berada.

Sakit perut pada ketika ini akan terasa lebih teruk dan sengit. Sekiranya anda menyentuh ia juga akan menyakitkan. Sakit perut juga akan bertambah teruk ketika anda menarik nafas dalam-dalam, batuk, bersin, berjalan, atau pergerakan yang memberi tekanan pada perut kanan bawah.

Selain sakit di perut kanan bawah, apendisitis juga akan menyebabkan beberapa gejala lain, termasuk:

  • penurunan selera makan,
  • loya dan muntah
  • kembung,
  • tidak dapat melewati angin (kentut), dan
  • demam.

Sakit perut kerana gastrik

Pada dasarnya ulser bukan penyakit, tetapi merupakan tanda keadaan kesihatan atau penyakit lain yang menyebabkannya. Ulser boleh berlaku kepada semua orang dari semasa ke semasa.

Seseorang yang mempunyai ulser biasanya merasa tidak selesa atau sakit di saluran pencernaan atas seperti perut, esofagus, atau duodenum.

Gejala ulser perut yang paling biasa adalah kembung. Kembung perut disebabkan oleh perut di mana terdapat banyak gas. Di samping itu, gejala lain yang mungkin muncul adalah:

  • pening dan muntah,
  • perut panas,
  • kerap bersendawa, kerana gas yang dihasilkan oleh perut,
  • merasa sakit di perut dan dada, dan
  • kemunculan rasa masam di mulut.

Masih bingung sakit perut mana yang merupakan gejala radang usus buntu atau ulser? Perhatikan lokasi kesakitan

Pada dasarnya, perbezaan yang paling ketara antara radang usus buntu dan ulser adalah lokasi kesakitan. Perut menyebabkan sakit di bahagian atas perutatau di sekitar solar plexus. Selain itu, penyakit ulser pada amnya tidak menyebabkan demam tinggi.

Sementara itu gejala sakit perut apendisitis muncul di perut kanan bawah. Apa lagi jika ditekan, kesakitan ini hanya akan bertambah teruk.

Sekiranya anda atau saudara-mara anda mempunyai simptom sakit di bahagian bawah kanan yang sangat menyakitkan, anda harus segera dibawa ke hospital terdekat untuk pemeriksaan lanjut. Ini untuk mengurangkan risiko radang usus buntu menjadi lebih teruk.