Gigi dan Mulut

Mengetahui Sekiranya Gigi Bijak Anda Mempunyai Masalah •

Adakah anda pernah mendengar mengenai gigi kebijaksanaan? Atau adakah anda sedang mengalaminya? Gigi kebijaksanaan juga disebut gigi kebijaksanaan tumbuh di hujung gusi. Biasanya mula tumbuh pada usia 17 hingga 25 tahun. Sebilangan besar gigi kebijaksanaan harus diekstrak kerana terkena kesan, alias tumbuh tidak normal. Biasanya ini kerana tidak ada ruang untuk gigi ini tumbuh.

Pertumbuhan gigi kebijaksanaan boleh menyakitkan. Gusi di atas boleh dijangkiti dan membengkak. Pada mulanya anda mungkin tidak menyedari bahawa anda akan mempunyai gigi yang bijak. Namun, lama-kelamaan anda akan merasa tidak selesa pada gusi atau sakit di sekitar gigi terdekat, malah anda boleh mengalami sakit di telinga yang dekat dengan wajah anda.

Terletak jauh di sudut dan sukar dijangkau dengan berus gigi, gigi kebijaksanaan ini terdedah kepada rongga. Gigi yang tumbuh baru-baru ini juga boleh menyebabkan gigi bersebelahan menjadi terganggu. Sekiranya gigi tumbuh secara bengkok, gigi yang berdekatan akan mendapat tolakan dari gigi yang terkena, yang boleh membuat struktur gigi lain hancur. Terdapat beberapa kemungkinan pertumbuhan gigi kebijaksanaan yang terjejas, seperti:

 • Gigi tumbuh di sudut ke arah belakang mulut
 • Gigi tumbuh 'berbaring' di tulang rahang, tumbuh pada sudut tepat ke gigi lain
 • Tumbuh lurus ke atas atau ke bawah seperti gigi lain, tetapi terperangkap di tulang rahang

Apakah gejala gigi kebijaksanaan yang terkena?

Seperti bayi yang baru tumbuh gigi, anda mungkin mengalami beberapa gejala ketika gigi kebijaksanaan meletus, seperti:

 • Bengkak gusi di bahagian belakang mulut
 • Gusi berdarah dan sakit
 • Kesukaran membuka rahang
 • Rasa tidak sedap di mulut
 • Sakit ketika membuka mulut
 • Sakit ketika mengunyah atau menggigit

Apa yang akan berlaku sekiranya gigi kebijaksanaan yang terkena tidak diekstrak?

Seperti yang dijelaskan di atas, jika tidak dirawat, gigi kebijaksanaan yang tumbuh tidak normal akan menyebabkan masalah kesihatan dalam bentuk:

 1. Kerosakan gigi lain. Apabila gigi bijak menolak gigi lain, risiko jangkitan meningkat di kawasan itu. Selain itu, gigi akan tumbuh ke samping dan menumpuk, sehingga untuk pemulihan perlu menyelaraskannya semula.
 2. Cyst. Gigi bijak akan membentuk kantung berisi cecair di tulang rahang. Kista yang terbentuk akan merosakkan tulang rahang, gigi dan saraf. Tumor bukan kanker juga boleh tumbuh.
 3. Rongga. Seperti disebutkan di atas, lokasinya yang terpencil menjadikannya sukar dibersihkan ketika menggosok gigi, sehingga makanan dan bakteria mudah terperangkap di kawasan tersebut. Akibatnya, ia juga boleh menyebabkan jangkitan.
 4. Sakit gusi. Bengkak dan sakit pada gusi alias pericoronitis boleh berlaku di kawasan di mana gigi kebijaksanaan tumbuh. Ini kerana gigi sukar dibersihkan.

Bagaimana merawat gigi kebijaksanaan yang terjejas?

Apabila anda berjumpa doktor, doktor akan mendiagnosis gigi yang terkena, sama ada ia akan dicabut atau tidak. Sekiranya gigi bebas dari penyakit, ia hanya boleh dirawat. Sebaliknya, jika gigi yang terkena itu bermasalah dan menimbulkan risiko penyakit pada masa akan datang, doktor akan melihat lebih lanjut prosedur apa yang akan disyorkan. Gigi yang terkena yang menyebabkan kesakitan dan masalah mulut yang lain, akan disyorkan untuk dirawat melalui pembedahan. Prosesnya adalah seperti berikut:

 • Penenang atau anestesia. Anda akan diberi ubat bius untuk mematikan atau mematikan mulut; Anestetik akan menurunkan kesedaran anda tanpa menghilangkannya sepenuhnya.
 • Cabut gigi. Doktor gigi akan membuat sayatan pada gusi dan mengeluarkan tulang yang menyekat akses ke akar gigi yang terkena. Setelah berjaya dikeluarkan, doktor akan menutup luka dengan jahitan dan menutup tempat kosong di kawasan itu dengan kain kasa.

Operasi ini tidak lama, anda boleh pulang pada hari yang sama. Kesan selepasnya adalah sakit dan pendarahan, serta bengkak di rahang anda. Sebilangan orang mungkin mengalami kesukaran untuk membuka mulut kerana bengkak pada otot rahang. Doktor akan memberi arahan untuk menguruskan bengkak dan kesakitan. Anda juga harus minum ubat dan menggunakan kompres sejuk untuk mengurangkan bengkak.

BACA JUGA:

 • Berapa kerapkah kita harus menukar berus gigi?
 • 3 Cara Mencegah Rongga pada Kanak-kanak
 • Gigi Sensitif dan Pelbagai Cara Penanganan