Pemakanan

Khasiat Flavonoid, Antioksidan Penawar kepada pelbagai penyakit kronik

Flavonoid adalah salah satu jenis antioksidan yang banyak terdapat dalam coklat. Antioksidan berfungsi untuk menangkis radikal bebas dalam badan. Radikal bebas disyaki sebagai penyebab pelbagai penyakit kronik. Ingin tahu apa faedah flavonoid, dan di mana anda boleh mendapatkan antioksidan ini? Inilah ulasannya.

Sejumlah besar flavonoid bermanfaat untuk kesihatan badan

Seperti yang dijelaskan di atas, flavonoid adalah sebahagian daripada antioksidan yang terdapat dalam makanan. Sekiranya dibiarkan terkumpul, radikal bebas dapat menyebabkan kerosakan pada DNA dan sel yang sihat, menyebabkan gangguan keseimbangan dalam tubuh.

Kerosakan ini kemudian boleh mencetuskan pelbagai penyakit. Bermula dari arthritis, penyakit jantung, aterosklerosis, strok, darah tinggi, ulser perut, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, barah, hingga menyebabkan penuaan dini. Antioksidan berfungsi untuk meneutralkan sifat radikal bebas yang merosakkan sehingga mereka dapat mencegah penyakit ini,

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, terdapat banyak lagi khasiat flavonoid lain yang luar biasa untuk badan anda, termasuk:

 • Membantu badan menyerap vitamin C dengan lebih baik
 • Membantu mencegah dan / atau merawat alahan, jangkitan virus, artritis, dan keadaan keradangan tertentu.
 • Dapat memperbaiki sel yang rosak akibat radikal bebas.
 • Mampu meningkatkan perubahan mood yang disebabkan oleh gangguan mood hingga kemurungan.
 • Mengurangkan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular, tetapi ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Senarai makanan yang mengandungi flavonoid

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber makanan flavonoid tinggi untuk anda. Lalu, sumber makanan apa yang mengandungi banyak sebatian flavonoid?

 • Rosella. Ekstrak rosella dipercayai baik untuk merawat kolesterol tinggi, darah tinggi, dan diabetes jenis 2.
 • Epal. Epal mengandungi flavonoid yang disebut quercetin yang dapat mencegah serangan jantung, mencegah katarak, mengawal asma, dan mempercepat pemulihan dari refluks asid gastrik.
 • Wain merah Kaya dengan flavonoid yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Sekiranya anda tidak minum alkohol, anda boleh mendapatkan faedah flavonoid yang sama dengan memakan anggur ungu segar. Flavonoid ini terdapat pada kulit anggur.
 • sirsak. Buah sirsak kaya dengan fenol (sejenis flavonoid), kalium, vitamin C, dan E yang dikatakan berkhasiat untuk merawat beberapa penyakit seperti barah dan darah tinggi. Antioksidan dalam sirsak juga dapat membantu menangkal radikal bebas.
 • Buah Belimbing tinggi Vitamin C, asam oksalat, tanin, asid amino, dan flavonoid yang dipercayai berguna dalam merawat hipertensi, kolesterol tinggi, barah, dan diabetes. Tetapi berhati-hatilah untuk tidak memakan belimbing terlalu banyak kerana buah ini mengandung banyak asam oksalat yang dapat memicu batu ginjal atau memperburuk kegagalan buah pinggang akut jika dikonsumsi dalam jumlah besar.
 • Kacang soya. Salah satu sumber flavonoid tinggi terdapat dalam kacang soya. Beberapa kajian menyatakan bahawa kacang soya dianggap berguna dalam mencegah barah payudara, membantu menurunkan kadar gula darah tinggi, mengurangkan kolesterol, dan membantu melegakan gejala menopaus. Walau bagaimanapun, kebaikan flavonoid ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Selain itu, flavonoid juga terdapat di banyak sumber makanan atau minuman lain seperti teh hijau, jeruk, tembikai pahit, rempah, dan biji.

Lebih baik mengkonsumsi flavonoid dari makanan segar daripada melalui makanan tambahan

Manfaat flavonoid akan lebih besar jika dikonsumsi dalam bentuk semula jadi, tidak dikonsumsi dalam bentuk makanan tambahan. Tidak ada bukti perubatan yang cukup untuk menyokong bahawa suplemen flavonoid sebenarnya bermanfaat.

Lebih-lebih lagi, dos flavonoid yang cukup tinggi dalam kebanyakan produk tambahan sebenarnya boleh membahayakan kesihatan, terutama bagi wanita dan anak-anak yang hamil dan menyusui. Tahap flavonoid yang berada di luar had yang munasabah boleh memasuki plasenta yang boleh memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Untuk sentiasa selamat, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum mencuba suplemen semasa mengandung.

Walaupun begitu, tanpa mengira bentuk flavonoid apa yang anda dapatkan (sama ada dalam bentuk semula jadi dari makanan atau makanan tambahan), anda masih perlu berhati-hati semasa mengambil ubat tertentu. Sebatian flavonoid dapat berinteraksi dengan beberapa ubat. Sebagai contoh, flavonoid naringenin dalam limau gedang telah terbukti mengganggu prestasi ubat.

Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat terbaik.