Kesihatan mental

Petua Mengatasi Ketidakamanan yang Sering Muncul

Anda pasti merasa tidak selamat dan meragui kemampuan anda sendiri. Perisa tidak selamat Ia boleh berlaku pada bila-bila masa, sama ada anda merasa seperti tidak berprestasi di tempat kerja seperti orang lain, ketika anda tidak merasa cukup baik, atau ketika anda merasa anda tidak cukup dicintai oleh orang lain.

Apa yang membuat rasa tidak selamat?

Satu kajian menyatakan bahawa 40% penyebab yang membuat seseorang merasa gembira adalah perkara yang menyeronokkan yang baru sahaja berlaku dalam hidup. Penyelidikan ini menguatkan lagi fakta bahawa peristiwa yang dialami sangat mempengaruhi mood dan cara seseorang menilai dirinya.

Jadi, ini juga berlaku untuk peristiwa yang tidak menyenangkan, salah satunya mengalami penolakan dari yang lain. Permohonan pekerjaan yang tidak diterima, gagal masuk ke sekolah atau universiti yang diinginkan, dan pernyataan cinta yang ditolak semuanya akan mempengaruhi keyakinan diri.

Semakin kerap anda menghadapi kegagalan, semakin anda akan merasa tidak diingini. Kemudian, anda akan jatuh ke dalam pemikiran negatif seperti, "Ah, tidak apa-apa. Saya memang tidak berguna. "

Perisa tidak selamat juga boleh timbul kerana takut untuk bergabung dengan lingkaran sosial. Mungkin anda sering merasa cemas tentang bagaimana orang akan menilai anda, atau membayangkan senario terburuk seperti dikucilkan dari persahabatan anda kerana tidak cukup menyenangkan.

Bisikan dari dalam seperti "apa saya kepada mereka" membuat anda ragu. Akibatnya, anda cenderung untuk mengelakkan aktiviti sosial dengan orang lain.

Melaporkan dari PsychAlive, tekanan dari ibu bapa juga dapat memupuk perasaan tidak selamat awal pada kanak-kanak. Cara mendidik yang terlalu keras seperti berteriak ketika anak melakukan kesalahan akan memberi kesan kepada perkembangan mereka. Kanak-kanak cenderung menjadi individu yang sering menyalahkan diri sendiri dan merasa tidak berharga.

Petua mengatasi rasa tidak selamat yang kerap muncul

Perisa tidak selamat Ia adalah manusia dan dapat dirasakan oleh sesiapa sahaja. Namun, terlalu kerap juga akan memberi kesan buruk kepada kehidupan anda. Selain dapat menimbulkan tekanan, perasaan tidak selamat yang tidak diberi perhatian akan membuat anda ragu-ragu untuk mula melakukan sesuatu.

Kemungkinan tidak selamat ia akan kembali kemudian dan tidak akan hilang sepenuhnya, tetapi ada cara untuk mengelakkan perasaan ini berulang dan mengganggu fikiran anda.

Berhentilah menyalahkan diri sendiri

Melawan pemikiran negatif yang timbul bukanlah perkara yang mudah dilakukan, terutama setelah anda melakukan kesalahan. Kegelisahan tentang perkara buruk yang boleh berlaku membuat anda terus menyalahkan diri sendiri.

Namun, ia tidak akan mengubah peristiwa yang telah berlaku. Ketahuilah bahawa anda bukan satu-satunya yang melakukan kesilapan, semua orang mengalami perkara yang sama.

Tuliskan pemikiran dan ketakutan negatif anda, kemudian amati dan fokus pada penyelesaian apa yang akan dilakukan agar tidak mengulangi kesilapan yang sama.

Lakukan perkara yang anda gemari

Bermain di luar, membawa haiwan kesayangan anda berjalan-jalan, mencuba sesuatu yang belum pernah anda lakukan, atau bercuti ke tempat impian, terdapat banyak perkara menyeronokkan lain yang tidak boleh dilepaskan.

Cuba lebih fokus pada sesuatu yang boleh membuat anda gembira dan melupakan perasaan tidak selamat. Selain menjadi rekreasi untuk diri sendiri, siapa tahu anda juga akan menemui potensi lain ketika meneroka perkara baru.

Bercakap dengan orang terdekat

Bercakap dengan ibu bapa, adik-beradik, atau rakan anda boleh meringankan beban fikiran anda. Katakan perkara yang membuat anda cemas dan ragu-ragu. Anda juga dapat meluangkan masa dengan orang tersayang.

Susun agenda perjalanan, misalnya duduk di kedai kopi berdekatan atau hanya berjalan kaki di pusat membeli-belah. Aktiviti ini dapat mengalihkan perhatian anda dari pemikiran negatif.

Beri penghargaan kepada diri sendiri

Anda baru sahaja mendapat anugerah di tempat kerja, atau anda mendapat nilai terbaik, tidak ada salahnya mengadakan sedikit perayaan apabila perkara yang anda lakukan membuahkan hasil. Walaupun pencapaian anda mungkin tidak begitu besar, anda tetap boleh berbangga kerana ini dapat meningkatkan keyakinan diri anda.

Termasuk ketika anda mendapat pujian dari orang sekeliling, jadikan peringatan ketika anda merasa tidak selamat Awak datang.

Berani bersosial dengan orang baru

Mungkin anda merasa cemas ketika berhadapan dengan persekitaran sosial yang baru. Cubalah perlahan-lahan, tetapkan sasaran untuk seberapa intens anda berbual dengan orang lain. Contohnya, pada satu perjumpaan anda akan bertemu dua rakan baru.

Anda juga boleh berbual dengan rakan sekerja anda untuk mengenalnya dengan lebih baik, termasuk mengetahui apa yang dia suka dan apa hobinya. Tidak perlu memaksa diri untuk bercakap secara langsung dengan banyak orang, mulakan dengan sedikit kemajuan. Perlahan-lahan, ketakutan anda untuk mengenali persekitaran baru mungkin akan berkurang.

Atasi tidak selamat yang sering muncul tidak semudah hanya satu malam. Jangan risau jika perubahan kecil anda tidak berjaya. Semuanya memerlukan proses, kerana anda terus mencuba sesuatu juga akan menjadi lebih baik.

Apabila anda merasa tidak selamat yang anda rasa tidak hilang, berjumpa dengan ahli terapi untuk mengetahui faktor lain yang boleh menjadi penyebabnya.