Pemakanan

Makanan yang diperkaya, Adakah Pasti Lebih Baik dan Sihat?

Semasa membaca pembungkusan makanan, anda mungkin pernah melihat kata-kata 'diperkaya' atau 'diperkaya' diikuti oleh nutrien tertentu. Penulisan ini biasanya terdapat pada produk tenusu, tepung, atau bijirin. Namun, akhir-akhir ini anda juga dapat mencari makanan yang diperkaya dalam bentuk roti, rempah memasak, dan juga makanan kanak-kanak.

Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan makanan yang diperkaya? Kemudian, adakah makanan yang telah melalui proses ini menjadi lebih sihat daripada makanan biasa? Lihat jawapannya dalam maklumat berikut.

Ketahui makanan yang diperkaya dan faedahnya

Makanan yang diperkaya atau diperkaya adalah pengambilan yang telah ditambah dengan pelbagai jenis nutrien yang tidak terdapat secara semula jadi dalam makanan ini. Contohnya, susu diperkaya dengan vitamin D, bijirin diperkaya dengan vitamin B, dan sebagainya.

Selain memperkaya kandungan nutrien bahan makanan, pembentukkan juga berguna untuk memulihkan nutrien yang hilang dalam proses pemprosesan. Dengan cara itu, bahan makanan yang dibungkus masih mengandungi nutrien yang sama dengan bahan mentah.

Pembentukkan makanan sebenarnya telah dilakukan sejak tahun 1930-an. Tujuannya adalah untuk mencegah kekurangan vitamin dan mineral dengan menambahkannya ke makanan yang biasa dimakan oleh orang, seperti susu dan beras.

Nutrien yang ditambahkan pada makanan yang diperkaya biasanya mikronutrien, yang merupakan nutrien yang diperlukan tubuh dalam jumlah kecil. Walaupun diperlukan dalam jumlah kecil, mikronutrien memainkan peranan penting dalam menjalankan fungsi tubuh yang normal.

Di Indonesia, benteng dilakukan dengan menambahkan zat besi ke tepung gandum, vitamin A ke minyak goreng, dan yodium ke garam. Ini bertujuan untuk mengatasi terbantut , kekurangan zat makanan, dan gangguan akibat kekurangan yodium pada kanak-kanak.

Pertubuhan Kesihatan Dunia menyatakan bahawa pembentukkan adalah cara yang berkesan untuk memberi nutrien kepada masyarakat tanpa mengubah diet mereka secara drastik. Malah, program ini juga dapat mencegah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan mikronutrien.

Adakah makanan yang diperkaya lebih sihat?

Makanan yang diperkaya sangat berguna untuk mencegah masalah kesihatan yang berkaitan dengan kekurangan mikronutrien. Makanan ini juga sangat penting untuk golongan yang rentan seperti kanak-kanak, wanita hamil, orang tua, dan orang yang mempunyai diet khas.

Walau bagaimanapun, makanan yang diperkaya juga mempunyai kekurangan. Bahan makanan ini biasanya telah melalui banyak proses dan telah dibungkus. Proses ini akan meningkatkan kandungan lemak, natrium, dan gula di dalamnya.

Kanak-kanak juga berisiko mengalami pengambilan vitamin dan mineral berlebihan jika mereka terlalu kerap makan makanan yang diperkaya. Pengambilan vitamin dan mineral yang berlebihan dalam jangka masa panjang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Orang dewasa juga boleh mengalami pengambilan mikronutrien berlebihan, terutamanya jika mereka juga selalu mengambil makanan tambahan. Vitamin A yang berlebihan, misalnya, dapat melemahkan tulang belakang pada orang tua dan mengganggu perkembangan janin pada wanita hamil.

Walaupun begitu, faedah makanan yang diperkaya masih melebihi risikonya. Sebabnya, penambahan nutrien tidak dilakukan tanpa pertimbangan. Jenis nutrien untuk pembentukkan juga telah disesuaikan dengan keperluan rakyat setiap negara.

Kuncinya ialah makan pelbagai jenis makanan. Ini bermakna selain daripada makan makanan yang diperkaya, anda juga mendapat makanan padat nutrien dari sumber semula jadi. Diet yang bervariasi akan memberi tubuh anda pelbagai nutrien, tetapi tetap seimbang.