Ubat dan Makanan Tambahan

Jenis Ubat Topikal yang Diterapkan pada Kulit dan Fungsinya yang Berbeza

Sekiranya anda pernah diresepkan atau menggunakan ubat yang berlabel "topikal", ini bermaksud bahawa ubat ini bertujuan untuk kegunaan luaran sahaja. Lebih tepat lagi, ubat topikal adalah sejenis ubat yang digunakan secara langsung ke permukaan kulit. Ubat topikal itu sendiri terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu krim, busa, gel, losyen, dan salap. Sekiranya semuanya digunakan dengan cara yang sama, maka apa bezanya?

Perbezaan dalam pelbagai bentuk ubat topikal

Pemberian ubat secara topikal ke kulit atau selaput lendir bertujuan untuk membenarkan ubat memasuki badan secara langsung melalui kawasan tersebut. Ubat ini biasanya digunakan untuk menghilangkan rasa sakit, memberi nutrisi pada kulit, atau melindungi kulit dari risiko atau masalah tertentu.

Berikut adalah beberapa jenis ubat topikal dan fungsinya:

1. Krim ubat

Krim topikal umumnya digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit, mulai dari gigitan serangga, eksim, dermatitis, ruam, hingga gatal-gatal pada organ intim. Ubat ini juga dapat digunakan untuk mengurangkan bengkak dan kemerahan akibat gejala alergi.

Bahan-bahan dalam krim topikal boleh berupa kortikosteroid (hidrokortison), asid salisilik, atau retinoid.

Krim topikal hanya boleh digunakan pada kulit badan, tetapi tidak pada wajah, ketiak, dan kulit kepala. Kecuali ubat-ubatan telah ditetapkan untuk kawasan itu atau doktor anda mengesyorkannya.

2. Ubat busa (buih)

Masalah kulit yang dirawat dengan krim topikal biasanya juga dapat diatasi dengan ubat topikal dari jenis busa.

Selain itu, ubat topikal dalam bentuk busa juga terdapat dalam produk pencegah jerawat dan anestetik tempatan. Anestesia biasanya diberikan sebelum seseorang menjalani prosedur seperti endoskopi.

Sekiranya anda menggunakan ubat busa untuk mengubati jerawat, ubat tersebut boleh digunakan terus pada jerawat yang muncul. Sementara itu, ubat busa yang dimaksudkan sebagai anestetik mesti digunakan oleh pegawai perubatan dengan mengikuti dos yang disyorkan.

3. Ubat gel

Gel topikal biasanya digunakan untuk merawat sakit otot dan sendi, terutama pada orang yang menderita arthritis, sakit belakang, dan kecederaan otot.

Kandungan mentol dan metil salisilat di dalamnya berfungsi dengan memberi sensasi sejuk, kemudian diikuti dengan perasaan hangat sehingga Anda terganggu oleh rasa sakit.

Seperti jenis ubat topikal lain, gel topikal hanya boleh digunakan pada kulit. Jangan sapukan pada kulit yang cedera atau jengkel.

Kesan sampingan seperti kemerahan dan pembakaran mungkin berlaku, tetapi hentikan penggunaan jika kesan ini bertambah buruk.

4. Ubat losyen

Bergantung pada fungsinya, losyen topikal mungkin mengandungi asid salisilat, vitamin D, atau pelembap. Ubat ini digunakan untuk mengubati gatal, kemerahan, dan pembengkakan yang disebabkan oleh penyakit kulit.

Beberapa jenis losyen topikal juga mengandungi antibiotik untuk menghentikan pertumbuhan bakteria penyebab jerawat.

Losyen topikal mempunyai kelebihan berbanding ubat-ubatan topikal lain, iaitu memerangkap air sehingga kelembapan kulit terjaga. Oleh itu, losyen juga sering digunakan untuk mengawal gejala keradangan pada kulit dan kawasan sekitarnya.

5. Salap

Jenis ubat topikal lain yang biasa digunakan adalah salap.

Salap adalah ubat topikal berasaskan minyak atau lemak yang mengandungi bahan aktif sesuai dengan fungsi utamanya, mulai dari asid salisilik, pelembap, antibiotik, hingga vitamin D. Semua bahan ini dicampurkan menggunakan sejenis minyak sehingga salap cenderung meninggalkan tanda melekit.

Untuk menggunakannya, bersihkan kulit dengan air dan keringkan. Sapukan lapisan nipis, kemudian urut sedikit sehingga salap menyerap. Beberapa ubat mata kadang-kadang juga dalam bentuk salap. Salap mata boleh digunakan secara langsung ke bahagian dalam kelopak mata dengan cara yang sama.

Pilih yang mana?

Ubat topikal terdapat dalam pelbagai bentuk dengan fungsi masing-masing. Sekiranya satu ubat topikal tidak berfungsi dengan berkesan, anda mungkin perlu menggunakan bentuk ubat topikal yang berbeza.

Sebelum menggunakan sebarang jenis ubat topikal, pastikan anda memahami cara penggunaannya. Ini supaya ubat berfungsi dengan optimum dengan risiko kesan sampingan yang lebih kecil.