Kehidupan yang sihat

Cara Menggunakan Disinfektan Selamat dan Sesuai

Cecair atau larutan pembasmi kuman mungkin tidak diketahui oleh banyak orang sebelum wabak virus korona atau COVID-19. Beberapa orang juga mulai menggunakan desinfektan sebagai langkah pencegahan untuk mencegah penyebaran virus. Malangnya, pengetahuan mengenai pembasmi kuman itu sendiri dan cara menggunakannya dengan selamat masih tidak difahami sepenuhnya oleh semua orang. Untuk itu, lihat penjelasan berikut!

Apa itu pembasmi kuman dan bagaimana ia berfungsi?

Sebelum membincangkan cara menggunakan disinfektan yang selamat, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa itu disinfektan.

Pembasmi kuman biasanya merupakan bahan kimia yang dirancang untuk mematikan atau memusnahkan mikroorganisma pada permukaan yang tidak bernyawa. Pembasmi kuman tidak selalu membunuh semua mikroorganisma, kerana ada beberapa organisma yang biasanya tahan terhadap pembasmi kuman.

Produk pembasmi kuman boleh dibahagikan kepada dua jenis utama, iaitu pembasmi kuman untuk hospital dan penggunaan umum.

Pembasmi kuman jenis hospital adalah yang paling penting untuk mencegah dan mengawal penyebaran jangkitan. Cecair ini boleh digunakan pada peralatan perubatan, lantai, dinding, cadar dan permukaan lain. Walaupun disinfektan umum adalah sumber utama produk yang digunakan di rumah tangga, kolam renang, dan penyelesaian pembersihan air.

Cara menggunakan pembasmi kuman yang selamat untuk penggunaan umum

Satu perkara yang perlu diingat ialah peranan disinfektan sememangnya penting dalam mencegah penyebaran virus atau bakteria, misalnya seperti pandemik COVID-19. Walau bagaimanapun, kesannya tidak boleh dibesar-besarkan sehingga memberi rasa tidak selamat Atau kegelisahan yang tidak perlu.

Perkara yang paling penting adalah mengetahui cara menggunakan pembasmi kuman dengan selamat dan berkesan untuk membersihkan permukaan dengan betul.

Agar tidak tersilap, anda boleh mengikuti panduan berikut tentang cara menggunakan desinfektan:

 • Pakai sarung tangan sekali pakai sebelum membersihkan dan menggunakan pembasmi kuman. Sarung tangan ini berguna untuk mencegah kerengsaan kulit.
 • Bersihkan permukaan dengan sabun dan air terlebih dahulu, kemudian gunakan pembasmi kuman.
 • Pembersihan dengan sabun dan air membantu mengurangkan jumlah kuman dan kotoran (seperti habuk dan lumpur) di permukaan. Penggunaan disinfektan seterusnya dapat membunuh kuman pada permukaan dengan lebih berkesan.
 • Lakukan pembersihan permukaan atau objek yang sering disentuh di persekitaran keluarga secara berkala. Contoh: meja, kenop pintu, jauh TV, suis lampu , meja dapur, telefon, papan kekunci , tandas, faucet, sink dan lain-lain.
 • Ikuti arahan pada label pembasmi kuman untuk memastikan penggunaan produk yang selamat dan berkesan.
 • Setelah selesai proses pembasmian kuman, angkat sarung tangan dan basuh tangan anda dengan betul terlebih dahulu dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 saat.
 • Cuba kurangkan sentuhan langsung cecair pembasmi kuman dengan permukaan badan.

Apa perkara yang tidak boleh dilakukan semasa menggunakan pembasmi kuman?

Dengan fungsinya yang dapat membantu memerangi penyebaran virus, itu tidak bermaksud anda dapat menggunakannya dengan bebas. Pembasmi kuman adalah bahan kimia yang tidak boleh digunakan secara sembarangan.

Ingatlah perkara-perkara ini sebelum dan sesudah menggunakan pembasmi kuman:

 • Jangan biarkan cecair pembasmi kuman bersentuhan dengan permukaan kulit yang terdedah seperti mulut, hidung, dan mata.
 • Jauhkan cecair pembasmi kuman dari makanan atau minuman dan jangkauan kanak-kanak.
 • Simpan pembasmi kuman di tempat dengan suhu bilik sekitar 20-22 ° C ( suhu bilik )
 • Jangan sekali-kali memasukkan pembasmi kuman ke dalam badan melalui mulut dan / atau hidung.

Terdapat juga anggapan bahawa disinfektan dapat 100% membunuh kuman buruk. Sebenarnya, ada beberapa kuman yang sebenarnya tahan terhadap pembasmi kuman.

Oleh itu, walaupun permukaan benda mati telah dibersihkan dengan menggunakan pembasmi kuman cair, itu tidak bermakna anda boleh merasa selamat sepenuhnya.

Terutama sekarang semasa pandemi COVID-19, jika tempat telah dibersihkan dengan disinfektan, itu tidak bermaksud anda boleh berada di sana tanpa memakai topeng dan melupakan kebiasaan mencuci tangan.

Apa yang harus anda perhatikan jika anda ingin membeli atau membuat pembasmi kuman sendiri di rumah?

Semasa membeli bahan pembasmi kuman, perhatikan kandungan bahan aktif yang boleh membunuh kuman seperti

 • benzoalkunium klorida,
 • Etanol alkohol (60% -90%),
 • hidrogen peroksida,
 • Isopropil alkohol (60% -90%),
 • Ammonium Kuarter,
 • Hipoklorit natrium.

Hingga kini tidak ada kandungan khusus atau dianggap lebih berkesan terhadap COVID-19. Walau bagaimanapun, ada baiknya untuk memastikan bahawa bahan dalam pembasmi kuman yang ingin anda beli mempunyai bahan aktif dengan sifat antimikroba.

Sekiranya anda berminat untuk membuat desinfektan sendiri, CDC AS (Pusat Pencegahan dan Penyakit Penyakit) menyatakan, peluntur rumah tangga yang dicairkan dapat digunakan sebagai pembasmi kuman jika sesuai untuk permukaan yang dimaksudkan.

Sebelum ini, pastikan juga untuk:

 • Periksa label untuk melihat apakah peluntur yang anda miliki dirancang untuk disinfektan, dan pastikan produk tersebut tidak melebihi tarikh luputnya.
 • Peluntur rumah tangga yang tidak habis akan berkesan terhadap coronavirus apabila dicairkan dengan betul.
 • Ikuti arahan pada label untuk digunakan. Jangan sekali-kali mencampurkan peluntur isi rumah dengan ammonia atau pembersih lain kerana ini boleh menghasilkan bahan kimia berbahaya.
 • Biarkan larutan di permukaan sekurang-kurangnya 1 minit.

Tahap membuatnya cukup sederhana, iaitu dengan mencampurkan 4 sendok teh peluntur per satu liter air (atau mengikut label yang tertera).

Pemutihan akan berkesan untuk pembasmian kuman sehingga 24 jam. Bagi campuran lain, anda juga boleh menambahkan 70% alkohol ke dalamnya.

Penggunaan disinfektan tidak kurang penting daripada tindakan pencegahan lain seperti penggunaan topeng, mencuci tangan, dan jarak sosial / fizikal yang menjadi keutamaan mutlak untuk memutuskan rangkaian penghantaran COVID-19. Walau bagaimanapun, fahami terlebih dahulu fungsinya atau bagaimana pembasmi kuman berfungsi. Kemudian, gunakannya dengan berhati-hati untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.