Alahan

Alahan Telur Alergi Yang Anda Perlu Tahu |

Banyak makanan boleh mencetuskan reaksi alergi makanan. Telur adalah salah satu sumber makanan yang paling biasa yang menyebabkan alahan, terutama pada kanak-kanak.

Gejala tindak balas yang dihasilkan berbeza dari orang ke orang, mulai dari reaksi ringan seperti gatal hingga yang lebih teruk. Sekiranya anda mengalami sakit perut atau gatal setelah makan telur, anda mungkin mengalami alergi terhadap makanan ini.

Mengapa seseorang boleh mengalami alahan telur?

Pada dasarnya, tubuh dapat menghasilkan reaksi alergi kerana sistem kekebalan tubuh berlebihan terhadap zat dalam makanan.

Pada orang yang mempunyai alergi telur, reaksi disebabkan oleh sistem kekebalan tubuh secara salah mengidentifikasi protein telur sebagai bahan berbahaya.

Akibatnya, tubuh menghasilkan antibodi dan memberi isyarat kepada sel-sel badan untuk mengeluarkan histamin dan bahan kimia lain untuk menyerang zat protein. Inilah yang akan menyebabkan tanda dan gejala alahan.

Punca alahan makanan boleh berlaku dari kuning telur atau putih telur. Walau bagaimanapun, banyak orang cenderung mengalami alahan daripada memakan putih telur. Ini kerana putih telur mempunyai kandungan protein yang lebih tinggi daripada kuning telur.

Terdapat juga beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami alergi ini lebih tinggi. Faktor-faktor ini merangkumi usia, keturunan dari ibu bapa, dan anak-anak yang mempunyai dermatitis atopik.

Pelbagai Gejala Alahan Makanan, Dari Ringan Hingga Parah

Seperti yang telah disebutkan, alergi ini lebih kerap terjadi pada kanak-kanak, malah alahan boleh muncul ketika anak masih bayi. Ada kemungkinan reaksi alahan pada bayi akan berlaku ketika bayi menyusukan ibu yang memakan telur.

Nasib baik kebanyakan keadaan ini pada kanak-kanak akan hilang semasa mereka membesar. Seiring usia kita, sistem pencernaan akan menjadi lebih matang dan berfungsi secara fungsional, sehingga tidak lagi menyebabkan reaksi alergi ketika protein dari telur memasuki tubuh.

Simptom yang biasa adalah keradangan atau ruam merah pada kulit. Sebilangan orang juga sering mengalami rinitis alergi seperti kesesakan hidung, hidung berair, dan bersin. Selain itu, ada yang mengalami gejala asma seperti batuk, mengi, atau sesak nafas.

Orang yang alah kepada telur ayam juga alah kepada telur puyuh dan itik

Apabila anda mendengar alahan ini, mungkin yang terlintas di fikiran anda adalah reaksi terhadap telur ayam. Oleh itu, persoalannya ialah adakah orang yang mempunyai alergi telur ayam pasti juga alergi terhadap jenis telur lain?

Dalam banyak kes, orang yang mempunyai alergi ini umumnya juga alergi terhadap telur unggas yang lain. Termasuk puyuh, ayam belanda, itik, angsa dan juga telur burung camar.

Dr. Hermant Sharma, seorang ahli alergi dan ketua Jabatan Alergi dan Imunologi di Pusat Perubatan Nasional Kanak-kanak Washington D.C., memanggil keadaan ini sebagai tindak balas silang.kereaktifan silang). Sebabnya, terdapat persamaan struktur protein antara jenis telur ini.

Kerana burung mempunyai struktur yang sama, anda harus mengelakkan semua jenis jika anda mempunyai alahan ini. Sebilangan orang yang mengalami alergi telur ayam malah dilaporkan mengalami kejutan anafilaksis setelah memakan telur puyuh.

Kejutan anaphylactic adalah reaksi alergi yang mempengaruhi seluruh badan dan dianggap sebagai kecemasan perubatan kerana ia mengancam nyawa. Reaksi anafilaksis boleh berlaku beberapa saat hingga beberapa minit setelah terdedah kepada alergen.

Sebilangan orang yang mengalami alergi ini sama sekali tidak mengalami reaksi alergi ketika memakan telur puyuh atau telur itik.

Malangnya, ini biasanya hanya dialami oleh segelintir orang. Untuk berada di pihak yang selamat, kebanyakan doktor sering menasihati pesakit yang mempunyai alergi ini untuk mengelakkan semua jenis telur unggas.

Bagaimana merawat alahan ini?

Anda pasti harus memastikan bahawa gejala ini memang merupakan tanda alahan telur. Anda juga harus menjalani pelbagai ujian seperti ujian tusukan kulit, ujian darah, atau diet penghapusan untuk menentukan alahan yang anda alami.

Setelah didiagnosis, anda mungkin diberi ubat alergi makanan. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak bertujuan untuk menyembuhkan, tetapi untuk melegakan keadaan ketika reaksi alergi berlaku.

Ubat yang paling biasa adalah antihistamin yang boleh anda ambil setelah makan makanan yang mengandungi telur. Ubat ini akan melegakan gejala ringan, salah satunya adalah reaksi gatal.

Malangnya, antihistamin tidak berkesan untuk mencegah reaksi atau merawat reaksi yang teruk.

Sekiranya anda atau anak anda mempunyai alahan yang lebih teruk, anda mesti sentiasa menyediakan suntikan epinefrin. Pastikan anda dan mereka yang terdekat dengan anda mengetahui cara menggunakan ubat tersebut sehingga anda bersedia apabila berlaku anafilaksis.

Selepas menjalankan suntikan epinefrin, jangan tunggu sehingga reaksi alergi reda dan dapatkan rawatan perubatan dengan segera atau pergi ke bilik kecemasan.

Petua untuk memenuhi pengambilan protein jika anda mempunyai alahan telur ayam

Sumber: The Washington Post

Telur adalah salah satu sumber makanan berprotein tinggi yang baik untuk tubuh. Oleh itu, anda mungkin tertanya-tanya, bagaimana anda memenuhi pengambilan protein jika anda mempunyai alahan ini? Jangan risau.

Terdapat beberapa pengganti telur lain yang boleh anda selamatkan. Berikut adalah beberapa jenis pengganti telur yang selamat untuk anda amalkan.

1. Daging

Anda masih boleh mendapatkan pengambilan protein yang tidak banyak dari ayam, daging lembu, dan daging unggas lain. Namun, daging mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi, jadi anda harus berhati-hati ketika ingin memakannya.

Kuncinya, makan daging dalam jumlah yang mencukupi agar makanan yang satu ini tidak mendatangkan kesan berbahaya kepada tubuh anda.

2. Ikan

Selain daging, ikan juga mempunyai sumber nutrien yang sama baiknya untuk tubuh. Anda boleh makan ikan tuna, udang, salmon, dan jenis ikan lain untuk memenuhi pengambilan protein anda.

Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk memperhatikan bahagian makanan. Makan makanan laut terlalu banyak pastinya tidak baik untuk kesihatan anda.

3. Susu

Susu dan produk turunannya boleh menjadi salah satu pengganti telur yang selamat dan baik untuk anda makan. Ya, anda boleh makan keju, yogurt, kefir, dan banyak lagi.

Setiap makanan berasaskan susu mempunyai cukup protein dan merupakan sumber kalsium yang baik untuk tubuh. Namun, pastikan juga anda tidak mempunyai alahan dari pengganti telur ini, OK!

Vaksin untuk alahan telur

Selain menghindari makanan yang mengandungi telur, orang yang mengalami alergi ini harus lebih berhati-hati ketika melakukan vaksinasi.

Sebabnya, beberapa vaksin dibuat dengan sejumlah kecil protein telur, yang jika diberikan kepada pesakit alergi akan menyebabkan reaksi alergi berulang.

Sekiranya anda atau anak anda mempunyai alergi telur, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum diimunisasi terhadap vaksin rabies, vaksin influenza, dan vaksin demam kuning. Ini kerana ketiga-tiga vaksin mengandungi komponen telur.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found