Kesihatan

Bahaya Mengisi Semula Botol Plastik Terpakai untuk Minuman •

Air botol boleh menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian anda. Mudah ke mana sahaja, padat dan murah, menjadikan air botol kini tersedia dalam pelbagai jenama dan saiz. Walau bagaimanapun, kemudahan ini bukan tanpa risiko, beberapa orang dan beberapa organisasi mula menyedari kesan yang disebabkan oleh penggunaan air minuman dalam botol, terutama botol plastik yang digunakan. Tidak hanya mengganggu keseimbangan persekitaran, penggunaan botol plastik juga boleh dikatakan membahayakan kesihatan anda.

Kandungan kimia dalam botol plastik

Pernahkah anda melihat label "Bebas BPA" pada botol plastik? Bisphenol A atau yang biasa dikenal sebagai BPA terdapat dalam produk plastik padat, pelapis pada makanan atau tin formula, bahkan bahagian resit belanja anda yang licin (BPA berfungsi untuk menstabilkan dakwat yang dicetak pada kertas resit). Tujuan penggunaan BPA adalah mengeras plastik sehingga dapat dibentuk, dan amalan ini telah berjalan lebih dari 40 tahun.

Pada tahun 2008, maklumat mula muncul mengenai bahaya BPA terhadap kesihatan. Tanpa anda sedari, 90% populasi manusia mungkin mempunyai BPA di dalam badan. BPA boleh memasuki badan melalui makanan atau minuman yang diletakkan di dalam bekas yang mengandungi BPA. Selain itu, udara dan habuk juga dapat menyalurkan BPA ke dalam badan.

Penyelidikan yang berkaitan dengan kesan BPA terhadap kesihatan tidak memberikan hasil yang jelas. Sebilangan besar kajian yang dilakukan adalah kajian haiwan, tidak secara langsung mengukur kesan BPA pada manusia. Walaupun sebelumnya Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mengatakan BPA selamat dalam produk plastik, sejak 2010 FDA mulai menyatakan kebimbangan mengenai kesan kesihatan yang mungkin disebabkan oleh BPA.

Apakah kesan negatif BPA terhadap kesihatan?

  • Sebilangan penyelidik percaya bahawa BPA dapat meniru kerja hormon dalam tubuh, sehingga mengganggu fungsi hormon yang sebenarnya. Salah satu hormon yang boleh ditiru oleh BPA adalah estrogen. BPA kemudian dapat menghalang atau bahkan meningkatkan jumlah hormon estrogen di dalam badan. Oleh kerana hormon estrogen berperanan dalam perkembangan barah payudara positif reseptor hormon, maka BPA dikatakan dapat menyebabkan barah, terutama barah payudara.
  • Berdasarkan beberapa kajian haiwan, BPA dapat menyebabkan pertumbuhan dan perkembangan otak yang terganggu dan kemampuan kognitif janin, bayi, dan anak-anak. Dalam kajian tahun 2011, didapati bahawa wanita hamil yang mempunyai kadar BPA yang tinggi dalam air kencing mereka lebih cenderung melahirkan anak perempuan yang mempunyai gejala hiperaktif, kegelisahan atau kegelisahan, dan kemurungan. Kesan BPA ini nampaknya lebih senang dialami oleh bayi dan kanak-kanak kerana sistem badan mereka masih tidak dapat mengeluarkan bahan dari badan.

Mengapa penggunaan semula botol plastik boleh berbahaya?

Bukan hanya kandungan kimia yang terkandung di dalamnya, seperti pinggan mangkuk lain, botol plastik cenderung menjadi sumber bakteria. Ini terutama disebabkan oleh penggunaan berulang yang tidak memperhatikan kebersihan botol. Anda mungkin merasakan bahawa botol hanya mengandungi air dan tidak perlu dicuci kerana tidak kotor, tetapi ini sebenarnya boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria di dalam botol.

Pencemaran bakteria akan menjadi lebih teruk lagi jika botol plastik yang anda gunakan adalah botol plastik yang berasal dari air minuman dalam botol, sedangkan sebenarnya botol jenis ini tidak digalakkan untuk digunakan berulang kali. Semakin kerap digunakan, semakin besar kemungkinan bakteria dapat membiak, malah meningkatkan risiko menipiskan lapisan botol plastik, membiarkan lapisan botol pecah dan akhirnya membiarkan bakteria memasuki botol.

Seperti yang dikutip dari Huffington Post, Richard Wallace, M.D., dari Pusat Kesihatan University of Texas mengungkapkan bahawa leher botol yang biasanya bersentuhan dengan mulut adalah bahagian yang mengandungi banyak bakteria. Sekiranya dibiarkan, bakteria ini dapat memberikan kesan yang setara dengan keracunan makanan seperti mual, muntah, dan juga cirit-birit.

Sekiranya selepas ini anda berfikir untuk mencuci botol plastik anda dengan air panas sehingga semua bakteria yang terdapat di dalam botol plastik mati, maka itu juga bukan tindakan yang tepat. Bergantung pada jenis botol plastik yang digunakan, biasanya lebih baik mencuci botol plastik menggunakan air suam. Tetapi ini hanya berlaku untuk botol minuman yang boleh diisi semula, bukan botol plastik air minuman dalam botol. Air minuman botol plastik sebenarnya direka untuk penggunaan sekali sahaja. Penggunaan secara berlebihan boleh merosakkan botol secara fizikal dan jika botol dipanaskan ia dapat meningkatkan kelajuan komponen kimia dan sebatian 'memindahkan' dari plastik ke air minuman anda. Itulah sebabnya anda tidak boleh meninggalkan botol plastik berisi air minum di tempat atau bilik bersuhu tinggi.

BACA JUGA:

  • Mengapa Sosej dan Nugget Bukan Makanan Sihat untuk Kanak-kanak
  • Makanan & Minuman untuk Had untuk Kesihatan Tulang
  • Membongkar Rahsia Gelembung Soda