Keibubapaan

Anak-anak Sering Sakit, 6 Perkara Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa Segera •

Sebulan sekali, kebanyakan kanak-kanak akan jatuh sakit sama ada kerana demam, batuk, selesema, atau penyakit berjangkit lain. Namun, pernahkah anda berfikir mengapa kanak-kanak sering jatuh sakit? Oleh itu, apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mengelakkan anak-anak mereka jatuh sakit? Berikut adalah maklumat lengkap yang perlu diketahui oleh ibu bapa.

Punca kanak-kanak sering jatuh sakit

Salah satu keadaan yang sering dialami oleh kanak-kanak adalah demam. Demam itu sendiri bukan penyakit, tetapi gejala penyakit. Umumnya, demam adalah salah satu gejala batuk selesema, cirit-birit akut, atau dari demam denggi.

Sebenarnya, demam adalah tindak balas badan untuk mempertahankan diri. Apabila anda demam, itu bermaksud badan anda memberi isyarat bahawa tubuh anda "diserang" oleh sesuatu, sama ada bakteria, virus, atau jangkitan lain. Ini menjadikan badan lebih peka.

Sementara itu, jika badan itu tidak menaikkan "amaran" itu, anda mungkin tidak menyedari bahawa mayat itu diserang. Akibatnya, penyakit ini tidak terdeteksi, sehingga tidak dapat diobati lebih awal.

Nah, seberapa kuat pertahanan badan atau daya tahan seseorang terhadap serangan ini dapat ditentukan oleh banyak faktor. Bermula dari status pemakanan, persekitaran, atau adanya penyakit yang menyebabkan penurunan fungsi sistem kekebalan tubuh. Bukan hanya itu, perubahan cuaca yang melampau juga mempengaruhi sistem pertahanan badan.

Seperti yang berlaku hari ini, cuaca berubah dengan cepat. Ia sangat panas pada siang hari, dan tiba-tiba hujan turun pada waktu petang. Perubahan yang tidak menentu dalam suhu panas dan sejuk ini sebenarnya dapat menjadikan tubuh anak kecil anda "kewalahan".

Akibatnya, tubuh anak bertindak balas dengan membawa demam atau gejala lain yang membuat badan mereka tidak dapat mengatasinya dengan betul. Nah, inilah yang membuat kanak-kanak sering sakit.

Masa yang tepat untuk berjumpa doktor

Sebagai ibu bapa, anda mungkin sedikit bingung mengenai perbezaan antara selesema biasa atau keadaan perubatan yang serius.

Satu perkara yang perlu anda ingat ketika anak anda demam, pastikan anak anda masih mahu makan dan minum seperti biasa. Selagi anak anda aktif, ceria, dan bersedia makan dan minum, anda sebenarnya tidak perlu berjumpa doktor.

Sementara itu, jika keadaan anak tidak bertambah baik selama 3 hari, segera berjumpa doktor. Namun, berjumpa doktor dengan segera tanpa menunggu tiga hari sekiranya anak anda mengalami:

  • Demam tinggi melebihi 40 darjah celcius
  • Nampak lemah dan tidak berdaya
  • Pucat
  • Sukar dimakan atau diminum
  • Gelisah dan cerewet
  • Mempunyai kehilangan kesedaran

Rawatan rumah untuk mengurangkan demam pada kanak-kanak

Seperti yang dijelaskan di atas, demam adalah salah satu keluhan yang sering dialami oleh kanak-kanak. Sebelum berjumpa doktor, saya cadangkan melakukan beberapa perkara agar demam anak semakin berkurangan.

1. Ukur suhu badan menggunakan termometer

Perkara pertama yang boleh anda lakukan di rumah ketika anak anda demam adalah mengambil suhu dengan termometer. Ingat, termometer, ya, tidak 'HAND-METER' aka mengira suhu dengan sentuhan tangan.

2. Minum banyak air

Sekiranya setelah mengukur suhu badan anak di atas 37.5 darjah Celsius, maka segera beri banyak air. Maksudnya, pastikan anak anda mendapat pengambilan cairan yang mencukupi, jangan biarkan dia mengalami dehidrasi kerana ini hanya akan memburukkan keadaannya.

3. Pakai pakaian yang betul

Elakkan memakai pakaian yang terlalu tebal pada anak. Sebabnya, pakaian yang terlalu tebal sebenarnya dapat mengelakkan panas badan anak keluar, sehingga demam anak dapat lebih tinggi. Sebaiknya pakai pakaian yang lebih ringan kerana ia dapat membantu memanaskan badan dari dalam dengan lebih mudah.

4. Tetapkan suhu bilik

Biarkan anak berehat dalam suhu bilik yang selesa, tidak terlalu panas atau sejuk.

5. Kompres panas

Anda juga boleh melakukan kompres hangat untuk membantu mengurangkan demam anak. Kompres hangat di seluruh lipatan dan permukaan badan anak.

6. Ambil ubat

Sekiranya kanak-kanak itu demam atau pening, anda boleh memberi Paracetamol atau mengambil ubat bebas yang banyak dijual di farmasi atau kedai ubat berhampiran anda. Anda juga boleh memberi anak anda balsem khas dan semburan hidung / titisan untuk membantu membersihkan nafas jika mereka mengalami gejala batuk atau selsema.

Walau bagaimanapun, baca dengan teliti arahan penggunaan ubat pada label pembungkusan sebelum memberikannya kepada kanak-kanak mengikut simptomnya.

Sekiranya pelbagai cara di atas tidak menjadikan keadaan anak bertambah baik atau bertambah buruk, segera bawa anak berjumpa doktor.

Berhati-hati semasa menggunakan ubat semula jadi

Sebilangan ibu bapa boleh memilih untuk menggunakan bahan semula jadi untuk mengelakkan anak mereka sering sakit atau hanya untuk mengatasi pelbagai keluhan yang dialami oleh anak-anak mereka. Namun, ingat. Bahan semula jadi tidak selalu selamat. Bagi sebilangan kanak-kanak, penggunaan bahan semula jadi malah boleh menjadikan keadaan anak bertambah buruk.

Salah satu ubat semula jadi yang sering digunakan ibu bapa untuk menghilangkan demam, batuk dan selesema pada anak kecil mereka adalah minyak bawang. Namun, tahukah anda bahawa minyak bawang tidak digalakkan untuk rawatan kanak-kanak?

Ya, menggunakan minyak bawang ke seluruh tubuh ketika anak demam, batuk, atau selsema sebenarnya tidak digalakkan kerana minyaknya terlalu panas. Dari segi aroma sahaja, sudah pedas, terutama jika terkena kulit bayi atau anak yang masih sensitif? Dalam beberapa kes, penggunaan minyak bawang sebenarnya menyebabkan luka bakar.

Jadi, berhati-hatilah dalam menggunakan ubat semula jadi untuk rawatan anak-anak.

Petua agar anak-anak tidak mudah sakit

Agar anak-anak tidak sering jatuh sakit, ada beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh ibu bapa. Salah satu perkara yang paling penting adalah memberi khasiat untuk anak-anak.

Ya, dengan memberi khasiat yang baik untuk anak-anak, maka anda telah membantu menjaga kesihatan anak secara keseluruhan. Pastikan makanan yang dimakan oleh kanak-kanak setiap hari mengandungi nutrien seimbang yang terdiri daripada nutrien makro dan mikro seperti karbohidrat, protein, lemak dan vitamin.

Jangan lupa, bantu anak memenuhi pengambilan cecair mereka dengan mengingatkan mereka untuk minum lebih banyak air atau cecair pengganti yang lain.

Pastikan juga persekitaran permainan kanak-kanak tidak berbahaya, seperti bebas dari kuman, asap rokok, dan pencemaran. Satu perkara yang tidak kurang pentingnya, imunisasi lengkap kepada kanak-kanak supaya mereka mengelakkan penyakit berbahaya yang menular pada masa akan datang.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌