Kanser

Membezakan Ciri-ciri Mol Kanser Kulit dengan yang normal

Tahi lalat sering muncul pada zaman kanak-kanak. Sekiranya anda dilahirkan dengan tahi lalat, bintik-bintik ini dianggap sebagai tanda lahir. Tanda lahir adalah hasil pigmentasi warna melanosit (sel pigmen kulit) berkumpul tanpa alasan yang jelas. Keadaan kulit ini umumnya tidak berbahaya, namun sebilangan tahi lalat adalah tanda barah kulit.

Cara membezakan ciri tahi lalat normal dengan barah kulit

Bentuk yang tidak biasa, sakit, benjolan, penampilan mendadak tanpa menyedarinya, atau perubahan pada penampilan atau sensasi pada kawasan kulit mungkin merupakan tanda melanoma atau jenis barah kulit lain - atau sebagai peringatan awal.

Mol normal

Tahi lalat kelahiran normal biasanya berwarna sama rata - warna coklat, kelabu biru (bintik Mongolia), bintik kemerahan (salmon patches), keunguan (hemangioma), hitam pekat. Orang yang mempunyai kulit atau rambut gelap cenderung mempunyai tahi lalat yang lebih gelap daripada mereka yang mempunyai kulit cerah atau berambut perang.

Tahi lalat boleh menyatu rata dengan kulit atau kelihatan terangkat, bahkan boleh disertai dengan pertumbuhan rambut. Bentuknya boleh menjadi bulat atau bujur dengan sempurna. Tanda lahir normal pada amnya berdiameter kurang dari 6 milimeter (lebar pemadam di hujung pensil).

Beberapa tanda lahir boleh wujud sebaik sahaja anda dilahirkan, tetapi kebanyakannya muncul semasa kecil atau awal dewasa. Setelah tahi lalat berkembang, mereka biasanya akan tetap sama ukuran, bentuk, dan warna selama bertahun-tahun.

Sebilangan tahi lalat boleh menjadi gelap (semasa kehamilan), meningkat (semasa remaja), atau pudar (pada usia tua: 40-50 tahun ke atas) sebagai tindak balas terhadap hormon. Pada masa anda mencapai usia dewasa, anda mungkin mempunyai 10 atau lebih tanda lahir di badan anda.

Tahi lalat yang muncul di kemudian hari harus diperiksa oleh doktor.

Mole adalah tanda barah kulit

Tanda amaran melanoma yang paling penting adalah tahi lalat yang baru muncul di kulit (awal pasca remaja).

Melanoma, salah satu bentuk barah kulit yang paling mematikan, boleh bermula sebagai tahi lalat rata dan tumbuh dari masa ke masa. Dalam kes yang jarang berlaku, keadaan kulit mungkin tidak berpigmen.

Panduan "ABCDE" adalah cara lain yang dapat memudahkan anda membezakan mana-mana tanda klasik melanoma. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda amaran di bawah, beritahu doktor anda segera untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

A untuk Asimetri (Asimetri)

Tahi lalat normal betul simetris, di mana salah satu pinggirnya akan sesuai dengan sisi yang lain. Tanda lahir yang disyaki sebagai gejala barah kulit akan tidak sesuai dengan ukuran dan bentuknya. Ini kerana sel-sel di satu sisi tumbuh lebih cepat daripada yang lain. Sel-sel barah cenderung tumbuh lebih cepat daripada sel-sel normal, dan dalam corak yang tidak teratur.

B untuk Sempadan

Tepi tanda lahir yang normal akan mempunyai sempadan yang jelas, dipisahkan dengan jelas dari mana warna kulit anda berakhir dan di mana pigmentasi warna kerana tahi lalat bermula.

Sekiranya margin tanda lahir kelihatan kabur, ini boleh menjadi tanda barah. Tepi kasar atau kabur juga disebabkan oleh pertumbuhan sel barah yang tidak terkawal.

C untuk Warna

Selagi warnanya tetap pekat, merata di semua sisi, tahi lalat anda normal dan tidak perlu dibimbangkan. Namun, jika anda melihat pelbagai warna pada satu mol, tanda lahir anda boleh menjadi barah.

Melanoma akan berbentuk seperti tampalan yang mempunyai corak warna yang berbeza dari satu keluarga warna. Sebagai contoh, di bahagian tengahnya berwarna merah jambu yang secara beransur-ansur menjadi gelap hingga kemerahan di tepi, atau sebaliknya (hanya tahi lalat merah atau merah jambu yang normal). Atau, tahi lalat barah dapat menunjukkan tompok warna yang sama sekali berbeza di satu tempat, misalnya merah, putih, kelabu dalam satu tahi lalat.

D untuk Diameter

Tanda lahir yang normal akan kekal dengan ukuran yang sama dari masa ke masa. Tahi lalat yang tumbuh secara tiba-tiba lebih besar daripada 6 mm dapat menunjukkan masalah. Walau bagaimanapun, melanoma juga kadang-kadang dijumpai dalam ukuran yang lebih kecil daripada yang sepatutnya.

E untuk Berkembang (Perubahan)

Perubahan adalah petanda buruk ketika datang ke tanda lahir. Tahi lalat yang berubah warna, saiz, bentuk sehingga kelihatan sangat berbeza dari tahi lalat lain pada kulit anda menunjukkan bahawa sudah waktunya anda berjumpa doktor.

Penting untuk melakukan pemeriksaan kulit sendiri secara berkala untuk melihat tanda lahir yang tumbuh atau berubah warna atau bentuknya dengan curiga.

Di luar garis panduan ABCDE, perhatikan juga perbezaan lain yang mungkin muncul di tanda lahir anda - seperti kemerahan, penskalaan, pendarahan, pembuangan nanah, pembengkakan di luar pinggir tahi lalat, gatal-gatal, nyeri, atau sakit pada sentuhan.

Selain itu, perhatikan tiga ciri di bawah:

  • Terdapat lebih daripada 100 tahi lalat di badan anda.
  • Sebilangan besar berukuran lebih daripada 8 mm.
  • Sebilangan besar tidak biasa.

Sekiranya anda mempunyai tiga ciri tahi lalat ini, ia dipanggil "sindrom mol atipikal klasik", Anda berisiko tinggi untuk menghidap melanoma. Peluang anda akan meningkat secara mendadak jika anda bukan sahaja mempunyai sindrom ini, tetapi juga mempunyai ahli keluarga terdekat (kelas satu atau dua) yang menghidap melanoma. Walaupun tanda lahir yang tidak biasa sering muncul pada masa kanak-kanak, mereka boleh muncul pada bila-bila masa kehidupan pada orang dengan keadaan ini.