Perubatan Herba dan Alternatif

Manfaat Daun Perilla (Daun Selasih Cina) untuk Kesihatan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Daun perilla sering digunakan sebagai hiaskan (hiasan) sushi, atau diproses dalam makanan Korea seperti kimchi. Tetapi tidak hanya cantik sebagai hiasan, daun perilla mempunyai manfaat kesihatan apabila dimakan dengan cara yang betul. Ada apa-apa?

Kandungan nutrien daun perilla

Perilla adalah daun yang sering digunakan sebagai ramuan dalam ramuan perubatan. Selain itu, daun perilla juga berguna sebagai campuran untuk meningkatkan rasa hidangan. Tumbuhan ini juga dikenali sebagai tanaman selasih dari China.

Daun perilla mengandungi nutrien yang sihat. Dalam 100 gram daun perilla terdapat 37 kalori, 1 gram lemak, 7 gram karbohidrat, 7 gram serat, vitamin C, dan mineral kalsium.

Khasiat daun perilla untuk kesihatan

1. Melegakan reaksi alahan

Daun perilla mengandungi sebatian aktif yang disebut asid rosmarinic. Menurut dr. Steven Bratman, pengarang buku Panduan Kesihatan Alternatif Collins asid rosmarinic bersifat anti-radang yang dapat mengurangkan simptom alergi.

Daun perilla dapat membantu melegakan beberapa keadaan alahan seperti alergi kronik, alahan bermusim, reaksi alergi terhadap makanan (ikan dan kacang), dan alergi sengatan lebah.

Kajian dari jurnal Experimental Biology and Medicine pada tahun 2011 mendapati manfaat ekstrak daun perilla berpotensi untuk mengurangkan gejala alergi seperti hidung berair dan mata merah dan berair. Walau bagaimanapun, pengujian kajian ini masih terhad pada tikus.

2. Mencegah dan menghalang perkembangan barah

Menurut kajian 2012 yang diterbitkan dalam International Journal of Nanomedicine, zat perillyl alkohol dalam daun perilla bermanfaat untuk rawatan barah.

Perillyl alkohol dianggap menghalang perkembangan tumor pada barah kulit. Selain itu, bahan ini juga dapat meningkatkan peluang hidup pada haiwan uji dengan barah hingga 80 persen.

3. Merawat penyakit autoimun

Penyelidik dari Pusat Perubatan Universiti Maryland melakukan penyelidikan pada haiwan eksperimen dengan mengklasifikasikan daun perilla sebagai sumber makanan yang tinggi asam omega-3. Omega-3 telah lama dikaitkan dengan manfaatnya untuk menguruskan gejala penyakit autoimun seperti rheumatoid arthritis, lupus, dan asma.

Pada asma, rawatan perubatan menunjukkan hasil yang lebih baik apabila disertakan dengan suplemen minyak biji perilla.

Minyak biji perilla juga dapat menghambat pergerakan sel darah putih ke paru-paru dan membantu mencegah anafilaksis (reaksi alergi yang teruk).

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai faedah daun perilla untuk penyakit autoimun dan asma pada manusia masih memerlukan kajian lebih lanjut.

4. Meredakan tekanan

Dalam perubatan tradisional Cina, daun perilla digunakan untuk menghilangkan gejala tekanan yang boleh membuat anda berisiko mengalami kemurungan. Ini diperkuat oleh penyelidikan dari Journal Molecules pada tahun 2018 yang menguji faedah ekstrak daun perilla pada tikus yang cemas.

Hasil kajian mendapati sebatian fenolik pada daun perilla dapat menyebabkan kesan antidepresan pada tikus. Sebatian ini juga dapat menghalang gangguan pemprosesan emosi yang disebabkan oleh tekanan pada otak tikus.

Jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan daun perilla untuk mendapatkan pelbagai faedah kesihatan di atas.