Pemakanan

9 Manfaat Mangan yang Anda Tidak Perlu Lupa |

Setiap orang memerlukan pelbagai mineral untuk berfungsi dengan baik. Salah satunya ialah mangan. Ramai orang mungkin tidak tahu apa itu mangan dan dari mana asalnya. Lihat ulasan tentang faedah mangan dan sumbernya di bawah!

Manfaat mangan

Mangan adalah sejenis mineral yang diperlukan oleh tubuh, walaupun dalam jumlah yang sedikit, biasanya disimpan di ginjal, hati, pankreas, dan tulang.

Mineral ini diperlukan untuk menjalankan fungsi otak, sistem saraf, ke pelbagai enzim dalam tubuh. Walaupun dihasilkan secara semula jadi oleh badan, anda masih memerlukan mangan dari sumber makanan untuk memaksimumkan kegunaannya.

Berikut adalah beberapa kelebihan mangan yang pastinya anda tidak mahu ketinggalan.

1. Menjaga kesihatan tulang

Salah satu kelebihan mangan adalah menjaga kesihatan tulang. Bukan lagi rahsia bahawa mineral seperti mangan diperlukan untuk mengekalkan kekuatan tulang.

Sebenarnya, mangan dikatakan penting untuk meningkatkan kepadatan mineral tulang. Apabila digabungkan dengan mineral kalsium, zink, dan tembaga, mangan sangat berguna untuk kesihatan tulang pada orang tua.

Dilaporkan dari kajian di Kes klinikal dalam metabolisme mineral dan tulang Mangan juga memainkan peranan penting dalam pembentukan tulang rawan. Bukan hanya itu, kegunaan mangan berkhasiat untuk membantu menghasilkan kolagen dan mineralisasi pada tulang.

2. Melawan radikal bebas

Selain menjaga kesihatan tulang, manfaat lain dari mangan yang anda dapat adalah menangkis radikal bebas.

Mangan adalah sebahagian daripada sebatian antioksidan yang disebut superoxide dismutase (SOD). Jenis antioksidan ini cukup penting untuk tubuh. Sebabnya, antioksidan membantu tubuh melindungi radikal bebas yang boleh mencetuskan penyakit.

Sementara itu, SOD secara khusus membantu memerangi kesan negatif radikal bebas. Cara kerjanya adalah mengubah superoksida menjadi molekul yang lebih kecil, sehingga tidak akan merosakkan sel-sel tubuh.

7 Makanan Sumber Antioksidan Tinggi untuk Melawan Radikal Bebas

3. Membantu mengurangkan keradangan

Berkat kandungan antioksidannya, mangan juga mempunyai kegunaan dalam bentuk membantu mengurangkan keradangan. Manfaat mangan terkenal dalam rawatan artritis kerana dapat meningkatkan jumlah SOD.

Tahap SOD rendah biasanya dijumpai pada penghidap arthritis. Sementara itu, SOD mempunyai sifat anti-radang yang kuat dan sangat diperlukan olehnya.

Sebab itu, menambahkan pengambilan mangan mengikut nasihat doktor mungkin dapat melegakan simptom artritis yang dialami.

4. Mengawal gula dalam darah

Tahukah anda bahawa mineral seperti mangan sebenarnya dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah dan mengurangkan risiko diabetes?

Peranan mangan ini telah ditunjukkan melalui penyelidikan yang diterbitkan di Gangguan Endokrin BMC . Kajian itu melaporkan bahawa penghidap diabetes umumnya mempunyai kadar mangan dalam darah yang lebih rendah.

Sejauh ini, para pakar masih mengetahui apakah tahap mangan rendah mempengaruhi perkembangan diabetes. Sementara itu, anda juga boleh menemui mangan di pankreas, yang terlibat dalam pengeluaran insulin.

Oleh itu, ada kemungkinan bahawa mangan cukup berguna dalam pengeluaran insulin hormon yang tepat, sehingga gula darah tetap stabil.

5. Meningkatkan metabolisme

Membantu proses metabolisme badan juga merupakan faedah penting mangan. Sebabnya ialah enzim yang diaktifkan oleh mangan membantu metabolisme kolesterol, asid amino, dan karbohidrat.

Bukan hanya itu, ia juga penting dalam memproses vitamin seperti vitamin E dan vitamin B1. Sebenarnya, enzim dari mangan membantu meningkatkan fungsi hati.

Penggunaan mangan adalah bahagian penting dari metabolisme glutamin, asid amino yang termasuk dalam DNA polimerase. Tidak menghairankan bahawa mangan mempunyai peranan penting dalam proses metabolik.

6. Melegakan simptom PMS

Sering merasakan gejala sindrom pramenstruasi (PMS), seperti sakit perut, sakit kepala, hingga kemurungan yang mengganggu aktiviti harian? Anda mungkin ingin mencuba meningkatkan pengambilan mangan untuk meredakan gejala anda.

Penyelidikan awal yang diterbitkan dalam Jurnal Epidemiologi Amerika menunjukkan bahawa gabungan mangan dan kalsium dapat melegakan gejala PMS. Walaupun begitu, para penyelidik masih memikirkan bagaimana mineral berfungsi untuk mengatasi gejala yang dialami.

Di samping itu, mangan mempunyai kesan pada fungsi hormon badan, jadi anda perlu berjumpa doktor sebelum mengambil makanan tambahan ini.

7. Menjaga kesihatan otak

Menjaga kesihatan otak juga dapat digunakan sebagai manfaat mangan. Bagaimana tidak, kandungan superoxide dismutase (SOD) dalam mangan diduga dapat membantu melawan radikal bebas yang berkumpul di saluran saraf.

Salah satu bahagian badan yang paling mudah terkena kesan radikal bebas adalah otak. Oleh itu, badan memerlukan antioksidan yang kuat seperti SOD yang boleh anda perolehi dari mangan.

Bukan hanya antioksidan, mangan juga boleh mengikat neurotransmitter dan merangsang penghantaran impuls elektrik yang lebih cepat. Hasilnya, fungsi kognitif juga meningkat berkat prestasi sistem saraf yang cekap.

8. Melancarkan pencernaan

Sama seperti mineral lain, mangan berperanan penting dalam pencernaan.

Manfaat mangan mungkin diperoleh kerana dapat meningkatkan penyerapan lemak dalam proses pencernaan. Ini sebenarnya dapat membantu mengurangkan masalah seperti sembelit (sembelit) dan masalah dengan usus.

Tubuh juga memerlukan mineral yang berasal dari kacang ini untuk mengubah makanan menjadi tenaga. Dengan cara itu, anda juga dapat menjalankan aktiviti harian dengan tenaga yang ada.

9. Mempercepat penyembuhan luka

Sekiranya keperluan vitamin K anda dipenuhi, mangan dapat membantu mempercepat proses pembekuan darah.

Gumpalan darah menyimpan darah di saluran darah yang rosak. Ini adalah peringkat pertama proses penyembuhan luka.

Ini bermakna bahawa mempunyai kadar mangan yang mencukupi di dalam badan anda dapat membantu menghentikan kehilangan darah ketika anda mengalami luka terbuka. Secara tidak langsung, ini mempercepat proses penyembuhan luka.

Sumber makanan mangan

Setelah mengetahui apa faedah yang ditawarkan oleh mangan, pastinya tidak lengkap jika anda tidak mengenali dari mana mineral ini boleh diperoleh.

Tubuh memang dapat menghasilkan mangan secara semula jadi. Namun, anda masih memerlukan mangan dari makanan, seperti:

 • Nenas,
 • bayam,
 • teh hitam dan hijau,
 • keledek,
 • kacang,
 • badam,
 • oatmeal,
 • kismis,
 • roti gandum juga
 • Nasi coklat.

Kesan sampingan dan bahaya mangan

Secara amnya, orang dewasa disyorkan untuk memenuhi keperluan pemakanan mineral mangan sebanyak 1.8 - 2.3 miligram sehari. Sejauh ini, belum ada kajian yang menunjukkan bahaya serius dari berlebihan mangan dari makanan.

Walaupun begitu, penghidap penyakit buah pinggang atau hati (hati) perlu berhati-hati. Ini kerana buah pinggang dan hati yang tidak berfungsi dengan baik mungkin tidak dapat mengeluarkan mangan yang berlebihan.

Ini juga berlaku untuk orang yang mengalami anemia karena kekurangan zat besi kerana mereka dapat menyerap lebih banyak mangan. Itulah sebabnya, kedua-dua kumpulan harus memperhatikan penggunaan mineral harian mereka.

Sementara itu, bahaya mangan lebih sering dilihat ketika terkena penyedutan. Pendedahan mangan terlalu kerap semasa pengelasan boleh menyebabkan kerosakan pada beberapa organ, seperti paru-paru, hati, ginjal, dan sistem saraf.

Daripada mendapat manfaat daripada mangan, anda sebenarnya berisiko untuk beberapa penyakit, termasuk:

 • gegaran,
 • pergerakan perlahan,
 • otot kaku, dan
 • imbangan buruk.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila hubungi doktor atau pakar pemakanan anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.