Kecergasan

5 Cara Merawat Cedera Otot Paha Selepas Bersenam •

Kecederaan otot adalah salah satu risiko paling biasa yang harus anda hadapi semasa bersenam. Salah satu kecederaan yang mungkin anda hadapi adalah kecederaan otot paha, kerana bahagian tubuh ini cenderung paling sering digunakan semasa melakukan aktiviti fizikal sehingga terdedah kepada kecederaan. Jadi, bagaimana merawat kecederaan otot paha dengan kaedah yang betul dan selamat?

Bagaimana merawat kecederaan otot paha semasa bersenam?

Dikutip dari American Academy of Orthopedic Surgeons, paha terdiri daripada tiga otot yang kuat, iaitu hamstring, quadriceps, dan adductor. Kumpulan otot hamstring dan quadriceps lebih berisiko mengalami ketegangan atau kecederaan, kerana mereka aktif ketika anda bersukan, seperti bola sepak, bola keranjang, atau berlari.

Sekiranya otot paha anda cedera, anda mungkin mengalami beberapa tanda dan gejala, seperti sakit tiba-tiba, lebam, bengkak, sensasi "muncul" ketika otot terkoyak, hingga sukar menggerakkan kaki anda secara normal.

Sebagai rawatan kecemasan, perkara pertama yang harus anda lakukan adalah mengurangkan rasa sakit dan bengkak dengan prinsip RICE ( berehat , Ais , Memampatkan , dan Ketinggian ). Mengambil ubat sakit juga dapat membantu menguruskan kesakitan yang anda alami.

1. Rehatkan otot paha yang cedera

Setelah mengalami kecederaan, segeralah berehat dari semua aktiviti yang boleh mencetuskan ketegangan pada otot paha anda. Rehat juga dapat mengurangkan tekanan dan kesakitan, dan menghindari situasi yang dapat memperburuk atau menghambat proses penyembuhan kecederaan.

Anda boleh menghentikan aktiviti fizikal selama 24 hingga 48 jam, bergantung pada keadaan kecederaan otot paha. Dalam beberapa keadaan, doktor juga akan mencadangkan penggunaan kruk untuk mengelakkan tekanan pada kaki anda.

2. Gunakan pek ais

Suhu sejuk sebungkus ais dapat membantu anda merawat kecederaan hamstring dengan mengurangkan kesakitan dan pembengkakan yang ditimbulkannya. Gunakan pek ais selama 10 hingga 20 minit, 3 atau lebih kali sehari.

Elakkan menggunakan ais terus ke kulit anda, ini untuk mengelakkan radang dingin yang boleh mencetuskan kerosakan tisu dari suhu yang terlalu sejuk. Anda boleh menggunakan tuala untuk membungkus ketulan ais atau mencelupkannya ke dalam air sejuk.

Sekiranya bengkak hilang setelah 48 hingga 72 jam, Michigan Medicine boleh membenarkan anda menggunakan kompres hangat untuk mengembalikan aliran darah di sekitar kawasan yang cedera selepas itu.

3. Cegah bengkak dengan pembalut

Memakai pembalut akan memberikan sedikit tekanan di sekitar kawasan yang cedera untuk mengelakkan pembengkakan tambahan. Anda boleh menggunakan pembalut atau pembalut elastik untuk kecederaan yang biasanya terdapat di farmasi.

Semasa merawat kecederaan otot paha, perhatikan agar tidak membungkusnya dengan ketat. Ini sebenarnya boleh membuat bengkak bertambah teruk. Sekiranya anda melihat tanda-tanda bahawa pembalut terlalu ketat, seperti mati rasa, kesemutan, atau rasa sakit yang semakin meningkat, sebaiknya segera melonggarkannya.

Pembalut hanya berkesan sehingga 72 jam. Sekiranya lebih daripada itu, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan mencegah masalah yang lebih serius.

4. Angkat peha yang sakit

Pastikan kaki anda diangkat atau disokong di bantal selama 48 jam selepas kecederaan dapat membantu mengurangkan bengkak. Semasa berehat dan berbaring, anda juga boleh menggunakan pek ais secara berkala untuk mengurangkan kesakitan.

Cuba jaga kawasan yang cedera di atau di tahap jantung anda. Ini adalah salah satu cara untuk merawat kecederaan otot paha yang bertujuan untuk mengurangkan bengkak di kawasan yang cedera.

5. Ambil ubat sakit

Anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit secara berkala, seperti paracetamol, yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Mengambil ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen atau naproxen, juga selamat, tetapi boleh menyebabkan kesan sampingan bagi sesetengah orang.

Oleh itu, sebelum mengambil ubat, anda harus membaca dan mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada label. Anda mungkin juga perlu berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mengambil ubat lain.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sekiranya bengkak dan kesakitan berlangsung lebih dari 48 hingga 72 jam, anda mesti berjumpa doktor dengan segera. Doktor anda akan bertanya mengenai sejarah kecederaan dan keadaan kesihatan anda.

Doktor terlebih dahulu akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan membengkokkan atau meluruskan lutut untuk mengesahkan diagnosis. Ujian pencitraan seperti sinar-X (sinar-x) dan imbasan MRI mungkin diperlukan untuk menghilangkan kemungkinan kecederaan lain, termasuk patah tulang.

Bergantung pada keparahannya, rawatan untuk kecederaan otot paha boleh sembuh sendiri dalam beberapa hari atau mungkin memerlukan waktu berbulan-bulan jika terdapat kerosakan otot yang teruk dan komplikasi lain.

Setelah rasa sakit dan bengkak reda, anda memerlukan terapi pemulihan fizikal untuk membantu dalam tahap pemulihan seterusnya. Anda boleh memulakan dengan latihan ketahanan dan peregangan lembut untuk mengerjakan pelbagai gerakan dan kekuatan kaki.